Ai aruncat toate dulciurile şi alimentele procesate. Te-ai aprovizionat cu fructe, legume şi cereale integrale. Ai început să consumi produse ecologice. Totuşi, încă ai poftă de ceva dulce. Sună familiar?
Nu lăsa dulciurile să te atragă în capcană! Avem pentru tine câteva strategii care te vor ajuta să învingi.
Menţinerea nivelului glucozei din sânge stabilizat pe tot parcursul zilei este primul pas pentru a învinge aceste pofte. Dacă acesta scade prea mult, vei avea imediat poftă de dulce. Aşadar, mănâncă echilibrat la fiecare masă, păstrând proporţiile de aprox. 40% carbohidraţi (salate, legume, verdeţuri), aprox. 30% proteine (pui, curcan, peşte) şi aprox. 30% grăsimi (ulei de măsline, fructe oleaginoase). Dacă mănânci la o masă doar alimente care conţin carbohidraţi, aceştia vor fi digeraţi rapid, crescând nivelul de zahăr din sânge şi forţând pancreasul să secrete o cantitate suplimentară de insulină. Proteinele şi grăsimile nesaturate (sănătoase) vor menţine acest nivel stabil, astfel prevenid pofta de zahăr.
Carbohidraţii previn pofta de dulce
Aceste diete crează, adesea, pofta de zahăr şi amidon, deoarece creierul funcţionează cu ajutorul glucozei furnizate de carbohidraţi. Nu uita că există carbohidraţi sănătoşi şi nesănătoşi. Ceisănătoşise găsesc în fructe, legume, cereale integrale, iar ceinesănătoşi,în toate alimentele procesate (prăjituri, zahăr alb, făină albă, orez alb, alcool, etc.).
Este foarte simplu, dacă faci acest lucru îţi vei stimula apetitul pentru dulce, iar organismul va dori zahăr pe tot parcursul zilei.Găseşte un înlocuitor sănătos pentru a-ţi potoli pofta de dulce, cum ar fi o gustare formată din iaurt, ovăz, stafide, mere, nuci, migdale.
Pofta de dulce şi problemele emoţionale
Deşi pe moment simţi că acest lucru este benefic pentru tine, de fapt îţi face foarte mult rău. Încearcă să scapi de stres prin sport, yoga, meditaţie, plimbări în aer liber sau ascultând muzică relaxantă. Aceste activităţi te vor face să uiţi de ciocolată sau alte „bunătăţi”.