Dietă: 10 variante sănătoase şi gustoase

.

Poţi să mănânci după ora 18,00 şi nu e nevoie să renunţi la ciocolată.
Orezul alb cu bobul rotund poate fi înlocuit cu orez basmati, orez sălbatic sau amestec între cele două soiuri (variante mult mai gustoase şi mai aromate).
Făina albă poate fi înlocuită cu făinuri mai sărace în glucide, cu impact mai mic asupra metabolismului (făină de soia, de năut, făinuri hipoglucidice – premixurile „Slăbeşti mâncând”).
Pâinea albă poate fi înlocuită cu pesmeţi wassa 24 % fibre sau pâine „Slăbeşti mâncând”.
Zahărul, cu miere (2-3 linguriţe zilnic) sau fructoză.
La desert consumă fructe, poaspete sau deshidratate, şi abia apoi ciocolata amăruie cu peste 70% cacao, precum şi dulciurile pentru diabetici.
Băuturile cu cofeină (cafea, sucuri de tip cola sau ceai negru) nu trebuie consumate prea des. Alege cicoare, cafea decofeinizată, ceaiuri de plante şi de fructe, sucuri proaspete din fructe (se recomandă stoarcerea unui fruct, diluat apoi cu apă, până la umplerea unui pahar de 250 ml).
► Poţi consuma zilnic 250-300 ml vin sau şampanie.
► Evită alimentele bogate în grăsimi saturate (carne grasă de porc şi vită, unt, smântână grasă, untură, slănină, şuncă) sau cu grăsimi trans (margarină, uleiul de palmier hidrogenat).
► Consumă alimente bogate în Omega 3 – peşte, de cel puţin două ori pe săptămână, zilnic seminţe de in, de cânepă (pot fi adăugate la cerealele integrale de la micul dejun sau în pâinea de casă), migdale, nuci, alune, ulei de cânepă, ulei de rapiţă, ulei extravirgin de măsline.
► Ca şi garnitură la carne, foloseşte salate din combinaţii de legume ca: spanac, salată verde, conopidă, broccoli, dovlecei, ciuperci, varză, varză de Bruxelles, vinete, ridichi, ceapă, usturoi, ardei, roşii, castraveţi, fasole verde, fasole boabe, linte, năut, soia, mazăre, ţelină verde (tulpină).

Profită de avantajele alimentelor

► Cerealele integrale pot constitui un mic dejun „de campioni”, însă, atenţie, e vorba despre cerealele integrale cu boabele zdrobite, nu de variante expandate, la fel de nesănătoase ca şi zahărul rafinat.
► Consumaţi dimineaţa, pe stomacul gol, un fruct (măr, portocală, pomelo, 3-4 prune, nectarine, piersică), deoarece vitamina C se absoarbe mai bine pe stomacul gol.
► Verdeţurile (pătrunjel, mărar, maghiran etc.), pe lângă rolul de a aromatiza, sunt surse excelente de vitamine şi minerale. Le adăugaţi în mâncare după ce opriţi focul pentru a conserva cât mai bine aroma şi vitaminele.
► Consumaţi rădăcinoasele crude: morcov, ţelină rădăcină, pătrunjel rădăcină, păstârnac.
► Mâncaţi zilnic 2 fructe şi 3-4 legume proaspete.
► Persoanele cu programul încărcat, care iau masa şi la restaurant, pot respecta regulile indicate pentru regimul de menţinere mâncând grătar şi salată de crudităţi.
► La birou, clasicul pacheţel poate rezolva masa de prânz, iar o pungă de migdale (sursă excelentă de proteine şi acizi graşi Omega 3) poate fi o gustare sănătoasă până la servirea mesei.

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale