Ciocolata o poveste dulce amaruie!

.

Chiar daca este „verisoara” cu dulciurile concentrate interzise de nutritionisti, ciocolata are un regim special. Citeste acest articol si vei afla de ce!

Ciocolata o poveste dulce amaruie!

Chiar daca este „verisoara” cu dulciurile concentrate interzise de nutritionisti, ciocolata are un regim special. Citeste acest articol si vei afla de ce!

Exista oare vreun aliment mai delicat si mai romantic decat ciocolata? Povestea ei plina de mister te va cuceri pe deplin si vei fi placut surprinsa de efectele benefice pe care anumite componente din ciocolata le au asupra sanatatii tale.

COMPONENT
DESCRIERE
AROMA
Lichior de ciocolata
Pasta ce rezulta din coacerea si macinarea boabelor de cacao
Amaruie
Ciocolata neagra (dulce amaruie)
Cea mai inchisa la culoare dintre ciocolate, cu cea mai mare compozitie de lichior de cafea
Aroma puternica de ciocolata si minime „influente lactate”
Unt de cacao
Grasimea vegetala din cacao, care se extrage din lichiorul de ciocolata
Textura cremoasa, amaruie
Pulbere de cacao
Pulberea ce ramane din lichiorul de ciocolata dupa ce s-a extras untul de cacao
De la slaba pana la foarte puternica, neindulcita
Ciocolata cu lapte
Cea mai populara – relativ putin lichior de ciocolata si un procent mare de lapte integral
Gust puternic de lapte
Glazuri de ciocolata
Amestec variabil de praf de cacao cu grasimi vegetale (altele decat untul de cacao)
Seamana cu ciocolata naturala, insa poate lasa un gust gras, de ceara
Poveste
Ciocolata isi face intrarea in istorie in peninsula Yucatan (actualul Mexic), cu mult inainte de Cristos. Ea creste sub forma de pastai intr-un copac vesnic verde, a carui denumire savanta este „theobroma cacao”, care mai inseamna si „hrana zeilor”.

Aztecii credeau ca sarpele cu pene a adus arborele de cacao din Paradis pentru a le da oamenilor putere si intelepciune. Maiasii au fost primii care au descoperit ciocolata si i-au atribuit puteri miraculoase. Ea era folosita in ritualuri religioase, precum si in tratamentul unor afectiuni foarte raspandite: febra, tusea si durerile din timpul sarcinii. Licoarea magica maiasa era mult diferita de ciocolata fierbinte de astazi: ei nu o indulceau (nici nu cunosteau zaharul), ci o foloseau ca si condiment exotic.

Civilizatia maia a decazut, iar aztecii au preluat „cultul ciocolatei”. Ei au adus o imbunatatire importanta: au indulcit bautura amarui-condimentata cu miere si vanilie! Ea devenise atat de pretuita, incat boabele de cacao erau folosite alaturi de pulberea de aur, drept moneda de schimb!

Ingrasa teribil!
Pe cat de tentanta este ciocolata, pe atat este de ocolita, mai ales de catre persoanele care tin cure de slabire. Combinatia zahar plus grasimi vegetale face ca si numarul caloriilor sa fie apreciabil. Conteaza insa foarte mult si cata ciocolata mananci: 2-3 tablete cu siguranta nu-ti vor afecta greutatea! De teama ingrasarii, ciocolata este exclusa din alimentatie.

Cu cat interdictia este mai mare, cu atat tentatia creste si in loc de 2-3 bucatele de pofta, ajungi sa termini o ciocolata intreaga! Apar remuscarile si pana la aparitia tulburarilor de comportament alimentar, nu mai este decat un pas. Ceea ce nu se stie este ca, spre deosebire de celelalte dulciuri concentrate, ciocolata contine o serie de elemente, semnalate din ce in ce mai frecvent in presa de specialitate pentru efectele benefice asupra sanatatii.

    
Vedete din Romania Vedete internationale