Toată lumea vorbeşte despre regimuri de slăbire, care mai de care mai eficiente, însă, de prea puţine ori, se pune problema menţinerii greutăţii. Iată de ce, nutriţionistul Gabriela Man ne învaţă cum să ne păstrăm silueta pe termen lung mâncând aproape orice.
O greşeală frecventă în rândul celor care îşi doresc să slăbească este că, după terminarea curei, de multe ori cu rezultate bune, revin la obiceiurile alimentare greşite pe care le aveau înainte. Ca urmare, kilogramele date jos cu atâta trudă se depun la loc şi, deseori, chiar în număr mai mare decât cele „topite”. Primul obiectiv după încheierea unei diete ar trebui să fie menţinea greutăţii prin adoptarea unui regim alimentar sănătos, dar şi suficient de permisiv, încât să poată fi respectat tot restul vieţii. Al doilea obiectiv este trecerea de la cura de slăbire mai restrictivă, la regimul de întreţinere. Aceasta se face treptat, reintroducând în alimentaţie, pe parcursul a două sau trei săptămâni, produse nerecomandate în timpul perioadei de slăbire.
De asemenea, trebuie luate în calcul şi alimentele care sunt interzise în regimul de întreţinere pentru consumul frecvent. Ce să facem mai exact, ne recomandă nutriţionistul Gabriela Man.
TRUCURI SIMPLE CU EFECTE MAXIME
Obiceiurile alimentare pot fi corectate într-un interval de timp relativ scurt, în funcţie de gradul de motivare al fiecăruia. De regulă, după numai câteva săptămâni, organismul începe să se obişnuiască cu noile gusturi şi totul devine mult mai uşor decât ai crede. Iar pentru ca rezultatele să fie şi mai bune, Gabriela Man ne-a dat câteva sfaturi:
► Citiţi etichetele şi nu consumaţi alimente care conţin: zahăr, făină albă, amidon, dextroză, glucoză. Este valabil şi în cazul mezelurilor. Majoritatea salamurilor conţin zahăr.
► Pe lângă importanţa selectării cu atenţie a calităţii alimentelor, foarte important este să aveţi cel puţin 3 mese pe zi şi nu lăsaţi să treacă mai mult de 4 ore fără să vă alimentaţi.
► În ce priveşte ora cinei, o veste bună pentru cei care obişnuiesc să mănânce nu mai târziu de ora 18.00, ceea ce nu e recomandat, între cină şi ora la care adormiţi este bine să treacă minim 3 ore.
► Hidrataţi vă corespunzător! Obişnuiţi vă să consumaţi minim 1,5 litri de apă zilnic. Apa este necesară atât pentru frumuseţe, cât şi pentru sănătate.
► Şi nu în ultimul rând, evitaţi sedentarismul! Evident, nu toţi ne putem transforma în atleţi de performanţă, însă gesturi mici pot aduce beneficii uriaşe asupra sănătăţii: alegeţi să urcaţi scările în loc să luaţi liftul, mergeţi pe jos până la piaţă sau la magazinul din colţul străzii, reamintiţi-vă de plăcerea unei plimbări de duminică prin parc etc.