Seamănă cu mazărea şi cu fasolea şi este foarte des întâlnită în bucătăria orientală. Totuşi, asta nu înseamnă că nu ne este şi nouă accesibilă. Află cât de bună este lintea pentru organism, dar şi în curele de slăbire, dacă vrei să dai jos câteva kilograme.
Lintea ar trebui să fie inclusă mai des în opţiunile alimentare ale românilor, dacă ne gândim cât de multe beneficii are atât pentru sănătate, cât şi pentru siluetă. O porţie, cam cât intră într-o ceaşcă, are aproximativ 200 de calorii, iar conţinutul mare de proteine şi fibre dă senzaţia de saţietate. La o cantitate de 100 g sunt 26 g de proteine. De asemenea, conţine fibre solubile care protejează inima, scăzând nivelul colesterolului, şi ajută şi în dietele de slăbire. Lintea face parte din familia leguminoaselor, alături de soia, năut, mazăre şi fasole, iar ceea ce folosim noi în alimentaţie sunt seminţele de linte. Pot fi preparate în diverse moduri, obţinând mâncăruri savuroase, pline de gust. Încearcă-le în combinaţie cu orez, cu legume, sub formă de supă sau tocăniţă. Pot înlocui foarte bine carnea, în cazul vegetarienilor.
Proteină completă
Pe lângă fibrele și proteinele pe care le conţine, lintea mai are în componență fier, calciu, vitamina B, carbohidrați, fosfor, magneziu, acid folic, iar grăsimi doar în cantitate foarte mică. Lintea nu conține colesterol. Consumând-o în combinație cu cereale (ex. orez), se obține ceea ce se numește o „proteină completă”. Asta înseamnă că oferim organismului nostru proteinele pe care le poate procura numai din alimentație (având în vedere că o parte din proteinele umane necesare sunt produse de organism, iar restul trebuie completat prin dietă).
ROŞIE, VERDE SAU MARO?
Există mai multe soiuri de linte, însă trei sunt principale: lintea „roșie”, lintea „verde” și lintea „maro” şi în nici una dintre variante ele nu trebuie consumate în stare crudă, negătită. Motivul? Anti-nutrienții pe care îi conține lintea inhibă absorbția și metabolizarea nutrienţilor din alimente. Apoi, timpul de gătire este diferit. Cel mai repede fierbe lintea roșie, în aproximativ 20 de minute, urmată de cea verde, în jur de 30 de minute, iar lintea maro fierbe cel mai greu, în 40-50 de minute. Lintea roșie este cel mai des folosită în supe-cremă, în timp ce lintea verde şi cea maro sunt folosite în preparatele de tip „tocăniță”.
ŢINE MINTE!
Lintea nu constituie un aliment alergen, aşadar persoanele sensibile nu au de ce să-şi facă griji.
ŞTIAI CĂ…
… o porţie de linte oferă 60% din cantitatea zilnică de fier?
… ameliorează constipaţia?
… lintea roşie este cel mai ușor digerabilă, datorită conținutului de fibre, sensibil mai mic?
Ultima modificare martie 9, 2021 1:32 pm