Dinții nu sunt de neînlocuit. Ce sunt și cum se întrețin lucrările protetice?

.

Atunci când un dinte nu mai poate fi recuperat și se recurge la extracția lui, este indicat ca după vindecare să se realizeze o lucrare protetică. Ce înseamnă acest lucru? Umplerea golului rămas cu un dinte fals, cu ajutorul unei punți dentare, a unei coroane pe implant sau a unei proteze mobile.
Chiar dacă protezarea dinților nu este de dorit, cel mai bine fiind să se păstreze dinții naturali într-o stare bună de sănătate, ea este esențială atunci când acest lucru nu mai este posibil.
Protezarea dinţilor este o etapă deosebit de importantă în medicina dentară. După ce s-a extras un dinte, orice pacient ar trebui să decidă să îl înlocuiască cu un dinte fals, indiferent de metoda pentru care optează. Această fază este necesară deoarece, în timp, spaţiul gol rămas între dinţii existenţi se va modifica, dinţii migrând în toate sensurile: se vor înclina, organismul îi expulzează din os în tendinţa găsirii unui vecin sau dinte antagonist. Cu cât sunt lăsate mai mult, aceste mişcări vor determina afecţiuni importante în urma muşcăturii oaselor maxilare, modificări şi dureri în articulaţie şi se va ajunge chiar la situaţia în care nu se va mai putea face protezarea şi se va trece la extracţia acestora.”, explică Dr. Christian Marmandiu, medic stomatolog la Swiss Ecodent Clinic din București, cu o experiență de aproape 25 de ani în domeniul stomatologic și cu peste 15.000 de implanturi inserate.
Coroanele şi punţile dentare sunt lucrări ce se fixează pe dinţii naturali prin cimentare. Coroana dentară reface un singur dinte, atunci când rădăcina acestuia este bună, iar punţile dentare refac spaţiul rămas în urma extracţiei unui dinte, fixându-se pe cei doi dinţi vecini golului.
Aceste lucrări pot fi realizate din mai multe materiale, cele mai uzuale fiind cele dintr-un schelet metalic placat la exterior cu porţelan sau compozit. Altele pot fi din ceramică integrală presată sau frezată computerizat, din compozit armat cu fibră de sticlă sau din zirconiu. Acesta din urmă este utilizat și recomandat de specialiștii Swiss Ecodent Clinic deoarece ”este un material modern, cel mai rezistent şi estetic”.
Mulți dintre pacienți consideră că odată ce și-au definitivat o lucrare protetică nu trebuie să mai acorde atât de multă atenție igienei orale. ”Acest lucru este fals, igiena trebuie să fie chiar mai riguroasă, deoarece lucrările nu au posibilitatea de autocurățare, precum dinții naturali.”, avertizează Dr. Christian Marmandiu.
De asemenea, păstrarea și întreținerea incorectă a lucrărilor protetice mobile sau accidentele precum lovituri, căzături sunt cauze ale deteriorării lucrărilor protetice.

    
Vedete din Romania Vedete internationale