Cum sa alegi cea mai buna crema hidratanta

.

Pielea este organul situat la interfata dintre organismul uman si mediul exterior. Suprafata sa mare face ca pielea sa fie zona pe unde se pierde permanent o cantitate mare de apa.

Cum sa alegi cea mai buna crema hidratanta

Pielea este organul situat la interfata dintre organismul uman si mediul exterior. Suprafata sa mare face ca pielea sa fie zona pe unde se pierde permanent o cantitate mare de apa.

Stratul din structura pielii care este bogat in apa este dermul – unde se afla numeroase vase de sange si vase limfatice. De aici, apa trece in stratul superficial, epidermul, (situat la exterior propriu-zis) prin continuitate, acesta neavand vase proprii, iar de aici mai departe, in mediul extern.
In lipsa unor mecanisme eficiente de a fixa apa in piele, intregul nostru organism ar intra progresiv intr-o stare critica datorita deshidratarii. Aceste mecanisme exista insa si functioneaza cu eficacitate. Totusi, datorita expunerii sale, pe de o parte, si datorita lipsei de surse vasculare proprii de apa, pe de alta, epidermul se afla frecvent in situatia de a fi mai mult sau mai putin deshidratat.

 

Produse de hidratare
Produsele de hidratare a pielii reprezinta asadar produse de baza, de utilizare zilnica. Este foarte important sa stim ca inainte de a recurge la produse cu actiuni specifice, trebuie sa asiguram hidratarea corecta a tenului. Aceasta se poate obtine fie prin produse dedicate (creme hidratante), fie prin produse care au o alta actiune principala (anti-rid, de exemplu, sau anti-imperfectiuni), iar ca actiune secundara sunt si bune hidratante.

 

Mecanismele hidratarii
Primele mecanisme la care s-a recurs pentru hidratare au fost ocluzia si umectarea. Daca apa pleaca prin epiderm, atunci sa ?etansam? acest strat, aplicand un strat suplimentar impermeabil. De exemplu, vaselina: apa din profunzime nu va mai putea trece spre suprafata, imbiband in consecinta pielea si reducand astfel problema deshidratarii.
Eficacitatea este foarte mare si o pot mari adaugand substante care patrund in piele o data cu molecule de apa, umectantii.
Dezavantajul este ca vaselina ramane la suprafata, iar filmul gras de pe piele nu este tocmai placut. Un alt compus foarte folosit, lanolina, este o grasime naturala care este aproape la fel de ocluziva ca vaselina, oferind o mai buna penetrabilitate datorita proprietatii cu totul aparte de a fi miscibila cu apa. Aparent, solutia ideala: de fapt, lanolina este sursa a numeroase reactii de tip alergic, ceea ce face sa fie evitata atunci cand se fac produse hipoalergenice.

 

Ultima modificare septembrie 17, 2018 4:58 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale