Pielea indeplineste multiple functii. Una dintre cele mai evidente este aceea de mentinere a barierei care previne pierderea lichidelor, substantelor minerale si a altor molecule utile din organism.
In acelasi timp, nu permite patrunderea in organism a microorganismelor, substantelor toxice si a radiatiilor ultraviolete (blocarea UV se realizeaza prin interventia mai multor elemente).
De ce se usuca pielea?
Pielea indeplineste multiple functii. Una dintre cele mai evidente este aceea de mentinere a barierei care previne pierderea lichidelor, substantelor minerale si a altor molecule utile din organism. In acelasi timp, nu permite patrunderea in organism a microorganismelor, substantelor toxice si a radiatiilor ultraviolete (blocarea UV se realizeaza prin interventia mai multor elemente).
Cauzele aparitiei pielii uscate pot fi: clima uscata, expunerea in exces la apa, substante alcaline si detergenti, malnutritie; dar si boli cum sunt insuficienta renala si alte situatii ce necesita hemodializa „rinichi artificial”), afectiuni cu componenta ereditara marcata cum sunt atopia si ihtioza vulgara. Factorii care joaca un rol esential in agravare sunt varsta, umiditatea scazuta a mediului ambiant, baile frecvente.
Exista diferente mari intre pielea fetei si pielea corpului, pornind chiar de la structura diferita in cele doua regiuni. Glandele sebacee sunt bine reprezentate pe fata si zona toracala superioara, comparativ cu restul corpului. Pielea uscata a fetei si pielea uscata a altor regiuni sunt probleme specifice si necesita produse dedicate, adaptate particularitatilor zonei.
Cel mai frecvent aparitia pielii uscate la nivelul corpului este legata de varsta. Xeroza (uscaciunea) cutanata apare de obicei in a 5-a sau a 6-a decada de viata, cu tendinta de a se agrava cu timpul. Aceasta situatie este aproape constant prezenta dincolo de 60 de ani, dar intr-un grad variabil – si poate ramane neobservata.
Ca urmare, stratul cornos se usuca, isi pierde flexibilitatea, apar micro-fisuri, aspectul pielii devine tern, aspru, scuamos. Temperatura scazuta, umiditatea inconjuratoare redusa, efectul cronic al radiatiilor ultraviolete, cat si utilizarea excesiva a sapunului, spumelor si a altor produse pentru baie, chiar a apei in sine – toate acestea duc la scaderea NMF (care este solubil in apa).
Starile usoare nu induc simptome, dar, o data ce uscaciunea pielii se accentueaza, pot aparea senzatii de intepatura, tractiune, mancarime. Poate sa apara si inflamatia care este amplificata de aplicarea de substante iritante sau sensibilizante din sapunuri parfumate, gel de dus etc.
Tratamentul unui episod mai grav este de competenta medicului, dar pielea uscata presupune ingrijirea constanta prin utilizarea de emoliente – in special pe baza de uree, acid lactic, alte componente ale NMF (serina…) – si prin eliminarea tuturor factorilor agravanti deja mentionati.