Varza este una dintre puținele legume pe care le putem consuma și crude, și gătite în diverse preparate delicioase. Folosim inclusiv sucul de varză pentru proprietățile lui curative. Mulți dintre noi consumăm deopotrivă varză albă și varză roșie, dar cel mai adesea în bucătăria românească se gătește varza albă.
Varza este una dintre cele mai vechi legume, cu origini în sud-vestul Europei și în zona Mediteranei. Este cultivată cu cel puțin o mie de ani înainte de Hristos și multe secole de-a rândul a fost un aliment de lux, pe mesele celor bogați. Varza albă și varza roșie sunt accesibile în zilele noastre, sunt legume spornice, sănătoase, cu numeroase proprietăți curative, și sunt legume delicioase, oricum le-ai găti.
Gospodinele talentate fac numeroase preparate din varză albă și varză roșie, începând cu salatele crocante de crudități, supe și plăcinte, sarmale și mâncăruri gătite în cuptor sau umpluturi gustoase. Varza murată este și ea foarte populară și nu este iarnă să nu pregătim de câteva ori salate din varză murată, sarmale sau mâncărică de varză murată la cuptor cu afumătură.
Este atât de lungă lista de preparate pe bază de varză, încât este păcat să nu le încerci pe toate, mai ales că varza proaspătă și varza murată se găsesc acum aproape tot anul de vânzare. Fără să mai menționăm ce gust bun și fraged are varza nouă, care începe să apară în piețe spre finalul lunii octombrie.
Varza își are originea în varza sălbatică Brassica oleracea și este cultivată de peste 3.000 de ani. Cu toții folosim varză albă și varză roșie pe meleagurile noastre, iar România este unul dintre cei mai mari producători de varză la nivel mondial. În ultimii ani, au pătruns și la noi alte soiuri de varză cultivate preponderent în America sau Asia.
Unele soiuri sunt mai dulci, altele au frunzele amărui, unele fac o căpățână mare și densă, altele au frunzele separate. Foarte apreciată este varza de Bruxelles și recomandată în dietele de slăbit.
Varza chinezească sau varza Napa este îndrăgită în America și în Asia. Este ușor de recunoscut după forma ei lunguiață și după frunzele verzi-gălbui cu nervuri groase și albe. În bucătăria asiatică, varza Napa este folosită pentru supe, pentru tocănițe și pentru garniturile de legume prăjite la wok. Are o aromă mai delicată decât varza albă și un gust proaspăt, ușor piperat.
Varza Savoy este apreciată mai ales în Marea Britanie, în Franța sau în Italia datorită gustului mult mai dulceag și datorită texturii fragede a frunzelor, care sunt mai moi decât la soiurile de varză albă și varză roșie. Această varză se consumă mai des la salate.
Varza Kale, tot mai prezentă și la noi în supermarket, este unul dintre acele soiuri de varză la care frunzele cresc libere pe tulpină, fără să formeze ”căpățâna” obișnuită rotundă. Frunzele de varză Kale sunt mai tari și mai crocante și nu se consumă crude. Nu este o varză din care să faci salată. În schimb, ele sunt foarte gustoase când sunt gătite, călite în tigaie sau la cuptor, cu diverse legume și cărnuri.
Varza – valorile nutritive
Varza este o legumă bogată în apă, în vitamina C, vitamina K, calciu, fier și mangan. Este o legumă complexă și completă. Varza conține toate vitaminele și micronutrienții de care are nevoie organismul nostru, dar pentru a beneficia de ele trebuie să consumăm mai des varza crudă, sub formă de salate sau garnitură pentru fripturi.
Valori nutritive pentru 100 de grame de varză crudă
calorii 25
carbohidrați 5,8 g
proteine 1,3 g
fibre 2,5 mg
folați 13% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
tiamină (vitamina B2) 5%
riboflavină (vitamina B2) 3%
niacină (vitamina B3) 1,5 % DZR
acid pantotenic (vitamina B5) 4%
piridoxină (vitamina B6) 10%
vitamina A (3%), vitamina C (61%), vitamina K (63%)
sodiu 1%
potasiu 3,5%
calciu 4%,
fier 6%,
magneziu 3%,
mangan 7%,
fosfor 3,5%,
zinc 1,5%
Varză albă și varză roșie. Ce diferențe sunt între ele
Supa de varză este apreciată în diete, precum și salatele de varză. În bucătăria românească, ne-am obișnuit să folosim mai des varza roșie pentru salate sau pentru murături, să le dea o culoare roz delicioasă, iar varza albă pentru diverse preparate la cuptor sau umpluturi.
Multe gospodine care apreciază această legumă știu că varza roșie este mai sănătoasă și nu sunt departe de adevăr. Între varza albă și varza roșie există câteva diferențe importante pentru sănătate, și o ușoară diferență de gust care se simte, dacă le folosești în salate.
Varza este o legumă de toamnă gustoasă și apreciată, folosită intens în bucătăria românească mai ales în sezonul rece. Numeroasele ei beneficii pentru organism sunt binecunoscute: varza ajută digestia, ameliorează problemele de stomac, inclusiv ulcerul, combate anemia, susține imunitatea și fortifică organismul. Ba chiar se spune că gustul delicios de varză călită combate stările depresive și stimulează apetitul. Sucul de varză este și el recomandat persoanelor care au probleme cu digestia, cu gastrita și ulcerul.
Diferența de culoare
Indiferent de culoare, varza este deosebit de sănătoasă, fie că o consumi crudă sau murată. Dar varza roșie are, într-adevăr mai multe proprietăți curative decât varza albă. Culoarea roșie purpurie indică tocmai acest lucru: varza roșie este mult mai bogată în vitamine și micronutrienți sănătoși decât varza albă.
Pigmenții care colorează varza roșie fac parte din gama antocianilor și antioxidanților prezenți în fructele roșii și negre, iar acești compuși au rolul de a combate procesele inflamatorii din organism, răspândirea infecțiilor și a inflamațiilor și apariția unor forme de cancer din ce în ce mai frecvente în societatea noastră, așa cum este cancerul de stomac.
Varza roșie este de 8 ori mai bogată în vitamine decât varza albă și conține un procent mai ridicat de betacaroten, antociani, licopen și resveratrol, pigmenți care îi dau culoarea intensă de roșu-violaceu. Acești nutrienți susțin activitatea cardiacă, reglează tensiunea, întăresc sistemul imunitar și combat apariția cancerului.
Pe de altă parte, varza albă este mai bogată în vitamina A decât varza roșie, iar vitamina A este importantă atât pentru acuitatea vederii, pentru sănătatea pielii, dar și pentru rezistența organismului împotriva unor forme agresive de cancer.
Diferența de gust
Varza este o legumă bogată în vitamina C și este recomandat consumul de salată proaspătă de varză pentru a ne bucura de vitaminele acestei legume. Gustul de varză albă și varză roșie este cam același. Cele două legume diferă prin culoare, dar nu diferă foarte mult la gust.
Cu toate acestea, concentrația de vitamina C este mai mare în varza roșie decât în varza albă. Iubitorii de varză, care obișnuiesc să consume această legumă crudă, sesizează faptul că varza roșie este puțin mai acrișoară decât cea albă. De aceea se și recomandă să se consume varza roșie mai mult crudă, în combinație cu alte legume proaspete de toamnă cum ar fi ardeiul gras sau morcovii.
Datorită vitaminei C, a sulforanilor și a celorlalte vitamine pe care le conține varza roșie, aceasta acționează ca un tonic pentru organism, pentru sănătatea cardiacă, pentru imunitate, pentru sistemul digestiv și pentru sistemul nervos.
Diferența de textură
Care este cea mai crocantă: varza albă sau varza roșie? Răspunsul depinde de soiul de varză cumpărat. În general, varza albă care se recoltează toamna târziu, are frunze mai tari, cu nervuri groase. Aceasta este varza care se pune la murat pentru iarnă.
Dar soiurile timpurii de varză, fie că sunt albe sau roșii, au frunzele moi, cu nervuri subțiri, și sunt delicioase în salate, supe și umpluturi. În general, frunzele de varză roșie sunt mai fragede și ușor mai acrișoare, spre deosebire de frunzele soiurilor de varză albă.
Diferența de calorii
Varza este o legumă cu foarte puține calorii, drept pentru care este recomandată adesea în diete, dacă vrei să slăbești sau să menții o greutate corporală potrivită cu statura ta.
O porție de 100 de grame de varză albă conține în medie între 20 și 22 de calorii, iar o porție de 100 grame de varză roșie poate ajunge până la 25 de calorii. Așadar, varza roșie are un procent ușor mai ridicat de calorii, dar acest lucru nu influențează nici dieta, nici regimul tău de slăbit.
Chiar dacă ești la dietă, poți consuma salate din varză pe pofta inimii, deoarece caloriile din varză se asimilează ușor și se tranformă rapid în energie.
Diferența de fibre
În ceea ce privește aportul de fibre, varza albă are un conținut ușor mai ridicat decât varza roșie. O porție de 100 de grame de varză roșie conține în medie 2,5 grame de fibre, în timp ce o porție similară de varză albă poate conține între 2,5 și 3 grame de fibre. Nervurile frunzelor de varză albă sunt mult mai puternice, mai bine dezvoltate și bogate în fibre, decât la frunzele de varză roșie.
Dar ambele soiuri, varză albă și varză roșie, sunt apreciate pentru fibrele lor care stimulează digestia și previn durerile abdominale, indigestia și constipația. Fibrele din varză sunt fibre insolubile, care ajută la eliminarea rapidă a bolului alimentar, ceea ce este un mare beneficiu pentru stomac și digestie.
Varza este o legumă bogată în apă, ea având un procent de 92% apă, și reprezintă o legumă care combate deshidratarea. Salatele de varză crudă, îmbogățite cu zeamă de lămâie, ulei de măsline și verdețuri sunt excelente vara pentru a combate deshidratarea. Cu atât mai bune și apetisante sunt salatele, dacă folosești în mod egal varză albă și varză roșie.