În clipele grele, când se acumulează stresul cotidian, poți folosi tehnici de meditație și mindfulness pentru a-ți recupera resursele interne și pentru a atinge o stare deosebită de echilibru și detașare. Află ce înseamnă meditație și mindfulness, ce diferențe există între cele două concepte și cum le poți folosi în viața cotidiană.
Psihologii, profesorii sau psihanaliști vorbesc tot mai des despre meditație și mindfulness ca procese sau mijloace prin care poți atinge o stare de echilibru mental și emoțional benefică întregului organism și sufletului tău.
Multe persoane pot confunda cele două concepte de meditație și mindfulness, între ele există anumite paralele, dar există și câteva diferențe notabile.
Pe scurt, meditația este un proces, iar mindfulness este o stare a conștientului tău, ambele folosind diverse tehnici de concentrare, atenție și eliberare.
Meditație și mindfulness… cele două concepte au rădăcini diferite. Mindfulness s-a născut din principiile și tehnicile budiste, în timp ce meditația își are originea în credințele vedice și yogine din India și este legată de hinduism încă din anii 1700 – 1100 înainte de Hristos. Mai târziu, diverse forme de meditație s-au dezvoltat în cadrul religiilor budiste și taoiste din China și India.
În Antichitate, călugării și învățații care practicau meditația aveau drept scop final eliberarea totală a minții (nirvana), iluminarea și transfigurarea minții (a conștientului) pentru a atinge o stare perfectă de echilibru și armonie pe toate planurile. Mindfulness nu înlocuiește meditația, ci este o practică în sine ușor diferită de meditație, dar și similară din anumite puncte de vedere.
Provenind din budism și având o practică de 2.500 de ani, termenul de mindfulness traduce în limba engleză un termen din sanscrită și anume ”pali”. Iar acest ”pali” a fost cel mai bine explicat de Jon Kabat Zinn, profesor al Universității de Medicină din Massachusetts și cel care a înființat Centrul de Mindfulness în cadrul acestei universități, în 1979. Așa cum sublinia prof. Zinn, pali sau mindfulness reprezintă ”concentrarea atenției pe experiența fiecărui moment în parte, în mod deschis și fără a judeca”. Prin această practică ajungi la o stare de conștiință plină și deplină, prin care simți totul acut, prezent și simplu, dar fără să judeci și fără să îți încarci sufletul cu emoții negative și gânduri negre… cu alte cuvinte, prin mindfulness te concentrezi asupra prezentului, dar te detașezi de ceea ce știi că îți face rău.
Spre exemplu, te poți concentra complet asupra faptului de a mânca un măr, luând în considerare aroma, textura și gustul acestuia, fiind conștient de fiecare mușcătură pe care o mesteci și reducând astfel efectele copleșitoare ale unor stimuli negativi din jurul tău.
Mindfulness presupune disciplină și practică zilnică. Așa cum poți merge la sală pentru a-ți menține corpul tonifiat, poți practica mindfulness pentru a-ți antrena mintea și pentru a te concentra pe senzațiile, emoțiile și gândurile benefice, detașându-te de toate experiențele care te pot dezechilibra emoțional.
Mindfulness – avantajele de zi cu zi
Pe înțelesul tuturor, mindfulness folosește meditația sau poate fi considerată un fel de meditație, dar ea nu înlocuiește meditația. În schimb, poate fi practicată mult mai ușor decât meditația și are beneficii imediate în viața de zi cu zi.
Dacă înveți să te concentrezi, să simți prezentul și totodată să te detașezi de ceea ce este negativ, să fii cât mai echilibrat și rațional, se dezvoltă totodată abilități și capacități care îți oferă o putere interioară uimitoare:
Atenția: concentrează-ți atenția pe ceea ce se întâmplă în clipa prezentă și vei reuși, de la o zi la alta, să fii mult mai perceptiv la ceea ce te înconjoară;
Conștientizarea: concentrează-te asupra senzațiilor fizice și asupra gândurilor tale din fiecare moment; fii atent când mintea ta etichetează, compară sau generalizează și încearcă să te detașezi de această obișnuință, nu mai face comparații, nu mai eticheta, ia lucrurile exact așa cum sunt.
Acceptarea: acceptă experiența din prezent așa cum este, nu încerca să o schimbi, nu te lupta cu ea; aceasta este una dintre cele mai grele lupte pe care le vei duce cu mintea ta, să accepți lucrurile așa cum sunt, oricât ar fi de rele.
Identificarea: învață să observi cât mai obiectiv ceea ce simți și vei învăța să te disociezi de anumite gânduri și emoții care nu te caracterizează. Prin mindfulness poți învăța să te detașezi de suferință, de durere, de nostalgie sau de angoasele tale vechi, Dacă simți tristețe, nu înseamnă că tu ești trist! Este o stare de moment pe care o poți controla și pe care o poți lăsa în urmă.
Alegere: mindfulness te învață să alegi, să preiei controlul, să nu acționezi din impuls, pe seama unor emoții sau senzații de moment.
Compasiunea: nu în ultimul rând, vei învăța să critici și să judeci mai puțin, să fii mai înțelegător, mai răbdător și mai atent cu tine însuți și cu cei din jur. Mindfulness te ajută să depășești critica, ambiția și orgoliul inutil, să evoluezi din punct de vedere rațional și emoțional către un om mai bun cu el însuși, dar și cu cei din jurul lui.
Ce este meditația
Concept complex, cu numeroase definiții și sensuri, meditația este o proces spiritual prin care se tinde către armonie și liniște interioară deplină. Se spune adesea că meditația te ajută să îți golești mintea și sufletul de orice gând, fie el bun sau rău, de emoții, senzații, griji, bucurii sau tristeți. Cu mintea limpede, detașată, perfect echilibrată poți atinge o stare uimitoare de plenitudine și te poți conecta la energia universală
După ce a fost introdusă în Occident în secolul al XX-lea, meditația a fost realiniată și reinterpretată pentru a se potrivi cu obiectivele societății moderne. Ea a devenit o modalitate dovedită de a reduce stresul, anxietatea, durerea cronică și de a îmbunătăți sănătatea fizică și mentală generală.
Meditația este totodată un termen umbrelă care cuprinde diverse practici pentru a atinge conștiința cea mai înaltă, pentru a transcede dincolo de rațiune sau pentru a îmbunătăți concentrarea sau pentru a îmbunătăți echilibrul interior. Meditația folosește diverse tehnici sau practici pentru a atinge un nivel înalt de conștiință – inclusiv compasiunea, dragostea, răbdarea și, desigur, conștientizarea sau mult mai complexul proces de mindfulness.
Există diferite tipuri de meditație în zilele moderne, fiecare cu practici specifice și calități diferite care îl conduc pe meditator în direcții diferite de auto-dezvoltare. Alegerea unei tehnici de meditație și cultivarea unei practici de meditație necesită o înțelegere profundă a obiectivului final, precum și o înțelegere a ceea ce oferă fiecare tip de meditație.
Avantajele meditației în viața cotidiană
Meditația te ajută să îți transformi gândirea și simțurile astfel încât să trăiești mai bine și fiecare etapă pe care o înveți din complexul proces al meditației te ajută zi de zi. Poti începe prin a învata să faci yoga. Nu există o practică rapidă și sigură pentru a învăța să meditezi. Procesul poate dura mai multe luni sau chiar ani până când ajungi să îl stăpânești, dar încă de la primele sesiuni de meditație se pot resimți anumite beneficii:
Atenția și rațiunea devin mai acute;
Concentrarea devine mai intensă;
Te autocontrolezi mai bine și înveți să respingi emoțiile și gândurile negative;
Începi să dormi mai bine, înveți să te relaxezi și să te detașezi;
Ajungi mult mai repede la o stare de echilibru interior și respingi stimulii negativi;
Reușești să elimini complet stresul cotidian, angoasele, fricile inutile, temerile și sentimentele de neputință;
Te simți mai împăcat cu tine și totodată mai puternic;
Îți controlezi orgoliul și te detașezi de ambițiile false;
Devii mai rațional, mai răbdător, mai înțelept;
Înveți să ai deplină încredere doar în tine;
Îți conduci mintea dincolo de ceea ce este mundan, pieritor sau inutil și îți reconstruiești modul de gândire.
