De ce este bine să mănânci mai puțină carne

.

Iubim carnea, dar mulți dintre noi consumăm mai puțină carne în perioadele de post și în sezonul cald. Un obicei bun, pe care medicii nutriționiști îl încurajează și ne sfătuiesc în mod constant să mâncăm mai puțină carne pentru a ne proteja sănătatea pe termen lung.

Carnea este un aliment de bază pe masa românilor, chiar dacă România se numără printre țările cu un consum moderat de carne la nivel european. Nu îi vom întrece niciodată pe spanioli, pe austrieci sau portughezi, dar majoritatea românilor consumă în medie 5 kilograme de carne pe lună și cel puțin două porții de carne pe zi.

Consumul de carne în România a ajuns la un nivel ridicat în anii 2020 – 2021, dar în ultima vreme tot mai mulți români au înțeles că este mai sănătos să consumi mai puțină carne și mai ales să consumi carne preparată într-un mod sănătos!

Carnea de pui și carnea de porc reprezintă cele mai cumpărate sortimente, urmate de carnea de vită și de oaie. Din nefericire, deși suntem o țară bogată în pește – cu mare, cu fluviu și sute de râuri populate de pești – consumul de carne de pește este foarte scăzut și se menține la cote mici din cauza prețurilor ridicate.

Românii și consumul de carne

Conform statisticilor europene, românii consumă în medie 65 de kilograme de carne pe cap de locuitor anual, în comparație cu italienii care consumă 82 de kilograme sau cu spaniolii care dețin recordul de aproape 100 de kilograme de carne de cap de locuitor pe an.

În medie, românii consumă în mod egal și carne de porc și carne de pasăre. În anul 2023, conform Institutului Național de Statistică, un român consuma în medie aproximativ 37 de kilograme de porc pe an și alte 30 – 35 de kilograme de carne de pui pe an.

Dacă luăm în considerare statistica europeană menționată mai sus, care datează din 2023, ajungem la concluzia că românii consumă aproximativ 5,5 kilograme de carne pe lună pe cap de locuitor. Este mult, este puțin, este suficient? Să încercăm să răspundem cât de bună este carnea în alimentație, ce beneficii are, dar și ce dezavantaje are și de ce medicii nutriționiști recomandă să consumăm mai puțină carne decât suntem obișnuiți.

Ca valori nutritive are carnea

Carnea de porc este cea mai grasă, carnea de vită sau de oaie este mai greu de digerat, carnea de pui este accesibilă, dar mai puțin valoroasă. Exceptând carnea de pește care este foarte sănătoasă, toate celelalte tipuri de carne au anumite avantaje și dezavantaje de care trebuie să ținem cont pentru o dietă echilibrată.

Carnea de porc

Carnea de porc, atât de iubită de români, este o sursă bună de proteine, de fier și zinc, de vitamina B6 și B12. O porție de carne de porc de 100 de grame oferă aproximativ jumătate din necesarul zilnic de proteine al unei persoane adulte.

Dar carnea de porc conține și un procent ridicat de colesterol care se depune pe pereții arterelor și afectează inima și rezistența organismului. Pe de altă parte, nu toate grăsimile din carnea de porc sunt rele.

Acidul linoleic este un aliat al organismului împotriva cancerului și a bolilor de inimă. Totodată grăsimile bune ajută la o mai bună absorbție a fierului și fixează vitamina D în oase și articulații. Nu în ultimul rând grăsimile bune din carne se numără printre cele mai bune surse de nutrienți pentru creier.

Cu bune și cu rele, cert este că trebuie să consumăm mai puțină carne de porc și mai ales să o preparăm cât mai sănătos: la cuptor, la grătar sau prin fierbere, îndepărtând straturile groase de grăsime.

Carnea de pasăre

Românii consumă multă carne de pui, datorită prețului accesibil. Carnea de curcan, carnea de gâscă sau de rață sunt considerate cele mai hrănitoare, dar prețul lor este piperat pentru o bună parte dintre noi. Consumul de carne de pui a crescut în mod constant de la un an la altul și rămâne un aliment de bază în majoritatea gospodăriilor.

Carnea de pui este bogată în proteine, esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor, precum și pentru producerea enzimelor și a hormonilor. Dar carnea de pui este o sursă de grăsimi saturate, colesterolul fiind un factor agravant pentru scăderea imunității și pentru inimă.

Vitaminele și mineralele sunt importante în carnea de pui. O porție de 100 de grame de carne de pui furnizează 24% din necesarul zilnic de vitamina B3, 30% din vitamina B6 și aproximativ 5% din vitamina B12. În plus, carnea de pui este o sursă bună de minerale precum fosforul, seleniul și zincul, care sunt esențiale pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar și a funcției cognitive.

Carnea de pui este hrănitoare, sățioasă, gustoasă și sănătoasă, atâta vreme cât este consumată moderat și preparată dietetic, prin fierbere sau la cuptor. Evită cât poți de mult să consumi puiul prăjit sau să consumi preparate de tip fast food din carne de pui sau de porc.

