La început de an, trebuie să încercăm câteva rețete ușoare după Sărbători și să reducem din meniu preparatele grele cu carne de porc și grăsime. Se recomandă mai multe legume proaspete, salate, dar și carne de pește.
Descoperă câteva rețete ușoare după Sărbători, fără grăsime, fără maioneză și fără prăjeli. Este timpul să îți cureți ficatul, să mănânci cât mai proaspăt și aromat și să incluzi ingrediente sănătoase și hrănitoare precum peștele, nucile, rodia, avocado sau țelina!
Rețete ușoare după Sărbători. 3 preparate simple cu pește
Tonul bine scurs se mărunțește cu furculița și se amestecă bine cu toate ingredientele enumerate. Se servește cu pâine prăjită și cu măsline verzi. Se poate păstra la frigider timp de două zile.
Paste cu ton și sos alb
Ingrediente
160 g de paste (spaghete, pene, sau tagliatelle)
100 g de ton în ulei (la conservă)
100 ml de smântână de gătit
parmezan
1/2 ceapă sau șalotă
5 roșii cherry (opţional)
Jumătate de pahar de vin alb
pătrunjel (opţional)
ulei de măsline extravirgin
sare
piper
Mod de preparare
Pastele se fierb al dente, în funcție de soi și de indicațiile de pe etichetă.
Ceapa tocată mărunt se călește în uleiul de măsline, se adaugă roșiile, sarea și piperul și se lasă să fiarbă câteva minute. Apoi se adaugă smântâna pentru gătit și vinul alb și se lasă să clocotească două minute. Urmează tonul din conservă, care se lasă și el să se gătească la foc domol câteva minute.
Când sosul este gata, se presară piper și pătrunjel, se pun pastele fierbinți peste sos și se presară puțin parmezan.
Crap/păstrăv umplut cu ciuperci
Ingrediente:
Un crap/păstrăv suficient de mare să poată fi umplut ușor
250 gr ciuperci albe curățate și tăiate cubulețe
2 cepe albe
cană de supă de legume
Ulei de măsline
Piper
Mărar proaspăt
1 lămâie
Mod de preparare
Ceapa tăiată mărunt se călește în uleiul de măsline, apoi se adaugă ciupercile și câteva linguri de supă și se lasă să fiarbă bine.
Când ciupercile sunt gata, se adaugă sare și piper, o mână de mărar proaspăt și zeamă de lămâie. Se scurge lichidul în exces, dacă nu a scăzut la fierbere.
Se pregătește crapul, se curăță la interior și se presară cu sare.
Se umple crapul cu ciupercile gătite și se așază într-o tavă din sticlă, se stropește cu ulei și se gătește 20 – 30 de minute la cuptor, până când devine auriu.
Se servește cu saramură sau cu salată verde, asezonată cu ceapă și lămâie.
Rețete ușoare cu paste și legume de încercat după Sărbători
Paste cu roșii cherry
Ingrediente
150 gr tagliatelle
2 cepe mici
300 gr roșii cherry
Un morcov
Un ardei gras roșu
Rozmarin
Sare
Piper
Mod de preparare
Ceapa se toacă mărunt și se călește cu puțin ulei, apoi se adaugă morcovul și ardeiul tăiate în fâșii subțiri. Se călesc bine legumele, să capete aromă unele de la altele.
Roșiile cherry se spală și se taie pe jumătate. Se adaugă la celelalte legume și se lasă să clocotească la foc domol, până când sunt bine gătite.
La final se presară sare, piper și puțin rozmarin.
Pastele se fierb al dente, în funcție de indicațiile de pe pachet. Apoi se pun în tigaia cu legume cât sunt fierbinți și se amestecă bine cu sosul.
Se poate servi cu puțin parmezan ras pe deasupra.
Paste cu dovlecei și morcovi
Ingrediente:
100-150 de grame de paste de orice tip
2-3 dovlecei
150 de ml suc de roșii
1-2 morcovi
3 fire de ceapă verde sau 1 ceapă micuță
2 fire de usturoi verde sau 2 căței de usturoi
1 lingură de ulei de măsline
sare și piper după gust
Mod de preparare
Se călește ceapa și se adaugă apoi morcovii și dovleceii tăiați cubulețe și se călesc câteva minute, până când morcovii se înmoaie. Se adaugă apoi sucul de roșii, usturoiul tocat mărunt și piperul. Se fierbe totul la foc domol, până când sosul a căpătat aromă și consistență.
