Dietă: Totul despre alimentaţia ovo-lacto-vegetariană

.

Tot mai multe persoane decid să adopte un stil de viaţă vegetarian, pentru a fi în formă maximă cât mai mult timp. Dacă vrei şi tu să încerci, însă nu te poţi lipsi de proteinele din produsele de origine animală, încearcă dieta ovo-lacto-vegetariană, care exclude numai consumul de carne. Iată ce presupune!
Alimentaţia ovo-lacto-vegetariană, spre deosebire de cea exclusiv vegetariană, permite consumul mai multor produse, inclusiv al celor de origine animală, respectiv lactate şi ouă. Nefiind atât de restrictivă, acest tip de dietă conferă o largă varietate de opţiuni în privinţa meniurilor şi asigură organismului întregul necesar nutritiv. Tocmai de aceea, este şi varianta cea mai agreată de către nutriţionişti. Se pot mânca multe fructe şi legume, mai ales cele bogate în vitaminele A şi C, dar şi lactate şi brânzeturi, de preferinţă cu un conţinut mic de grăsime sau din soia. S-a demonstrat că soia conţine o cantitate egală de proteine cu cele de origine animală, aşa că e un excelent înlocuitor al produselor din carne. Ouăle sunt permise, dar ai mare grijă deoarece sunt bogate în colesterol. Sunt indicate două, maximum trei pe săptămână. De asemenea, se pot consuma cereale integrale, pâine, orez brun, paste din cerealele integrale, produse pe bază de soia, ovăz, nuci, seminţe, unt de nuci, de arahide, dar şi de migdale. La acestea se adaugă miere şi ceaiuri din plante.

Menţine-ţi sănătatea la cote înalte!

► Acest tip de regim este recomandat mai ales persoanelor care suferă de afecţiuni ale inimii, diabet, colesterol mărit, obezitate, osteoporoză, hipertensiune, pietre la fiere, pietre la rinichi, ulcer, depresie, anxietate, sindrom premenstrual.
► Femeile care adoptă o dietă ovo-lacto-vegetariană prezintă un risc mai scăzut de a se îmbolnăvi de osteoporoză, faţă de cele care consumă carne, în mod constant. De altfel, persoanele care mănâncă foarte multă carne îmbătrânesc mai repede, un exemplu fiind eschimoşii. Media de viaţă a acestora este de 27-28 ani.
► Cercetătorii americani au constatat că persoanele care consumă produse vegetale, ce conţin fibre vegetale, caroten şi provitamina A, sunt mult mai ferite în privinţa diagnosticării cu cancer.

AI VOIE ŞI DESERT!

► Poţi consuma dimineaţa o ceaşcă de cafea, îndulcită cu miere.
► Deserturile trebuie limitate la cel mult trei porţii pe săptămână şi pot fi: salate de fructe, creme de fructe, prăjituri cu fructe, plăcinte.
► Îţi poţi satisface nevoia de dulce dimineaţa, când poţi consuma fructe din plin.

    
Vedete din Romania Vedete internationale