Considerând strugurii ca un simbol al fecundităţii şi sănătăţii, romanii au fost primii care au instituit cura de struguri în mod organizat. Iată câteva motive pentru care merită să încerci dieta cu struguri, o cură de detoxifiere şi cură de slăbire 2 în 1.
Efectele curei de struguri
Consumul de struguri şi must dezvoltă asupra omului sănătos unele acţiuni generale, cu efect asupra întregului organism şi altele speciale, cu efecte deosebite asupra diferitelor sisteme, ţesuturi, organe.
– Energetic. Zaharurile (glucoza şi levuloza) din struguri şi must reprezintă elementul strict necesar pentru efortul muşchilor şi devin indispensabile pentru funcţia muşchiului cardiac şi cea a sistemului nervos central. În plus, aceste zaharuri sunt furnizate sub formă direct absorbabilă şi utilizabilă. Pentru acest motiv, cura este indicată persoanelor care depun eforturi (în sport, în munca de birou) şi au nevoie de un aport suplimentar de calorii, furnizate rapid.
– Alcalinizant. Acţiunea alcalinizantă se datorează conţinutului mare de acizi care determină formarea de carbonaţi şi fosfaţi, contribuind astfel la menţinerea echilibrului acido-bazic, absolut necesar bunei activităţi a celulelor.
– Remineralizator. Conţinutul variat de săruri minerale şi de ioni atribuie mustului valoarea unui ser zaharat polimineralizant şi hipomineralizant. – Aliment de cruţare. Aportul mare de zaharuri oferă organismului combustibil şi rezerve de combustibil. În lipsa lor, organismul este nevoit să-şi mobilizeze substanţele proprii, cheltuind inutil din energie.
– Vitaminizant. Strugurii şi mustul se caracterizează prin conţinutul lor variat şi bogat în vitamine. Unele din aceste substanţe funcţionează drept catalizatori ai proceselor de ardere din organism, altele sunt factori de creştere sau de întreţinere a bunei troficităţi a tegumentelor, organelor sau funcţiunilor.
Ce afecţiuni tratează strugurii si mustul
Boli de rinichi. Strugurii şi mustul de struguri sunt indicaţi la această categorie de boli datorită efectului diuretic şi conţinutului redus de albumină şi clorură de sodiu. Bolile cardiovasculare. O cură bine ţinută, graţie efectului diuretic şi conţinutului de glucoză, va constitui un veritabil element nutritiv al fibrei cardiace. De asemenea, potasiul conţinut de bobul de strugure reprezintă un important stimulent al fibrei miocardice. Bolile intestinale. Strugurii conţin celuloză, care, fiind nedigerabilă, este un anticonstipant. În plus, au efect laxativ blând. În acelaşi sens acţionează unele componente din must: tartraţii – datorită faptului că sunt practic neresorbiţi de mucoasa intestinală – sulfaţii şi magneziul. În colitele de putrefacţie se recomandă această cură datorită intensficării proceselor fermentative la nivelul intestinului şi refacerii echilibrului între cele două categorii de procese biochimice, fermentaţie-putrefacţie. Bolile de ficat. Cura produce o stimulare a funcţiilor hepatice, deoarece glucidele au rol de protecţie asupra celulei hepatice, iar potasiul şi fosfaţii influenţează formarea glicogenului hepatic. Prin mezoinozitol se obţine o acţiune lipotropă (împiedicarea depunerii grăsimilor în ficat), iar prin magneziu – un efect coleretic. Dermite. Unele dermite eximatiforme – acneice, uricariene – întreţinute de intoxicaţii intestinale de lungă durată sunt influenţate favorabil. Bolile de nutriţie. Cura este indicată mai ales contra artritismului şi diverselor sale manifestări. Diureza pe care o produce cura de must antrenează acidul uric şi poate provoca o adevărată reînnoire a organismului. Avitaminozele – se consemnează adevărate succese îndeosebi în avitaminozele B. Obezitatea. Strugurii ocupă un loc deosebit în regimurile prescrise obezilor, pentru faptul că potolesc pofta de mâncare fără a contribui la îngrăşare, produc acţiuni diuretice şi laxative, contribuind la dezintoxicarea organismului. Citeşte mai departe şi vezi cum se ţine o cură de struguri şi o cură cu must, pe pagina următoare!