În noianul de informații despre alimentație se strecoară și multe legende, pe care noi ne luăm de bune. Prof. Dr. Mencinicopschi demontează câteva dintre aceste mituri despre alimentație.
Dacă nu mănânci cu poftă, nu te îngrași!
Este o amăgire că dacă nu mănânci cu poftă nu te îngrași – spune prof. Dr. Mencinicopschi. Noi ne păcălim că nu vom pune kilograme în plus, dar adevărul este că alimentele industriale, produsele de patiserie, cofetărie, chipsurile, snacksurile sunt îngurgitate oriunde și oricând și chiar dacă le consumăm pe post de „gustare de urgență”, fără poftă, asta nu are prea mare importanță. Ele îngrașă!
Alcoolul ajută digestia!
Băut copios, alcoolul chiar inhibă digestia! Mâncarea grasă stropită cu alcool duce la precipitarea enzimelor pancreasului endocrin, iar acest lucru poate declanșa o urgență medicală – pancreatită acută, avertizează dr. Mencinicopschi.
În anumite condiții, alcoolul crește pofta de mâncare, dar nu stimulează digestia, precizează specialistul. Dacă bem un aperitiv pe stomacul gol, alcoolul va irita și va declanșa o superproducție de sucuri gastice și acid clorhidric – ca atare, vom mânca mai mult, dar vom avea o digestie mai proastă.
Nu mănânc mai nimic, dar tot mă îngraș!
Asta spunem de multe ori atunci când nu găsim vinovatul pentru kilogramele în plus. „Este o auto-amăgire! – spune dr. Menci, iar dacă notezi ce ai mâncat, vei observa că nu te îngrași chiar din aer.
Găsește-ți altă scuză dacă chiar nu vrei să renunți la fumat – aceasta nu stă în picioare! Nu te îngrași pentru că renunți la fumat, ci pentru că înlocuiești un viciu – acela de a fuma, cu alt viciu, acela de a ronțăi. Dacă vrei să renunți la fumat, încearcă atunci când ești în sevraj (care poate dura 3 săptămâni, o lună), să ronțăi un fruct sau o legumă.
Dietele te scapă rapid de kilograme
„Dietele, de fapt, curele de slăbire – cu care eu nu sunt deloc de acord – nu ne reușesc pentru că sunt prea restrictive, iar organismul își cere dreptul la nutrienții esențiali”, avertizează dr. Mencinicopschi. Organismul are nevoie de o anumită cantitate de calorii, dar și de o anumită calitate a acestor calorii, iar în condițiile unei diete, niciuna dintre aceste condiții nu este îndeplinită. Intrăm deci sub incidența efectului yo-yo, slăbim 10 kilograme, în scurt timp ne îngrășăm 20 de kilograme, între timp pierdem masă musculară, metabolismul nostru bazal încetinește și mâncând la fel, ne vom îngrășa mai mult.
Urmărește aici întregul interviu video și vezi care este adevărul legat de aceste mituri despre alimentație, pe care, cu siguranță, le-ai auzit și tu.
Foto: Shutterstock
video: Robert Hanciarec. Înregistrarea a fost realizată la SOFA bistro-cafe. Mulțumim pentru sprijin!