Grăsimile care te ajută să slăbeşti

.

Când mi s-a spus prima dată că, pentru a slăbi, trebuie să mănânc grăsimi naturale, am crezut că nu aud bine.
Ani buni am mâncat produse low-fat sau light, kilograme de piept de pui dezosat la grătar şi am băut litri de iaurt degresat. Şi nu mi-a folosit la nimic. Nişte rezultate am avut, dar nimic spectaculos, mai ales fiindcă mi-era tot timpul foame, iar starea de energie era foarte scăzută.

De unde a început nebunia dietelor «low fat»?

Eliminarea grăsimilor a ajuns politică naţională în SUA. Rafturile magazinelor au fost invadate de produse fără grăsimi, însă incidenţa bolilor de inimă şi a obezităţii a crescut considerabil. Pentru un popor care statistic ţine cele mai multe diete, americanii au cel mai ridicat grad al obezităţii morbide. Un gram de grăsime are 9 kcal, unul de zahăr 4. La un calcul simplist şi superficial, cel mai eficient mod de a slăbi e să elimini grăsimile. Dacă aritmetica spune că un consum mai mic de energie duce la slăbire, din păcate, organismul nostru nu ştie matematică. În alimentaţie, calitatea grăsimilor consumate are o importanţă majoră. Aceasta a fost principala concluzie formulată la Reuniunea Internaţională a Experţilor în Nutriţie, care a avut loc anul acesta, la Barcelona.

Ce rol are grăsimea în corp?

Grăsimile reglează sistemul imunitar, hormonal şi nervos. Sunt responsabile de aspectul pielii, al părului, al unghiilor, dar şi de calitatea muşchilor şi a vaselor de sânge; influenţează fundamental funcţionarea creierului – care este în proporţie de 70% format din grăsime. Corpul tău are nevoie atât de grăsimi vegetale, cât şi de grăsimi animale. Dintre primele trebuie exclusă margarina. Ele trebuie mâncate cât mai aproape de forma lor naturală. Evită grăsimile prăjite sau preparate termic la temperaturi mari (grătar).

Ce se întâmplă dacă nu mănânci grăsimi?

Printre efectele lipsei de grăsimi din alimentaţie întâlnim: depresie, constipaţie, lipsa apetitului sexual, nervozitate, foame exagerată, probleme ale pielii, ale părului, ale unghiilor, tulburări ale ciclului menstrual şi ale fertilităţii, probleme ale vezicii biliare (colecist), ADHD, diabet, boli cardiovasculare, probleme de atenţie şi memorie.

Şi dacă totuşi nu reuşeşti?

E posibil să nu depăşeşti pragul psihologic al dietelor fără grăsimi. Au fost susţinute atâţia ani de nutriţionişti celebri şi vedete, încât multă lume nu poate renunţa la produsele light. Din fericire, ai şi o soluţie uşor accesibilă de a consuma grăsimi sănătoase. Este vorba despre suplimentele nutritive, care completează o dietă săracă în grăsimi. Reţine că e vorba de cantităţi foarte mici, care nu vor afecta semnificativ numărul caloriilor pe care le mănânci zilnic.

    
Vedete din Romania Vedete internationale