Foamea e principalul motiv pentru care multe diete dau greş. Vezi cum poţi să slăbeşti cu dieta Pritikin fără să simţi foamea nici măcar o dată.
Dieta Pritikin îţi promomite că vei slăbi rapid fără să suferi de foame. Principiul pe care se bazează e foarte simplu: densitatea energetică a alimentelor.
Ce este densitatea energetică a unui aliment
E vorba de energia – altfel spus, numărul de calorii – pe care o aduce un anumit volum din alimentul respectiv. Alimentele cu densitatea energetică mică au un volum mare şi calorii puţine. Cele cu densitate energetică mare au un volum mic şi calorii multe.
Exemplu: 100 grame de stafide conţin 300 de calorii, pe când 100 grame de struguri conţin 100 de calorii.
Dieta Pritikin, se bazează pe un principiu simplu: pentru a slăbi trebuie să consumi mai puţine calorii decât arzi. Iar ca să faci asta fără să suferi de foame trebuie să consumi alimente care au densitatea energetică mică: având un volum mare îţi umplu stomacul şi îţi dau o senzaţie de saţietate, dar în acelaşi timp caloriile consumate sunt puţine.
De ce depinde densitatea calorică a alimentelor
Ce face ca un aliment să conţină mult mai puţine calorii decât altele? În primul rând e vorba de apa conţinută. Apa nu conţine calorii, aşa că un aliment care include multă apă va avea o densitatea calorică redusă. Este cazul fructelor şi legumelor. Grepfruitul, de exemplu, conţine 90% apă, motiv pentru care o jumătate de grepfruit conţine doar 40 de calorii.
În al doilea rând, e vorba de fibre. Fructele şi legumele conţin multe fibre, substanţe care nu pot fi digerate, astfel că nu contribuie la numărul de calorii ingerate. În plus, fibrele au avantajul că îţi dau o senzaţie de saţietate de lungă durată.
În al treilea rând, trebuie să ţii seama de conţinutul de grăsimi. Chiar dacă unele din ele sunt sănătoase, grăsimile conţin multe calorii. Aşa se face că o linguriţă de unt are acelaşi număr de calorii ca o porţie serioasă de broccoli.
Care sunt alimentele cu densitate calorică mică
Legumele ar trebui să fie pe primul loc în dieta ta. O salată mare te ajută să te saturi pentru câteva ore, dar conţine foarte puţine calorii. Adaugă în ea câteva cubuleţe de brânză şi carne slabă pentru conţinutul lor de proteine.
Fructele sunt de asemenea sărace în calorii, dar numai dacă le preferi pe cele proaspete. Fructele uscate au un număr mare de calorii şi un volum mic.
Lactatele cu conţinut mare de apă sunt foarte utile în dieta Pritikin. O jumătate de litru de iaurt de băut poate să conţină numai 300 de calorii şi este de ajuns ca să fii sătulă câteva ore.
Evident, ai nevoie şi de carne din când în când, iar ca să poţi mânca pe săturate, alege tipurile care conţin cât mai puţine grăsimi.
Foto: Thinkstock