Pastele se fierb al dente, se scurg de apă și se adaugă fierbinți peste sosul din tigaie. Se presară sare și piper după gust. Se servesc calde, cu un pahar de vin roșu.
Paste cu legume și sos alb
Ingrediente:
2 cepe mici
1 ardei capia galben
1 ardei capia roșu
1 bucată potrivită de praz
Smântână pentru gătit
Ulei
Sare
Piper
Un cățel de usturoi
Busuioc proaspăt
Mod de preparare
Cepele se curăță, se spală și se toacă peștișori, apoi se călesc până devin aurii. Se adaugă ardeii tăiați în fâșii subțiri și se călesc în ulei. Prazul și usturoiul, tăiate foarte fin, se adaugă și se fierb în sosul de legume, până când devin aurii și gustoase. Apoi se adaugă smântâna treptat pentru a prepara sosul alb și se lasă la fiert la foc potrivit.
La final se adaugă puțin piper, sare și busuioc proaspăt. Pastele, fierte și scurse de apă, se pun peste sos în tigaie și se mai lasă un minut pe foc, să se îmbibe de arome. Se servesc calde, cu puțin parmezan presărat sau cu măsline negre. Este una dintre acele rețete ușoare după Sărbători, foarte simplă, pe care o poți pregăti și pentru cină, și pentru masa de prânz.
Rețete ușoare după Sărbători. Salate aromate!
Salată de crudități și rodie
Ingrediente
jumătate de țelină
1 morcov
1 măr verde acrișor
Sâmburi de rodie
Pătrunjel
Sare
Lămâie
Mod de preparare
Țelina și morcovul se curăță de coajă și se dau pe răzătoarea cu ochiuri mai mari. Mărul se taie în fășii subțiri și se stropește imediat cu zeamă de lămâie, apoi se amestecă cu legumele date pe răzătoare.
Se adaugă puțină sare, lămâie și pătrunjel și se amestecă bine salata. La final se presară sâmburi de rodie și se servește imediat.
Salată cu nuci și brânză feta
Ingrediente:
sfeclă roșie fiartă în coajă
Brânză feta
Miez de nucă
ceapă roșie mică
Ulei de măsline
Sare
Piper
Zeamă de lămâie
frunze de ruccola opțional
Mod de preparare
Sfecla se curăță bine de coajă și se taie cubulețe mici, se stropește cu ulei și lămâie și se amestecă cu ceapa tăiată foarte fin. Apoi se adaugă cubulețele de brânză feta și miezul de nucă în funcție de preferințe.
Se presară puțină sare, puțin piper, ulei de măsline și zeamă de lămâie, în funcție de cât de acră dorim să fie salata. Voilà! Avem o rețetă ușoară și gustoasă după Sărbători.
Salată cu avocado
Ingrediente:
Un avocado tăiat cubulețe
Câteva roșii cherry
Boabe de porumb
Un ardei gras roșu
Sare
Piper
Lămâie
Iaurt grecesc
Mod de preparare
Toate legumele de mai sus se amestecă, se condimentează cu sare și piper și se stropesc cu zeamă de lămâie. La final se adaugă un pahar mic de iaurt grecesc și se servește imediat! Este una dintre cele mai hrănitoare rețete ușoare după Sărbători pe care le poți consuma și dacă ții o dietă de slăbit.
Salată de cartofi și murături
Ingrediente:
Cartofi pentru salată, fierți în coajă
Gogoșari murați
Rondele de morcovi murate
2 ouă fierte
Măsline verzi fără sâmburi
Ulei de măsline
Lămâie
Sare
Piper
Mod de preparare
Cartofii fierți în coajă se curăță și se taie cubulețe, apoi se amestecă cu gogoșarii și morcovii murați, tăiați și ei cubulețe. Se adaugă și două ouă fierte tari, tăiate mărunt, și măslinele verzi fără sâmburi. Se presară salata cu puțin ulei de măsline, cu sare și piper și se amestecă bine.
Pentru mai multă savoare se poate adăuga o lingură de muștar. Evită maioneza, pentru a te bucura de o salată cât mai sănătoasă și simplă.