Caderea parului poate avea numeroase cauze. Pentru a va da seama daca problema dumneavoastra este in stadiu avansat, cel mai bine este sa consultati un medic dermatolog, care va stabili un diagnostic si va propune o anumita schema de tratament.
Tratamente impotriva caderii parului
Caderea parului poate avea numeroase cauze. Pentru a va da seama daca problema dumneavoastra este in stadiu avansat, cel mai bine este sa consultati un medic dermatolog, care va stabili un diagnostic si va propune o anumita schema de tratament.
Alopecia (pierderea parului) poate avea multiple cauze si clasificarile medicale depasesc cu mult interesul publicului larg. Termenul de alopecie in sine se poate referi la orice regiune a corpului care prezinta par si care, printr-un mecanism sau altul, se rareste sau dispare. Exista astfel alopecie in zona barbii, sprancenelor, pubiana etc. Dar locul unde se pare ca oamenii doresc intens sa aiba un par „sanatos” este inainte de toate capul (pe restul corpului tendinta de a-l indeparta tinde sa se generalizeze tot mai mult). De aici si cererea de informatii despre ce este chelia, ce se poate face pentru a o preveni sau trata.
VICTOR GEORGESCUMedic specialist dermato-venerologie, Responsabil stiintific Vichy Laboratoires Romania
Ce este alopecia androgenetica? Se mai numeste de tip masculin si poate fi intalnita la ambele sexe, dar este mai frecventa la barbat. In mecanismul ei sunt implicati hormonii masculini, si pornind de la o astfel de informatie s-a creat mitul fals ca virilitatea este direct proportionala cu chelia. Nu este vorba insa de un surplus al acestor hormoni in intregul organism, ci de mecanisme strict localizate in anumite portiuni ale scalpului.
Cand apare? Debuteaza frecvent in intervalul 18-40 de ani deasupra tamplelor sau la nivelul crestetului capului sau, pentru cei mai… norocosi, pe ambele fronturi concomitent.
Metode chirurgicale Pentru adeptii metodelor chirurgicale exista implantul de par. Fire (izolate sau grupate) de par din zona in care scalpul e neafectat (de obicei ceafa) sunt prelevate si reimplantate in zonele deja lipsite de par. Tehnica este laborioasa si costisitoare, dar nivelul atins astazi o face performanta. Fiind o interventie care dureaza cu atat mai multe ore cu cat e nevoie de mai multe implanturi, se realizeaza in mai multe sedinte, pana la atingerea unui rezultat satisfacator. Complementar chirurgiei, pentru a stabiliza auto-grefele de par si a le maximiza durata de viata, se apeleaza la metodele medicamentoase.
Metode medicamentoase Metodele medicamentoase eficiente sunt tratamentul cu finasterid sau minoxidil. Finasteridul blocheaza sinteza de hormon masculin activ dintr-un precursor. In principiu, aceasta actiune are loc doar in anumite zone din organism, cum ar fi prostata si pielea – ceea ce face ca substanta sa poata fi utilizata fara repercusiuni asupra masculinitatii utilizatorului. Totusi, intr-un numar mic de cazuri apar tulburari de libido, ceea ce constituie, alaturi de pretul deloc neglijabil al tratamentului, principalul dezavantaj al unui remediu altfel eficient si simplu de utilizat (se administreaza sub forma de pastila zilnica). Nu poate fi folosit de catre femei si copii.
Minoxidilul a fost introdus in terapia medicamentoasa ca tratament anti-hipertensiv. Datorita efectului secundar (cresterea parului in diferite zone…) s-a renuntat la folosirea lui sub forma de comprimat, dar a fost omologat ca tratament local al anumitor forme de alopecie. Solutia de minoxidil aplicata zilnic poate sa duca la cresterea de fire de par – mai dese sau mai putin dese – in regiunile afectate, la circa o treime dintre cei care aplica tratamentul. Minoxidilul este riscant pentru persoanele cu probleme cardiace.
Tratamente dermocosmetice O alta categorie de remedii sunt cele dermocosmetice – tratamente si sampoane complementare. De la inceput trebuie precizat ca nu exista samponul care sa rezolve alopecia. Utilizarea unor sampoane inadecvate poate insa agrava problema, de unde si necesitatea alegerii unui sampon special conceput.
Tratamentele dermocosmetice, in general sub forma de solutii cu aplicare locala, isi propun stoparea procesului in faza in care s-a inceput tratamentul. Ele nu permit insa regenerarea parului in zonele in care firele au disparut. Aminexilul si-a demonstrat eficacitatea atat in laborator, cat si de-a lungul celor 15 ani care au trecut de la punerea sa in vanzare. Aceasta molecula din clasa minoxidilului este lipsita de efecte secundare in comparatie cu celelalte metode si este confortabila in utilizare. O combinatie mai eficienta a fost recent lansata (Aminexil SP94?).
In cazul femeilor… Alopecia androgenetica la femeie imbraca o alta forma, rarirea parului fiind difuza si golirea completa de par a unei zone aparand foarte tarziu in evolutie sau deloc. Diagnosticul este bine sa fie confirmat de specialist.
Alopecia tip efluviu telogen Mult mai frecventa la femei, dar afectand si barbatii, este alopecia tip efluviu telogen. Aceasta denumire foarte tehnica desemneaza o accelerare importanta a caderii naturale a parului, care apare dupa factori declansatori diversi (anumite medicamente, viroze si episoade febrile, sarcina si nasterea, un stres fizic sau psihic intens etc.). Parul cade de pe intreaga suprafata a capului si de multe ori nu se observa o rarire efectiva. Majoritatea cazurilor au o evolutie spontana spre stopare si recuperare. Pentru accelerarea recuperarii, tratamentele dermocosmetice isi gasesc o buna indicatie. Cazurile mai grave (caderi masive, ireversibilitate in timp) trebuie evaluate de catre dermatolog.
Pelada (alopecia areatA) O forma aparte de cadere a parului este pelada (sau alopecia areata). Afecteaza zone circulare sau ovalare din scalp, barba, sprancene, parul corporal. Parul din aceste regiuni cade complet, iar descoperirea acestor „pete de chelie” alerteaza de obicei suficient persoana respectiva pentru a o determina sa se adreseze medicului. Este si cazul, auto-tratamentul nefiind atitudinea potrivita in aceasta boala.