Dietă: De ce nu reuşeşti să slăbeşti?

.

Ai ţinut tot felul de diete, ai răbdat de foame şi tot n-ai slăbit? E posibil să faci unele greşeli aparent mărunte, dar care te împiedică să pierzi în greutate.
În momentul în care îţi doreşti să pierzi în greutate, cel mai important lucru pe care ar trebui să-l faci este să te adresezi unui specialist nutriţie, din cel puţin două motive: unul este pentru a-ţi evalua starea generală de sănătate şi a vedea dacă e indicat să slăbeşti sau nu, iar cel de-al doilea – pentru a primi o dietă sănătoasă, adaptată nevoilor (dar şi preferinţelor) tale nutriţionale.

Dar, cum e puţin probabil că vei face acest lucru, îţi arătăm care sunt greşelile mari de care să te fereşti atunci când începi o cură de slăbire aleasă de tine.

Vrei schimbări peste noapte. Nimeni nu e capabil să renunţe la mâncărurile care îi fac rău (dar care îi plac atât de mult) dintr-o dată. Frustrarea ar fi mult mai mare dacă ai renunţa la ele pe loc şi definitiv. Aşa că degeaba încerci să renunţi la prăjituri ”de mâine”, fiindcă nu vei rezista prea mult. Singura şansă este să faci modificări mici şi treptate, care să reziste în timp. De fapt, mâncatul sănătos nu presupune să elimini complet un aliment ”rău”, ci să mănânci mai mult din alimentele ”bune”. Începe, de exemplu, prin înlocuirea laptelui integral cu cel semidegresat. Continuă cu înlocuirea unei singure ciocolăţele cu un fruct. Şi tot aşa, până când meniurile tale vor deveni 100% sănătoase.

Te concentrezi asupra cântarului. Să ţii dietă, să mănânci cât o vrăbiuţă şi te urci pe cântar zi de zi, văzând cum acesta se încăpăţânează să-ţi arate aceeaşi greutate – cât de deprimant poate fi?! Pentru a-ţi monitoriza progresele, în loc să te cântăreşti frecvent, foloseşte alţi ”indicatori”: circumferinţa coapselor, a taliei, faptul că îţi vin din nou bine blugii din liceu… Sau, dacă, pe lângă dietă, faci şi nişte exerciţii fizice, îţi poţi evalua progresele în numărul de etaje pe care le poţi urca fără să gâfâi.

Te înfometezi. Dacă reducerea numărului de calorii e soluţia pierderii în greutate, să nu crezi că mâncatul la limita supravieţurii echivalează cu o slăbire accelerată! În momentul în care organismul e privat de un aport caloric minim (în jur de o mie de calorii pe zi, necesare întreţinerii metabolismului bazal), el va apela la caloriile de rezervă, stocate în grăsimi. Dar, dacă lipsa aportului caloric din alimente durează prea mult, organismul se va apăra încetinind metabolismul pe cât posibil, adică redirecţionând resursele dinpre organele şi ţesuturile mai puţin importante (rinichi, piele) către cele absolut vitale (creier, inimă). Apoi, când vei reîncepe să mănânci normal, metabolismul se va grăbi să stocheze toate caloriile, pentru a reface rezervele, iar tu te vei reîngrăşa rapid. Acesta este efectul yo-yo, provocat de curele de slăbit drastice şi repetate.

Renunţi prea uşor. Să nu crezi că slăbitul este un proiect care poate fi gândit liniar: vei mânca strict ce este pe lista de alimente premise, vei evita toate bunătăţile, pardon – alimentele interzise, vei merge la sală regulat, drept pentru care în prima săptămână vei slăbi două kilograme, într-a doua, alte două, iar apoi câte unul, până-ţi vei atinge ţelul. Nu eşti robot şi e normal să mai ”trişezi” ocazional. Toată lumea mai ciuguleşte o prăjiturică la o aniversare sau mai chiuleşte o şedinţă de antrenament de la sală, din lipsă de chef sau din motive mai obiective. Important este să nu te abaţi de la planul tău de slăbit, chiar dacă evoluţia nu va fi exact cea prognozată. Dacă ai înfulecat o merdenea, nu înseamnă că s-a dus ales praful de cura ta de slăbire, drept pentru care ai putea s-o devorezi şi pe a doua… important este să înveţi să cedezi tentaţiilor cu măsură şi să revii pe ”calea cea dreaptă” cât de repede se poate.

În revista Unica de septembrie, găseşti un articol de dietă cu şi mai multe ”obiceiuri rele”, care nu te lasă să pierzi în greutate.

    
Vedete din Romania Vedete internationale