Măsurile de distanțare socială impuse de autoritățile din întreaga lume ca reacție la pandemia de coronavirus au stârnit controverse în rândul persoanelor care nu înțeleg pe deplin gravitatea situației, însă tocmai aceste măsuri au salvat deja zeci de mii de vieți.
Cercetătorii britanici de la Imperial College au realizat un studiu prin care arată că până acum, 59.000 de decese au fost evitate la nivelul a 11 țări din Europa cu ajutorul măsurilor restrictive de izolare socială. Ei au folosit un model statistic cu ajutorul căruia au măsurat impactul măsurilor de distanțare socială asupra a 11 țări din Europa, România nefiind însă printre ele, conform Libertatea.
Dacă virusul este lăsat să circule liber, rata sa de răspândire este de aproximativ 2,5. Cu alte cuvinte, o persoană infectată va infecta între 2 și alte 3 persoane. Cercetătorii de la Imperial College au descoperit că în Italia, rata de contagiozitate a virusului a scăzut la 1 după impunerea măsurilor de distanțare socială. Pentru ca o epidemie să înceteze, este necesar ca rata această să scadă sub 1.
Cele 11 țări unde s-au prevenit în total 59.000 de decese potrivit studiului sunt: Marea Britanie, Franța, Germania, Spania, Austria, Belgia, Danemarca, Norvegia, Suedia și Elveția. Numărul de decese evitate la nivelul întregii Europe este posibil să fie însă chiar mai mare, întrucât 40 de țări nu au fost incluse în studiu.
Deși pe internet circulă speculații legate de faptul că imunitatea de turmă ar putea opri pandemia, acest lucru nu este adevărat. Ba mai mult, fără măsuri de control, boala ar putea afecta 90% din populația planetei, potrivit cercetătorilor de la Imperial College. Tocmai de aceea, este bine să respectăm cu strictețe măsurile impuse de autorități de a sta în casă și de a părăsi domiciliu doar în situații cu adevărat importante sau urgente.