Carnea de vită

Carnea roșie sau carnea de vită conține numeroși nutrienți cum ar fi proteine, potasiu, fosfor, magneziu, zinc, seleniu, vitamine din grupul B, dar și grăsimi grele care constituie colesterolul atât de periculos pentru inimă.

Ca și în cazul cărnii de porc, carnea de vită trebuie consumată cu prudență, trebuie să alegi părțile cele mai puțin grase și să le gătești mai mult la grătar sau la cuptor, fără să adaugi alte grăsimi.

Câtă carne are nevoie un om sănătos

cum să alegi carnea de porc

Consumul moderat de carne asigură proteine necesare pentru rezistență și putere, asigură aminoacizii esențiali, cu rol în formarea nucleo-proteinelor şi enzimelor care activează funcțiile şi procesele vitale ale organismului uman.

Din punct de vedere biologic, carnea reprezintă principalul aliment cu rol energetic din alimentația umană. Proteinele din carne, indiferent de specie, au un conținut mare de aminoacizi care participă la formarea hemoglobinei, în timp ce organele reprezintă o sursă de fier, complexul de vitamine B și vitamina PP.

Consumul de carne crește rezistența organismului față de infecții, bacterii și virusuri, față de substanțele toxice. Grăsimile bune din carne, consumate cu moderație, servesc pentru transportul vitaminelor liposolubile A, D, E și K.

Carnea conține aproximativ 1% săruri minerale precum potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, dar și cobalt, aluminiu sau seleniu. Pe lângă minerale, în carne găsim o serie de vitamine din complexul B și enzime (glicolitice, fosforilaze, fosfataze, etc).

Cu toate beneficiile ei, trebuie să consumi mai puțină carne sau în cantitate moderată, deoarece conține colesterol. Ideal ar fi să consumăm cel mult 100 grame de carne de porc sau de vită pe zi, de 2 ori pe săptămână, sau cel mult 150 grame pe zi de carne albă, pentru a aduce organismului aportul de minerale, proteine și enzime necesare.

Un adult sănătos, care desfășoară activități fizice zilnice de intensitate medie, are nevoie doar de o singură porție de carne pe zi care să nu depășească 100 – 120 de grame.

De ce este bine să consumi mai puțină carne

Ține cont de porția de carne recomandată pe zi, care este de aproximativ 100 de grame. În cazul în care obișnuiești să mănânci carne sau diverse preparate din carne la fiecare masă, încearcă să reduci consumul și să mănânci mai puțină carne în mod treptat.

Dacă renunți brusc la carne, pentru că vrei să slăbești sau să ții post îndelungat, te vei confrunta cu o senzație acută de foame. Este mult mai sănătos să reduci porția de carne, să o consumi doar la o singură masă! Astfel vei consuma mai puțină carne, dar suficientă pentru a asigura organismului necesarul de proteine, enzime și săruri minerale importante.

În cazul în care vei reduce consumul de carne și vei consuma carne preparată în mod dietetic, te vei bucura de o serie de beneficii majore:

  • Vei reuși să slăbești sănătos
  • Îți vei proteja arterele și inima de depunerile de colesterol
  • Îți vei proteja inima și vei avea un risc scăzut de boli cardiace și infarct
  • Vei avea un risc foarte scăzut de atac cerebral
  • Te vei proteja de apariția cancerului, având în vedere că grăsimile nesănătoase din carne favorizează apariția multor tipuri de cancer de stomac și colon
  • Îți vei proteja nu doar inima și stomacul, ci și articulațiile, coloana vertebrală și întregul sistem musculo-scheletal;
  • Te vei proteja de instalarea timpurie a unor boli precum Alzheimer sau Parkinson, favorizate și ele de consumul mare de grăsimi nesănătoase.

Alimente delicioase care pot înlocui carnea

Pe măsură ce te obișnuiești să consumi mai puțină carne și te rezumi la o singură porție pe zi, la celelalte mese poți înlocui carnea cu o serie de legume și alimente delicioase, bogate în proteine, fibre și vitamine.

  • Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine, dar trebuie consumate moderat, dacă provoacă probleme de digestie;
  • Nucile, alunele, migdalele asigură organismului necesarul de săruri minerale și grăsimi sănătoase pe care le regăsim și în carnea de porc;
  • Pasta de tahini, făcută din semințe de susan, este bogată în proteine, acizi grași sănătoși, în minerale precum mangan și magneziu, bune pentru creier și pentru inimă;
  • Ouăle sunt o sursă bogată de proteine, dar și de nutrienți precum fierul, vitamina D și colină;
  • Leguminoasele cum ar fi fasolea, lintea și năutul sunt surse delicioase de proteine, fier și calciu, dar și fibre care ajută digestia!

    foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton