Dietă: 5 variante dietetice pentru cele mai populare gustări

.

Mâncarea la care pofteşti nu trebuie neapărat să-ţi compromită silueta. Poţi la fel de bine să savurezi alternative cu puţine calorii, recomandate de nutriţionist, ale celor mai populare gustări.

1 OMLETĂ

E ideală la micul dejun! Conţine proteine, este săţioasă şi există zeci de variante de preparare: cu costiţă afumată, cu cârnaţi, cu brânză şi verdeaţă, cu lapte etc. În definitiv, totul ţine de imaginaţia fiecăruia şi de gusturi. O omletă excelentă trebuie să fie rumenă, dar nu arsă, moale, nu crudă sau uscată, nici prea groasă şi nici prea subţire. Dar omleta perfectă este cea care nici nu îngraşă. Dacă o prepari fără ulei în tigaia de teflon, cu puţin lapte degresat adăugat peste ouăle bătute spumă şi cu mirodenii, obţii fix o astfel de omletă. De asemenea, poţi să înlocuieşti cârnăciorii sau costiţa cu legume tăiate mărunt, pe care le adaugi spre final, când omleta este aproape gata, pentru a rămâne fragede şi crocante.

2 SALATĂ DE VINETE

Este unul dintre cele mai cerute preparate atât la petreceri, cât şi la micile gustări din oraş, din pauza de prânz sau de acasă. Varianta tradiţională de pregătire a salatei de vinete este cea cu maioneză şi cu ceapă sau cea cu ulei de floarea-soarelui. Se serveşte cu pâine şi combinaţia nu este tocmai ideală din punct de vedere caloric. Aşa că, dacă vrei să-ţi protejezi silueta, apelează la varianta dietetică. Iei vinetele şi le toci normal, după care adaugi sare şi, în loc de ulei de floarea-soarelui, pui ulei de măsline. Este mai sănătos. Poţi, de asemenea, ca în locul uleiului să adaugi numai lapte şi sare fină. Gustul este extraordinar, indiferent de variantă.

3 SALATĂ BOEUF

Acest preparat tronează la fiecare eveniment pe mesele românilor: sărbători, zile onomastice, aniversări. Salata de boeuf se află cu siguranţă în topul celor mai consumate aperitive. Reţeta de bază se prepară cu legume, maioneză şi carne de vită, dar există şi varianta cu carne de pui, curcan sau cea fără carne. Marea problemă o reprezintă însă maioneza şi cartofii, care sunt capabile să colecteze stocuri întregi de calorii în corpul nostru. Ca urmare, metoda dietetică este să foloseşti mai puţini cartofi (deoarece conţin mult amidon) şi să înlocuieşti maioneza obişnuită cu cea dietetică (o găseşti în majoritatea supermarketurilor). O altă variantă chiar mai dietetică, dar la fel de gustoasă, este să foloseşti în loc de maioneză zeamă de lămâie. Vei descoperi un produs gustos şi uşor.

4 OUĂ UMPLUTE

Ouăle sunt alimente complete, bogate în proteine de bună calitate, dar şi în grăsimi. Atunci când preparăm ouă umplute, cantitatea de grăsimi creşte, pentru că gălbenuşul este amestecat cu ulei. Dar poţi recurge la un truc pentru a reduce valoarea calorică şi a mai limita grăsimile. Păstrează albuşul, care este o sursă bună de proteine şi nu aduce multe calorii, iar în locul gălbenuşului pune brânză de vaci amestecată cu curry şi chimen sau cu boia, dacă vrei o variantă mai picantă. Adaugă şi o felie de ardei capia, pentru culoare.

5 CHIFTELUŢE

Cui nu-i plac aceste preparate din carne, rumene şi apetisante? Pot fi pregătite din orice tip de carne, însă în mod tradiţional se fac din carne de vită sau de porc. Valoarea lor calorică este destul de mare pentru că în compoziţie se adaugă şi ou, şi făină, apoi se prăjesc în ulei. Poţi să încerci o variantă mai uşoară, dacă le faci din carne de pui sau de curcan, completând şi cu un amestec de legume. Apoi nu le prăji în ulei, ci pune-le într-o tavă acoperită cu hârtie specială şi coace-le la cuptor. Vei salva cel puţin o treime din calorii.

Ultima modificare aprilie 10, 2023 6:25 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale