Postul Paștelui se apropie și sunt convinsă că te gândești că în perioada următoare o să iei câteva kilograme bune în plus.
Există însă o dietă foarte foarte bună recomandată pentru cei care vor să postească fără să se îngrașe. Mai mult decât atât, cu ajutorul acestui regim o să slăbești sigur și sănătos.
LUNI
Prânz:
Borş de dovlecei. Fierbe 2-3 dovlecei tăiaţi cubuleţe în puţină apă cu un vârf de cuţit de sare. Strecoară-i şi fierbe în zeamă 3-4 fire ceapă verde tocată şi 2 linguri de orez. Când s-a fiert orezul pune dovleceii, 1 cană de borş fiert separat, verdeaţă tocată şi mai dă-le într-un clocot. Stinge focul şi presară pătrunjel verde.
Mămăligă cu ciuperci. Căleşte 150 g ciuperci tăiate cu un căţel de usturoi tocat, o linguriţă de ulei de măsline, sare şi piper şi stinge-le cu o cană de apă fiartă. Lasă-le pe foc până se înmoaie. Răstoarnă mămăliga (300 ml apă şi 2-3 linguri mălai), peste ea pune ciupercile şi presară pătrunjel verde.
Cină:
Pilaf cu ardei şi boabe de porumb. Fă un pilaf din 100 g orez, 2 linguriţe ulei, 1/2 ceapă tocată, 1 căţel de usturoi, 1 linguriţă vegeta şi 400 ml apă. Amestecă-l cu 1/2 cană de ardei gras tăiat, rondele de măsline şi 100 g boabe de porumb din conservă. E bun cu busuioc verde.
MARŢI
Prânz:
Mazăre cu mărar. Fierbe o ceapă mică (3-4 fire ceapă verde) cu 1 linguriţă ulei şi 1 cană de apă până se înmoaie, adaugă 250 g mazăre boabe şi las-o să fiarbă. Pune 2-3 linguriţe pastă de tomate şi mai fierbe 15 minute, potriveşte la gust cu sare şi 1/2 linguriţă de zahăr şi adaugă mărarul tocat.
Cină:
Cartofi fierţi cu mujdei de usturoi. Fierbe 2-3 cartofi în coajă, curăţă-i şi taie-i cubuleţe şi amestecă-i cu mujdeiul frecat cu puţină sare, 1 linguriţă de ulei şi apă minerală. Mănâncă-i fierbinţi cu o salată de untişor: 1-2 legături de untişor, 1 linguriţă ulei de măsline, sare şi zeama de la 1/2 lămâie.
MIERCURI
Prânz:
Ciorbă de sfeclă. 1 ceapă, 1 morcov, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 felie de ţelină, 1 sfeclă potrivită curăţate şi date pe răzătoarea mare se călesc în 2 linguriţe de ulei. Se sting cu 500 ml apă clocotită şi se fierb acoperit. Se adaugă 1 cartof tăiat cubuleţe şi se mai fierb 15 minute. Se acreşte cu zeamă de lămâie şi se presară pătrunjel verde.
Varză călită. Spală 1 varză mică murată în mai multe ape, toac-o fideluţă şi stoarce-o. Încinge 2 linguriţe ulei şi pune varza la călit la foc mic, până se înmoaie. Adaugă 2 linguriţe bulion, sare, piper, cimbru şi 2 foi de dafin. Las-o în cuptorul încins 20 minute.
Cină:
Cartofi copţi cu tofu afumat. Spală 2-3 cartofi şi coace-i în cuptor. Taie-i pe jumătate şi mănâncă-i cât sunt calzi cu tofu (brânză vegetală) afumat ras deasupra şi salată verde cu ceapă şi lămâie.
JOI
Prânz:
Mâncare de fasole verde. Fierbe 200 g fasole verde congelată în apă clocotită cu sare. Strecoară şi aşază într-un vas un strat de păstăi, un strat de felii de roşii, sare, piper şi câţiva stropi de ulei, alt strat de fasole, iar deasupra roşii. Dă la cuptor până scade sosul şi presară pătrunjel tocat. Se poate mânca şi rece, cu o salată din 1 măr şi 1 morcov rase, 2 linguriţe zeamă de lămâie, 50 ml zeamă de portocală, sare, piper.
Cină:
Spaghete „a la bolognese” cu soia. Fierbe 100 g spaghete, limpezeşte-le şi lasă-le la scurs. Fierbe 50 g soia granule în apă cu 1 linguriţă vegeta şi strecoar-o. Căleşte o ceapă în 1 linguriţă ulei, pune 2 roşii date pe răzătoare, sare, piper, oregano şi usturoi pisat, adaugă soia şi toarnă sosul fierbinte peste spaghete. Poţi rade desupra o felie subţire de caşcaval vegetal.
VINERI
Prânz:
Supă-cremă de praz. Taie mărunt 1 ceapă, 2 fire de praz şi 2 cartofi mici curăţaţi. Se fierb în 500 ml de apă cu sare, se strecoară, se pasează, se dau prin sită şi se amestecă cu zeama. Se pun din nou la fiert, se adaugă 1 lingură pătrunjel tocat, 1 linguriţă de ulei, sare şi piper şi se serveşte cu crutoane din 1 felie pâine neagră, uscate în cuptor.
Mâncare de spanac. Spală şi opăreşte în apă cu sare 250 g spanac, scurge-l şi toacă-l. Căleşte 1 ceapă mică în 1 linguriţă de ulei, adaugă spanacul, 2 linguriţe de bulion, puţină zeamă în care a fiert spanacul, sare şi piper şi mai fierbe-le 10 minute. Presară mărar, pătrunjel şi, eventual, mentă tocate fin. Poţi pune odată cu bulionul şi 1-2 căţei de usturoi zdrobiţi.
Cină:
Salată de conopidă cu ciuperci şi pătrunjel verde. Desfă bucheţele o conopidă mică şi opăreşte-le în apă cu sare. Căleşte 200 g ciuperci tocate cu 1 căţel de usturoi şi 2 fire ceapă verde în 1 linguriţă ulei, până se înmoaie. Amestecă-le cu conopida scursă, sare, piper, zeamă de lămâie şi pătrunjel.
„Armele” cu care poţi lupta împotriva foamei
Variante de mic dejun
3-4 linguri musli înmuiat cu suc de fructe proaspete (mere, portocale, mandarine) sau 2 felii de pâine graham cu miere sau 1 felie caşcaval vegetal sau tofu şi roşii sau 2 felii parizer vegetal cu ardei gras sau 2 crenvurşti vegetali cu muştar.
Variante de gustare (la orele 10 şi 16)
Fructe proaspete (mere, pere, gutui, portocale, kiwi, mandarine, grepfrut), sucuri de fructe proaspete, compot dietetic, lapte de soia, 30 g fructe uscate sau seminţe (stafide, caise, seminţe de dovleac, nuci, alune sau migdale neprăjite şi nesărate).
Ultima modificare august 12, 2020 12:59 pm