Dietele pe bază de proteine te pot îmbolnăvi! Află care sunt semnalele de alarmă

.

În ultimii ani, dietele pe bază de proteine au beneficiat de multa mediatizare. Cu toate acestea, în ciuda eficienței lor, majoritatea specialiștilor în nutriție au căzut de acord că daunele pe care aceste diete le produc în organismul uman sunt mult mai mari decât beneficiul scăderii în greutate.
Se spune că necesarul proteic al unui adult este de aproximativ 1g/kg. Cu toate acestea, dacă adunăm toate alimentele bogate în proteine, pe care le consumăm în fiecare zi, fie ele de origine animală ori vegetală, vom rămâne surprinși de cantitatea rezultată.

O persoană care urmează o dietă bazată pe proteine, cum ar fi Atkins sau Dukan, poate ajunge să consume chiar și de trei ori mai multe proteine față de necesarul său zilnic. Iar asta îi va afecta cu siguranță sănătatea. Tocmai de aceea e bine să știi care sunt semnalele de alarmă și cum te poate afecta un consum prea mare de proteine.

Iată principalele simptome:

Creșterea în greutate.
Pare de-a dreptul ciudat acest simptom, având în vedere că mulți oameni apelează la dietele proteice tocmai pentru a slăbi. Însă specialiștii ne spun că după o perioadă inițială, în care într-adevăr dispar mai multe sau mai puține kilograme în plus, efectul yo-yo este într-atât de puternic, încât e posibil ca persoana care a ținut dietă să acumuleze foarte repede mai multe kilograme decât a dat jos.

Amețelile și durerile de cap.
Consumul excesiv de proteine poate duce la deshidratare, iar deshidratarea, la rândul ei, dă amețeli și dureri de cap. Tocmai de aceea e important să consumăm întotdeauna cei doi litri de lichid pe care specialiștii pun atât de mult accent.

Durerile de rinichi. S-a dovedit faptul că dietele bogate în proteine ne afectează destul de grav rinichii și asta deoarece ei funcționează ca un filtru în cadrul organismului uman.

Durerile articulare. În cazul în care consumi exagerat de multe proteine de origine animală riști să te alegi și cu o formă de artrită, numită gută. Excesul de acid uric din sânge este principalul factor declanșator al acestei boli, care se manifestă prin edeme, sensibilitatea articulațiilor și, în general, disconfort la mișcare.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton