Dietele, vinovate pentru căderea părului

.

Una din trei femei peste 25 de ani suferă de căderea părului, a arătat un studiu britanic. De această „epidemie” ar putea fi vinovată obsesia siluetei perfecte.
Ce legătură este între păr şi siluetă? Din dorinţa de a arăta precum vedetele de la Hollywood, multe femei ţin diete prea drastice sau chiar se înfometează de-a dreptul.

O alimentaţie săracă în nutrienţi face ca firele de păr să nu primească toate substanţele de care au nevoie, deci să cadă.

„Părul este, până la urmă, ţesutul cel mai puţin important al corpului nostru. De aceea, el primeşte nutrienţi numai dacă mai rămân după ce organele vitale şi-au luat ce aveau nevoie” au spus cercetătorii din Anglia.

„Cu toţii ducem o viaţă stresantă şi ne hrănim mai prost decât generaţiile trecute. Pentru că îşi doresc atât de mult să fie slabe, multe femei nu mănâncă suficient de mult sau suficient de corect pentru a avea parte de toţi nutrienţii necesari”, au mai adăugat ei.

Un sfert dintre femeile care au luat parte la studiul britanic au recunoscut că pierderea părului le-a provocat stări depresive, ruşine şi chiar le-a afectat viaţa personală.

Asta se întâmplă pentru că vedem podoaba capilară ca un simbol al feminităţii şi al tinereţii. Stresul provocat de pierderea părului nu face decât să înrăutăţescă problema, spun cercetătorii, iar femeile afectate intră într-un cerc vicios.
 
Este normal să pierzi, zilnic, un număr de fire, de obicei între 50 şi 100. Asta pentru că părul trece prin cicluri de dezvoltare.

Aproximativ 90% dintre fire se află în faza anagenă sau de creştere, care durează 3-5 ani. În acest timp, firul creşte cu aproximativ un centimetru pe lună.

La un moment dat, firul se opreşte din creştere şi intră într-o fază intermediară, numită catagenă, care durează câteva luni.

Urmează ultima fază, numita telogenă, în care părul ajunge la maturitate, apoi cade, urmând ca, în locul lui, să creasca un fir nou. În orice moment, aproximativ 10% dintre fire se află în această fază.

Anumiţi factori pot duce la căderea firelor sănătoase aflate în faza anagenă, alţii scurtează această fază sau distrug rădăcina astfel încât nu mai pot creşte fire noi.

Printre aceşti factori se numără alimentaţia greşită, medicamentele, schimbările hormonale, produsele de styling, infecţiile scalpului şi unele boli cronice.

Pe lângă alimentaţia sănătoasă şi coafarea cât mai naturală a părului, te pot ajuta suplimentele nutritive şi şampoanele pe care le găseşti în farmacii.

Revalid Tonic
, tratament energizant cu cofeină, se găseşte în farmaciile Sensiblu. Costă aproximativ 70 lei.

Revalid Capsule, conţine fier, cupru şi zinc. Costă aproximativ 30 lei.

Pro Anagen capsule
, inhibă acţiunea enzimei implicată în procesul de chelire. Costă 72.30 lei în farmaciile Sensiblu.   

Klorane Quinafort pentru femei
, opreşte căderea părului, îi dă volum şi rezistenţă. Costă 110, 50 lei în farmaciile Sensiblu.

Şamponul dermatologic Home Institut
este produs din apă pură de izvor din munţii Vosges. Costă 30,07 lei în farmaciile Centrofarm.

Klorane Quinine şampon şi balsam
, opreşte căderea părului prin conţinutul de extracte naturale. Costă 28.9 lei şamponul şi 32,10 lei balsamul. Ambele se găsesc în farmaciile Sensiblu.

Ducray Anastim
, întăreşte părul datorită vitamineloir şi substanţelor care stimulează circulaţia sanguină. Costă 163.02 lei, în farmaciile Centrofarm.

Foto: Hepta

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton