Fie că vrei să ții post, fie că vrei să mănânci mai sănătos, fără carne și grăsimi de origine animală, noi îți oferim cele mai bune soluții cu care poți înlocui carnea. Vei avea multe beneficii și vei învăța cum să adopți o dietă echilibrată cu care poți înlocui carnea fără să suferi din lipsa ei.
Cuprins
Legumele sățioase precum fasolea sau mazărea se numără printre cele mai delicioase alegeri cu care poți înlocui carnea. Dar legumele nu sunt singurele tale opțiuni. Numeroase alte alimente, mult mai sănătoase decât carnea, reprezintă o sursă majoră de proteine, fibre și săruri minerale.
Dacă vrei să ții post ca la carte și să renunți complet la carne timp de câteva săptămâni sau dacă vrei să devii vegetarian, ai mii de rețede delicioase bazate pe legume, ciuperci și semințe cu care poți înlocui carnea fără să îi simți lipsa. Un regim alimentar fără carne, dacă este bine echilibrat și îți oferă toți nutrienții de care are nevoie organismul, poate avea numeroase beneficii pentru sănătate. Îl poți adopta pentru o lună, îl poți adopta pentru jumătate de an sau ani de zile. Cu cât te obișnuiești treptat să renunți la carne, cu atât îți va fi mai ușor!
Cuprins
Ce pierzi, dacă renunți la carne
Un regim alimentar fără carne are beneficiile și dezavantajele lui. Carnea aduce în alimentație un aport major de proteine necesare tuturor țesuturilor și organelor esențiale. Carnea este totodată o sursă importantă de vitamina B12, fier și calciu. Mulți oameni se tem că, în timpul postului, când nu mai consumă deloc carne, se vor simți mai slăbiți și vor avea un deficit de proteine, de fier sau alte săruri minerale esențiale. Cu toate acestea, mai multe studii demonstrează că eliminarea preparatelor din carne este benefică pentru organism, cu atât mai mult cu cât renunți la carnea grasă de porc, de oaie și de vită.
Așa cum s-a dovedit în numeroase studii clinice, grăsimile din carne favorizează depunerile de colesterol pe artere și bolile coronariene, fiind totodată un factor declanșator al inflamațiilor din organism. Dacă poți înlocui carnea în alimentație cu preparate variate și bogate din legume, semințe și nuci, vei constata că organismul va avea suficiente grăsimi sănătoase, fibre, proteine și săruri minerale, iar tonusul tău va fi mult mai bun și nivelul de energie mult mai ridicat.
O dietă bazată pe carne aduce în organism un exces de proteine, grăsimi și sare care dăunează sănătății: sunt afectate atât digestia și sănătatea stomacului, cât și sănătatea inimii sau a rinichilor.
Chiar dacă nu poți înlocui carnea definitiv cu alte alimente, este spre binele tău să reduci cât mai mult porțiile de carne, să consumi mai mult pește și produse ovo-lacto-vegetariene. Cu atât mai sănătos este să reduci drastic și chiar să renunți la cârnați, salam și alte mezeluri pline de grăsimi și sare care îți afectează sănătatea pe termen lung și care favorizează acumularea de kilograme.
Cu ce legume poți înlocui carnea
Fripturile și preparatele din carne prăjită sau carne tocată au savoarea lor. Gustul lor este mai greu de înlocuit. În schimb, toți nutrienții pe care îi găsești în carne, îi găsești în multe legume. În plus, preparatele vegetariene au proprietăți antiinflamatorii, conțin fibre solubile și insolubile benefice pentru digestie și o mulțime de vitamine, antioxidanți și folați pe care nu îi găsim în carne.
Leguminoasele
Bobul, fasolea, mazărea, lintea sau năutul sunt alimente din care poți pregăti o mulțime de preparate savuroase, care pot înlocui carnea tocată de porc sau de vită. Nici nu trebuie să mai subliniem faptul că legumele pot fi mai ieftine decât carnea de porc sau de vită și vei economisi bani. Pe lângă proteine, fasolea și leguminoasele sunt bogate în fibre, vitamine și minerale benefice pentru sănătate. Spre exemplu, renunță la carnea de vită și pune un burger de fasole neagră pe o chiflă. Sau pregătește ardei umpluți cu linte și sos de roșii. Sunt adevărate delicii care te vor convinge că și legumele sunt savuroase, dacă știi cum să le combini cu diverse condimente și verdețuri.
Conopida
Cu un aport ridicat de vitamine, minerale și fibre, conopida se află mereu în topul alimentelor sănătoase pentru consumatorii vegetarieni. Legumele crucifere sunt versatile, iar din conopidă poți face tot felul de alimente delicioase, pornind de la conopida gratinată cu brânză până la blatul crocant de pizza vegetariană. În plus, conopida se află pe lista alimentelor cu un puternic efect antiinflamator.
