Cumperi paine alba sau integrala? Painea de secara iti place? Ai in casa orez nedecorticat? Produsele de panificatie, patiserie, fainoasele din faina integrala sunt foarte sanatoase si gustoase. Nu le ocoli!
Tainele cerealelor
Cumperi paine alba sau integrala? Painea de secara iti place? Ai in casa orez nedecorticat? Produsele de panificatie, patiserie, fainoasele din faina integrala sunt foarte sanatoase si gustoase. Nu le ocoli!
Viata noastra devine din ce in ce mai agitata, muncim din ce in ce mai mult, si dormim mai putin, facem sport la fel de putin ca inainte si mancam tot felul de prostioare. Ne ingrasam, blugii nu ne mai cuprind, fermoarul fustei „tipa” si plezneste. S-au dus vremurile cand obezitatea era considerata semn de sanatate si frumusete.
Clopotelul incepe sa ne sune in cap ca o sirena si luam masuri drastice: sunam o prietena cunoscatoare si notam pe un colt de servetel ultima si cea mai eficienta „cura de slabire”! La moda este acum o dieta care poarta pica carbohidratilor. Prima victima la care ne repezim este painea! O alungam din casa si aruncam si punga cu cereale pentru dimineata, dar nu renuntam decat la o jumatate din cele doua lingurite de zahar pe care le punem dimineata in cafea.
Am sa te dezamagesc, dar trebuie sa-ti spun ca aceasta abordare este gresita – intr-adevar, aceste diete tip Atkins (acesta este numele doctorului care le-a lansat) duc pe termen scurt la o scadere mai mare in greutate, insa s-a dovedit ca nu „interzicerea” carbohidratilor este explicatia acestui fapt, ci reducerea numarului total de calorii din dieta. In plus, nu se cunosc efectele suprimarii pe termen lung ale carbohidratilor din alimentatie.
La polul opus sunt cerealele. Cerealele integrale sunt: boabe de grau, porumb, orz, ovaz, secara in forma naturala. Boabele contin un „invelis” (se va regasi in tarate) care adaposteste sub el un germene si endosperm (din care se va alege faina).
Faina alba este obtinuta prin tot felul de procedee de prelucrare (macinare, rafinare, albire) care indeparteaza germenii si taratele si o data cu ele majoritatea fibrelor si oligoelementelor – substante foarte importante pentru sanatate: vitamine din grupul B (B1, B2, PP), vitamina E, saruri de fier, calciu, magneziu, cupru, zinc, fosfor, antioxidanti, acizi grasi polinesaturati. De aceea, este bine sa renunti la painea alba, oricat de gustoasa ar fi ea si sa o inlocuiesti cu produse de panificatie preparate din faina integrala.
Cel mai des vasele de sange se infunda prin dezvoltarea unor placi de colesterol oxidat. Mineralele antioxidante din boabele de grau (seleniu, oxidul de mangan, cupru) pot intarzia cresterea acestor placi de colesterol. Germenii de grau au multa vitamina E, care se pare a avea si ea un rol protectiv cardiovascular.
Nutritionistii speculeaza, de asemenea, ca o dieta bogata in cereale integrale protejeaza si impotriva altor forme de cancer prin antioxidantii, vitaminele, mineralele si fitoestrogenii, pe care le contin.
Fa-ti obiceiul de a manca dimineata cereale cu lapte, insa nu orice fel de cereale: cele mai bune sunt cele tip „musli” cu boabe de cereale presate si stafide, ori alte fructe uscate.
Pe parcursul zilei mananca sase portii de cereale (o portie este echivalentul unei felii de paine feliata), daca ti se pare mult (o felie aduce circa 40 de kilocalorii) sunt suficiente si trei pentru a avea un impact pozitiv asupra sanatatii.
Dr. Bogdan Grigorescu