Doctor Mehmet Oz te învaţă cum să afli dacă ai o sensibilitate la gluten, sau dacă suferi de boala celiacă. Vezi simptomele intoleranţei la gluten, ca să ştii ce alimente să eviţi.Ce este intoleranţa la glutenIntoleranţa la gluten, sau boala celiacă este o reacţie autoimună a corpului din cauza unei sensibilităţi la glutenul din cereale.Cu alte cuvinte, oamenii cu această sensibilitate au reacţii asemănătoare cu cele alergice atunci când consumă alimente ce conţin gluten.Intestinul subţire reacţionează ciudat la gluten şi te trezeşti cu tot felul de simptome ciudate, care nu par să aibă legătură neapărat cu alimentaţia.Fă testul: Află dacă ai boala celiacă şi eşti intolerant la glutenCâte din simptomele de mai jos te supără? Bifează toate variantele care ţi se aplică.Simptome digestiveBalonări frecvente sau flatulenţăDiagnosticată cu reflux gastroesofagian, sau sindromul colonului iritabilDiaree frecventă sau constipaţie cronicăSimptome neurologice Migrene şi dureri de capDureri articulare, articulaţii inflamateStări de confuzie, probleme de memorie, gândire greoaieSimptome hormonale, imunitareDepresieAnxietateOboseală cronicăEczemă, acnee, probleme pe pieleRezultateDacă ai ocazional, unul, sau două simptome, sunt, cel mai probabil, cauzate de alţi factori şi nu au legătură cu intoleranţa la gluten.Dacă ai bifat patru sau mai multe simptome de pe listă ar fi bine să mergi la medic sau să încerci să eviţi alimentele care conţin gluten.Dacă ai bifat un singur simptom, dar este atât de frecvent sau intens încât ai zile în care ai vrea doar să zaci în pat, este posibil să ai o intoleranţă la gluten sau boală celiacă.Dacă nu eşti convinsă de rezultate, sau simptomele apar rar, încearcă dieta fără gluten timp de 2-4 săptămâni şi vezi dacă simptomele au dispărut.Vezi care sunt alimentele care conţin gluten şi ce trebuie să eviţi să consumi dacă ai boala celiacă, pe pagina următoare! Alimente care conţin glutenÎn primul rând, glutenul se găseşte în toate alimentele pe bază de făină: făină albă, făină integrală, grâu spelta, grâu dur, graham, germeni de grâu, tărâţe de grâu, griş, făina de secară, etc.În al doilea rând, glutenul se găseşte în următoarele produse alimentare găsite în cămară şi în magazine: cereale pentru mic dejun, paste, cuşcuş, pâine, tortillas, fursecuri, prăjituri, brioşe, produse de patiserie, bere, sosuri, dressinguri şi orice produs pe care este menţionat că poate conţine gluten.În al treilea rând, glutenul se găseşte şi în produse în care nu te-ai aştepta, cum ar fi: cuburi şi amestecuri pentru supe şi mâncăruri (bază pentru mâncare), crutoane şi pesmet, unele bomboane, mâncărurile prăjite, paneuri (pui prăjit, şniţele, gogoşi, caşcaval pane, crochete de peşte), amidon, chipsuri, snacksuri, sos de soia, amestecurile gata preparate sau prefierte de orez şi paste, etc.Vezi o lista cu alimente fara gluten!Sursa foto: Shutterstock