Vinetele
Delicioasele vinete, atât de dulci și apetisante când sunt pregătite la cuptor sau pe grătar, reprezintă un înlocuitor pentru carne cu un conținut scăzut de carbohidrați, cu un conținut scăzut de calorii și cu beneficii mari pentru sănătate. Pigmenții (antocianinele) care dau vinetelor nuanța lor purpurie sunt cunoscuți ca având proprietăți antioxidante. Combinația de parmezan sau brânză grasă cu vinete este delicioasă și fără carne. De asemenea, faimoasele vinete la grătar cu maioneză sau iaurt, pizza de casă cu felii de vinete sau ghiveciurile de legume cu vinete sunt un adevărat deliciu.
Alte alimente cu care poți înlocui carnea
Ciupercile
În mod evident, ciupercile sunt folosite adesea pentru a înlocui carnea în diverse preparate, de la tocănițe, la plăcinte, ardei umpluți sau sarmale. Cu pulpa lor sățioasă, bogate în proteine și minerale, ciupercile dau un gust delicios preparatelor care se fac în mod tradițional pe bază de carne fiartă sau carne tocată. De asemenea, pot fi combinate cu paste sau cu orez brun, obținând bucate sățioase, care nu îngrașă, dacă sunt bine echilibrate. Singurul dezavantaj pentru unele persoane este acela că ciupercile sunt mai greu de digerat, dacă ai probleme cu stomacul.
Nucile
Alunele, nucile, migdalele sau nucile pecan constituie ingrediente surprinzătoare, crocante, delicioase și sățioase cu care poți înlocui carnea. Toate sortimentele de nuci sunt bogate în proteine și conțin acizi grași sănătoși, care înlocuiesc necesarul de grăsimi de care are nevoie creierul. Totodată, nucile și migdalele sunt și o sursă excelentă de săruri minerale de magneziu și potasiu, în mod special. Ele sunt totodată alimente care conferă senzația de sațietate, dacă vrei să ții o dietă de slăbit vegetariană.
Soia
Se știe de câțiva ani buni cât de sățioasă este soia și versatilă în bucătărie. Ea poate fi pregătită în fel și chip, cu sosuri dulci sau picante, cu multe legume și ciuperci, cu lactate sau cu orez. Încearcă să consumi în mod special soia bio, din culturi organice, și să eviți semipreparatele cu soia și diverse arome artificiale sau E-uri pentru gust. Spre exemplu, câteva felii de soia pregătite la grill, stropite cu ulei de măsline și ierburi aromatice merg de minune cu o salată de roșii. Nici nu vei mai simți nevoia să adaugi carne!
Tofu
Brânza obținută din lapte de soia este un aliment delicios și poate înlocui atât carnea, cât și brânzeturile din lapte de vacă sau de oaie. O variantă gustoasă este tofu pe grătar, stropit cu ulei de măsline și servit alături de legume sau salate de crudități. Tofu mai poate fi folosit în diverse salate de legume, cu roșii, castraveți și ardei, cu ardei copți și chiar cu vinete coapte. Tofu este o sursă excelentă de proteine, de calciu și fier, și este un bun înlocuitor pentru produsele de origine animală: carne și brânză. Precum carnea, tofu conține toți aminoacizii esențiali de care organismul uman are nevoie și se pare că poate regla producția de hormoni, dacă este consumat în mod regulat, în cantități mici.
Spirulina
Algele marine comestibile pot fi o variantă bogată în proteine și fibre la preparatele din carne. Dintre ele, spirulina este cea mai cunoscută și cea mai apreciată pentru numeroasele beneficii sănătoase. Adaugă spirulină în salate și profita de un aport important de proteine și săruri minerale. Totodată ea este bogată în aminoacizi, fiind adesea comparată cu oul de găină care este considerat un aliment complet. Spirulina și celelalte alge de mare comestibile precum alga dulse, nori sau kombu au efecte antiinflamatoare și anticancerigene, combat procesul oxidativ din organism și fortifică sistemul osos.
Semințele
Miezul de floarea soarelui, miezul din semințele de bostan, semințele de in sau de chia sunt foarte nutritive și sănătoase. Le poți adăuga în salate de tot felul, în salate de roșii sau de trufandale, le poți adăuga în iaurturi, lapte, în sosurile pentru ghivecele de legume, în plăcinte, ștrudele sau brioșe. Sunt delicioase și crocante și constituie o gustare simplă și sănătoasă între mese.
Semințele cele mai populare conțin grăsimi bune și mai ales antioxidanți cu efect protector al întregului organism. În plus, ele sunt o sursă importantă de fier, calciu și magneziu, de acizi grași benefici pentru inimă și pentru creier.
Măslinele
Ei bine, da! Măslinele pot înlocui carnea. Încearcă să combini pastele cu un sos de brânză alb și măsline verzi sau orez cu legume și măsline negre. Vei vedea că nu mai ai nevoie de carne. Singurul dezavantaj al măslinelor este acela că pot conține prea multă sare și nu sunt potrivite în dieta persoanelor cu probleme cardiace. Dar în rest, măslinele aduc beneficii majore pentru organism: sunt sățioase, gustoase, versatile și delicioase în diverse combinații, conțin săruri minerale importante, antioxidanți și acizi grași buni care combat depunerile de colesterol și protejează inima.
foto: ProfiMedia Images
Ultima modificare iunie 7, 2024 12:50 pm