Dieta si fitness

.

Alergam dupa cure de slabire, insa nu facem altceva decat sa ne privam de la mancare, ramanand la fel de sedentari, la fel de anxiosi si de stresati, fara sa mai vorbim de oboseala care se aduna in continuu.

Dieta si fitness

Alergam dupa cure de slabire, insa nu facem altceva decat sa ne privam de la mancare, ramanand la fel de sedentari, la fel de anxiosi si de stresati, fara sa mai vorbim de oboseala care se aduna in continuu.

Cura de slabire este urmata de riscuri foarte mari!
Alergam dupa cure de slabire, insa nu facem altceva decat sa ne privam de la mancare, ramanand la fel de sedentari, la fel de anxiosi si de stresati, fara sa mai vorbim de oboseala care se aduna in continuu. Imediat dupa ce terminam „cura draconica” si am scazut cele 5-10 kg, comportamentul nostru alimentar se ?relaxeaza? subit, „gustand” ceea ce ieri ne era interzis. Studii serioase arata ca, pe langa recastigarea rapida a greutatii pierdute, pot aparea si o serie de evenimente cardiovasculare (ischemii miocardice, accidente vasculare cerebrale) si metabolice (declansarea unor forme de diabet ascuns). Calea este una singura: schimbarea de durata a comportamentului alimentar (renuntarea la alimentele nesanatoase), combaterea sedentarismului (alege un sport care sa te relaxeze si care sa iti faca placere) si a stresului gratuit!

Suplimente de vitamina D
Vitamina D este vestita pentru rolul ei principal de a ajuta la fixarea calciului in oase, atat in timpul perioadei de crestere, cat si dupa aceea. Dar actiunea ei nu se opreste aici, ea fiind implicata si in buna functionare a aparatului reproductiv si a sistemului imunitar. In plus, are si actiune anticancerigena. Chiar daca vitamina D poate fi gasita in unele alimente precum uleiul din ficat de morun, pestele gras (sardine, ton) si galbenusul de ou, cea mai mare cantitate se produce la nivelul pielii, sub actiunea razelor ultraviolete. Daca nu te vede soarele cu lunile, ai risc pentru a dezvolta carente de vitamina D si, in acest caz, ti se recomanda, mai ales in lunile reci, administrarea acesteia pe cale orala.

Ce preferi sa bei: vin sau bere?
Danezii au analizat preferintele de consum ale mai multor grupuri de indivizi selectati in functie de gustul lor in materie de bauturi alcoolice. Nu mica le-a fost mirarea cand au vazut ca aceia care prefera cantitati moderate de vin mananca mult mai sanatos decat cei ce striga „Traiasca berea!”. Astfel, bautorii de vin prefera legumele si fructele. La polul opus sunt consumatorii de bere, care prefera sa cumpere semipreparate, multa carne de porc, mezeluri, chipsuri, unt, zahar si bauturi carbogazoase.

Abdomen de fier
Un abdomen tonifiat te face pe tine sa te simti bine si, in plus, atrage si o suita de priviri admirative. Sunt o multime de exercitii care iti arata cum sa stai, de cate ori sa ridici trunchiul, picioarele, bratele si asa mai departe. Exista chiar o intreaga industrie a aparatelor de tonifiat: de la banala paturica pe care o intinzi pe jos pentru a face abdomene, pana la supersofisticatele utilaje de ?contorsionat? corpul. Ei bine, uita de toate astea si concentreaza-te pe un singur lucru: tine tot timpul burta „supta!” Este cel mai eficient mijloc de tonifiere.

Nu te minti!
Nu te mai amagi cu litri de lichide carbogazoase „light” ori cu borcanasul de indulcitor dupa tine. In felul acesta, te obisnuiesti cu dulcele si nu il mai percepi ca pe ceva daunator. Daca tot timpul consumi numai astfel de produse, organismul tau poate sa aiba momente in care sa necesite glucoza adevarata: binecunoscutele ?hipoglicemii? ce nu se vor redresa dupa o gura de Cola „light”! Mai bine poarta in geanta sau tine in sertar, la birou, o ciocolata „extra neagra” (80-85% masa pura de cacao) si, din 2-3 cuburi, iti trece pofta de dulce. In plus, iei si o portie sanatoasa de flavonoizi si antioxidanti de calitate.

Carente de fier
Cercetatorii americani ai Universitatii Penn State au remarcat ca nivelul scazutde fier afecteaza memoria. Femeile cu o sideremie (concentratia fierului in sange) mai mica, dar fara a fi anemice, au performante mai scazute la testele de memorie si inteligenta. Tabloul se amplifica in cazul celor care au si anemie. Dupa administrarea de fier si refacerea rezervelor organismului, rezultatele testelor se imbunatatesc. Procesul e mult mai dramatic in randul bebelusilor care se nasc cu o rezerva de fier ce le ajunge sase luni, dupa care se bazeaza exclusiv pe ceea ce primesc din alimentatie. Studii efectuate de Institutul de ocrotire a mamei si copilului „Alfred Rusescu”, din Bucuresti, au aratat un lucru ingrijorator: unul din doi copii romani au deficit de fier! Surse bune sunt carnea si vegetalele cu frunze verzi.

Virusul HIV „stanjenit” de ceaiul verde
Pe langa binecunoscutele efecte pentru sanatatea aparatului cardiovascular, a celui nervos (previne boala Alzheimer) si efectele sale anticancerigene, ceaiul verde mai primeste o medalie: englezii din Sheffield au identificat o substanta ce intra in compozitia lui, galatul de epigalotechina (EGCG), ce este un antioxidant ce se leaga de celulele sistemului imun, impiedicand atasarea virusului. Trebuie clarificat un lucru: chiar daca ceaiul verde poate reduce riscurile de infectare cu HIV si totodata poate incetini raspandirea acestuia, ceaiul verde nu este medicamentul minune! El nu vindeca si nici macar nu este o metoda sigura de a evita infectarea. Britanicii lucreaza acum la aflarea dozei optime de ceai verde ce trebuie asociata medicatiei clasice, pentru a spori beneficiul tratamentului.


Articol realizat de dr. Bogdan Grigorescu; Fotografii: Arhiva Edipresse

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton