Dieta si fitness… tips

.

Nu ai nevoie de echipament costisitorsi nici nu-ti trebuie programare la sala sau partener ca sa alergi pentru a fii in forma mereu.

Fii in forma!

Creste-ti rezistenta la efort
Nu ai nevoie de echipament costisitor, nici nu-ti trebuie programare la sala sau partener ca sa alergi. In plus, travaliul cardiovascular depus in timpul alergarii este greu egalat de alte sporturi mult mai „pretentioase”. Conditia este sa iti faca placere si sa alergi constant, de doua-trei ori pe saptamana. La inceput nu-ti impune sa parcurgi prea multi kilometri, si cinci minute de alergat neintrerupt te vor solicita la maximum. Ulterior, vei creste durata exercitiului. Tinta este obtinerea unei frecvente cardiace intre 130 si 180 de batai pe minut.

Masajul de dimineata
Nimic mai placut decat sa fii trezita dimineata de un masaj bine facut… Cum insa nu suntem regine, trebuie sa invatam sa ne aplicam singure masajul reconfortant. Te poti masa cu mainile goale, aplicand pe pielea uscata ulei de corp sau crema tonifianta, sau poti recurge la manusi speciale pentru masaj, insa de aceasta data pielea trebuie sa fie umeda. Masajul cu mana inmanusata sub jet puternic de apa nu este numai relaxant, ci si exfoliaza foarte eficient straturile superficiale ale pielii, conferindu-i un aspect catifelat. Imediat dupa acest masaj e bine sa aplici un lapte de corp sau o crema anticelulitica -pielea „proaspata” este mult mai receptiva la actiunea ingredientelor active din compozitia acestor lotiuni.

Gambe superbe
Cele mai mari probleme la nivelul gambelor sunt cauzate de circulatia proasta: picioarele incep sa doara, sa se umfle, sa faca varice! Desi ereditatea joaca un rol important, poti lua masuri, care sa amane instalarea tulburarilor circulatorii. Mergi pe jos, urca scari, evita sa stai mult timp asezata la birou. Evita sa stai picior peste picior. Nu mai folosi pantofi cu tocuri foarte inalte pentru ca impiedica intoarcerea sangelui de la nivelul labei piciorului.

Ce tip de ulei folosim?
Pe langa „clasicul” ulei de floarea-soarelui, vei gasi in supermarket ulei de masline, ulei de porumb si soiuri mai exotice: avocado, de dovlecel, de alune, de fistic. Uleiul trebuie ales cu grija, in primul rand, in functie de felul mancarii pe care ai de gand sa-l gatesti, fiecare ulei are o temperatura maxima de incingere, care, daca este depasita, uleiul va genera niste produsi toxici. Astfel, pentru prajire este foarte bun uleiul de floarea-soarelui (este si ieftin), precum si uleiul de porumb, ba chiar si cel de masline rafinat. Cel mai rezistent se anunta a fi cel de arahide, care rezista nemodificat pana la 220 grade C, pretandu-se foarte bine si la prajitul in ceaun. Uleiurile exotice (avocado, dovleac, alune de padure) sunt folosite doar reci, la salate sau asezonarea diferitelor preparate reci. Exista si uleiuri pentru deserturi: de eucalipt, de menta.

Proprietatile strugurilor
Chiar daca a trecut vremea lor, strugurii sunt usor de procurat. Proprietatile lor unice ii fac foarte apreciati de catre nutritionisti. Strugurii negri abunda in flavonoizi -fitochimicale binecunoscute pentru actiunile lor antioxidante. Consumarea lor zilnica furnizeaza organismului o bogatie de minerale si vitamine esentiale unei forme maxime: sodiu, potasiu, magneziu, calciu, fier, zinc, seleniu, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, D, E. Surmenarea fizica si intelectuala, convalescenta, diversele tulburari ale tubului digestiv (tulburari de tranzit si digestie, probleme ale vezicii biliare) beneficiaza de curele de struguri. De asemenea, flavonoizii din struguri sunt benefici pentru sanatatea inimii si a vaselor de sange.

Esti anemica?
Carnea si produsele din carne sunt cea mai buna sursa de fier si aminoacizi esentiali. Cat de des mananci carne? Ce fel de carne preferi? Din cand in cand „scapi” la fast food? Gresit! Te iert doar daca esti foarte slabita sau anemica si ai nevoie de mult fier! Altfel, te somez sa iei masuri: uita de carne, mai ales de cea grasa! Uita de semipreparate, mai ales cele de tip fast food! Sunt adevarate „bombe” biologice: aduc o multime de calorii si totodata sunt nefaste pentru sanatatea ta.

De dimineata!
Se si zice: „Dimineata mananca bine, pranzul imparte-l cu prietenii, iar cina ofer-o dusmanilor!” Ce ar trebui sa mancam dimineata? Consistent, dar sanatos! Fiecare trebuie sa aiba anumite preferinte pe care incearca sa si le respecte. Insa e bine sa te educi un pic sa mananci cat de cat sanatos: chiar daca ti-e pofta de o omleta cu jumari, „insanatoseste-o” cu un pahar cu suc proaspat stors. Din ce prepari sucul? Ai grija sa nu-ti lipseasca fructele din frigider. Dimineata poti arunca in blender tot ce iti face cu ochiul: o banana, o portocala, o piersica sau un mar. Orice alt fruct este binevenit, ba chiar si o leguma, atat timp cat tu esti cel care vei bea exoticul cocteil!

Nu-ti iese? Fa pauza!
Starea de spirit are o influenta importanta asupra performantelor noastre de orice natura. Nu degeaba optimistii au mai mult spor si eficienta. Insa munca excesiva, stresul si boala „musca” din resurse, inclusiv din puterea noastra de a fi multumiti cu ceea ce facem. Rapid, se poate instala frustrarea, stare care ne scade si mai mult puterea de concentrare si, implicit, succesul si rapiditatea cu care ducem la capat ce ne-am propus. Daca vezi ca ceva nu iti iese, cu toate ca ai incercat pe mai multe cai, iti recomandam o pauza de odihna sau de facut altceva (odihna activa).

Fereste-te de cadourile calorice!
Nu puteam incheia aceasta pagina fara a discuta, fie si doar in cateva randuri, despre pericolul reprezentat de mesele imbelsugate servite de Sarbatori, urmate de „dulcea” lancezire pe canapea, in fata televizorului. Nu spun ca nu sunt utile, asa reusesti sa te mai aduni cu cei dragi si sa mai incarci bateriile, insa totul trebuie facut cu masura. Nu trebuie sa mananci din multitudinea de feluri de mancare, nu trebuie sa cedezi la insistentele mamei sau ale bunicii de a-ti mai pune „o lingurita” in plus! Cel mai simplu este sa-ti asculti organismul: cand simti ca te-ai saturat, opreste-te!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton