De câte ori ai fost tentată să încerci, chiar şi din curiozitate, câteva „pastile pentru slăbit” de care ai auzit de la o prietenă sau de la o vecină? Da, kilogramele se duc greu şi uneori parcă tot efortul tău e în zadar… Dar nu dispera! Nu ai nevoie de pastile, care îţi pot face mai mult rău decât bine, ci de un pic de ambiţie.
Metodele rapide care promit rezultate uluitoare sunt, în mod evident, şi la mare căutare. La acest capitol se pot încadra foarte bine pastilele de slăbit, pilule „minune” al căror consum ar presupune o scădere în greutate într-un mod facil şi într-un timp scurt.
Doar că lucrurile nu sunt cum par! De acest fapt ne asigură şi medicul specialist. „Noţiunea de «pastile pentru slăbit», dincolo de noţiunea medicală, cuprinde o serie de suplimente, diuretice, purgative etc. şi nu există nicio condiţie medicală asociată obezităţii, în care astfel de «pastile» să fie recomandate”, spune dr. Ciprian Constantin. În lumea medicilor, noţiunea de „pastile pentru slăbit” este imediat demontată.
De ce? „Pentru că cel mai adesea prin acţiunea acestora se încearcă să se obţină o scădere ponderală imediată prin pierderea de lichide (diuretice, purgative) sau prin creşterea metabolismului organismului (hormonii tiroidieni).
Fiecare dintre aceste medicamente au o posologie (n.r.: doza unui medicament de luat în cursul unui tratament) clară şi nicăieri în prospectul acestora nu este trecută indicaţia «pentru obezitate»”, explică dr. Constantin. În măsura în care există o astfel de indicaţie pentru medicaţia adresată obezităţii, aceasta este clară şi numai un medic endocrinolog care a identificat o cauză organică a obezităţii poate prescrie un tratament. Ghidurile clinice descriu clar paşii intervenţiei medicale în obezitate.
Reversul poate fi fatal!
Există numeroase tipuri de „pastile de slăbit” care au regim de suplimente alimentare şi care nu respectă legislaţia referitoare la medicaţie.
Cu toate acestea, în România nu există încă o statistică oficială referitoare la consum.
Dar, chiar şi aşa, „efectele adverse în rândul consumatorilor pot fi severe şi uneori fatale: aritmii cardiace, tahicardie etc.”, declară medicul.
Tot el adaugă că „pot fi înregistrate şi oscilaţii ale tensiunii arteriale, insomnie, anxietate, dezechilibre electrolitice (variaţii ale ionilor sangvini cu hipo/hipernatremie, potasemie).
De asemenea, constipaţie, greaţă, uscăciunea gurii, cefalee, bufeuri pot apărea şi ele ca efecte în urma consumului acestor pastile.”
SOLUŢIA: SCHIMBAREA STILULUI DE VIAŢĂ
Pentru obezitatea de aport (n.r.: dezechilibrul între valoarea calorică a alimentelor ingerate şi energia consumată), medicaţia nu este o soluţie decât în cazuri atent selecţionate! Dacă obezitatea este diagnosticată ca fiind o consecinţă a unei situaţii medicale (hipotiroidism, insuficienţă corticosuprarenală etc.), varianta recomandată este intervenţia terapeutică nutriţională. Ce înseamnă acest lucru? Terapia medicală nutriţională este un act complex, cel mai adesea consecinţa unei anchete nutriţionale.
Ca o concluzie, ceea ce subliniază medicul este că „nu trebuie încurajat consumul unor diuretice, purgative, iritante digestive, nu trebuie apelat la «diete-minune», ci e nevoie de o schimbare în stilul de viaţă!”
CAZURI EXTREME
►România – ianuarie 2009: La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş s-a declanşat un scandal de proporţii după ce Tatiana Ciobanu, cea mai cunoscută coafeză din oraş, a murit, din spusele medicilor, din cauza unor pastile de slăbit. Medicamentul cu pricina este cunoscut în rândul femeilor din toată lumea, iar în farmacii se vinde fără prescripţie, deşi, luat la voia întâmplării, poate duce la efecte adverse grave.
►Rusia – august 2008: O femeie de 35 de ani a fost găsită fără suflare în apartamentul ei din Moscova, iar lângă trup au fost descoperite de către poliţie mai multe cutii de pastile pentru slăbit. În urma acestui caz, mai multe medicamente de acest gen au fost interzise pe piaţa din Rusia.
►Marea Britanie – iunie 2008: O tânără de 26 de ani din sudul Londrei, Selena Walrond, a murit după ce a consumat pastile de slăbit interzise, pe care le comandase de pe un site chinezesc. Pilulele erau destinate, conform reclamei, arderii grăsimilor, iar englezoaica a luat de 5 ori mai mult decât doza recomandată. Denumit DNP (dinitrofenol), medicamentul nu a fost vreodată permis în Marea Britanie şi a fost interzis în Statele Unite, încă din 1938, tocmai din cauza efectelor adverse care pot fi fatale. DNP a fost deseori folosit de atleţi pentru a le spori rata metabolismului şi pentru a arde mai repede numărul de calorii.