Ce diferențe sunt între meditație și mindfulness
În numeroase scrieri filosofice vei descoperi că scopul meditației este acela de a transcende mintea și a-ți conecta sinele cu o conștiință pură, cu o energie universală din care vei căpăta puteri interioare nebănuite.
Această stare transcendentală este cunoscută și ca a patra stare de conștiință. Nu este o stare de transă sau o formă de autohipnoză, ci o stare de conștientizare stabilă, pașnică și extinsă. Această stare este complet naturală pentru sistemul nervos, la fel cum starea de veghe sau de vis sunt naturale pentru conștientul nostru. Transcenderea este procesul natural de scufundare în interior, dincolo de gânduri, dincolo de orice activitate mentală, doar pentru a fi în starea de conștientizare pură sau de vigilență odihnitoare – accesând cele mai adânci rezerve interioare de energie, creativitate și inteligență.
În timp ce practici mindfulness, mintea este angajată în prezent, concentrată, atentă la realitate, activă și focusată pe ceea ce faci în momentul respectiv. În timpul meditației, mintea este extinsă! Dacă mindfulness stăpânește valurile de pe suprafața oceanului, atunci meditația te ajută să te scufunzi în adâncurile tăcute ale oceanului, tu te contopești cu oceanul, devii una cu oceanul. Mintea individuală se unește cu mintea universală. Mintea ajunge într-o stare de odihnă completă, dar rămâne pe deplin alertă. Această stare este descrisă ca un rezervor nelimitat de energie, beatitudine și inteligență – natura esențială a minții, cel mai profund Sine interior al celui care practică meditația.
Iată pe scurt cele mai importante diferențe dintre meditație și mindfulness:
A fi conștient versus a transcende raționalul/mintea
A fi concentrat versus a depăși concentrarea
A face un efort conștient versus a-ți goli mintea de orice gând
A trăi în prezent versus a te elibera de prezent
Autoconștientizare versus autodepășire
Meditație și mindfulness pentru bunăstarea ta
Pentru un profan, procesul de mindfulness poate fi deosebit de util în viața de zi cu zi, iar stăpânirea acestuia poate duce mai departe către tehnici de meditație deosebite, până la obiectivul final… călătoria către absolut. Cu greu poate spune, totuși, un practicant că a atins cele mai profunde stări prin meditație și mindfulness.
De obicei, mindfulness poate fi practicat mai ușor, în orice momentul al zilei, fie că ești acasă, fie că ești la serviciu. Meditația, în schimb, se practică într-un spațiu complet liniștit și golit de orice stimul, fără televizor, calculator, lumină etc. Se recomandă să înveți să meditezi sub îndrumarea unui instructor care îți poate explica diverse tehnici. Dar ambele procese sunt benefice în timp:
Devii mai concentrat și mai atent cu tine însuți
Devii mai rațional și mai asumat
Îți dezvolți capacități mentale aflate în stadiu latent
Înveți să te detașezi complet de ceea ce nu ai nevoie
Înveți să lași răul în urmă și să profiți de ceea ce este bun pentru armonia ta interioară
Descoperi liniștea profundă, odihna deplină și armonia interioară prin meditație.
Toate aceste beneficii te vor face un om mai sănătos, mai echilibrat, mai empatic și înțelept. Dar cel mai mare beneficiu este că te vei înțelege pe tine într-un mod profund și unic și vei fi cu adevărat fericit, în armonie cu tine însuți.