Chiar daca este „verisoara” cu dulciurile concentrate interzise de nutritionisti, ciocolata are un regim special. Citeste acest articol si vei afla de ce!
Ciocolata o poveste dulce amaruie!
Chiar daca este „verisoara” cu dulciurile concentrate interzise de nutritionisti, ciocolata are un regim special. Citeste acest articol si vei afla de ce!
COMPONENT | DESCRIERE | AROMA |
Lichior de ciocolata | Pasta ce rezulta din coacerea si macinarea boabelor de cacao | Amaruie |
Ciocolata neagra (dulce amaruie) | Cea mai inchisa la culoare dintre ciocolate, cu cea mai mare compozitie de lichior de cafea | Aroma puternica de ciocolata si minime „influente lactate” |
Unt de cacao | Grasimea vegetala din cacao, care se extrage din lichiorul de ciocolata | Textura cremoasa, amaruie |
Pulbere de cacao | Pulberea ce ramane din lichiorul de ciocolata dupa ce s-a extras untul de cacao | De la slaba pana la foarte puternica, neindulcita |
Ciocolata cu lapte | Cea mai populara – relativ putin lichior de ciocolata si un procent mare de lapte integral | Gust puternic de lapte |
Glazuri de ciocolata | Amestec variabil de praf de cacao cu grasimi vegetale (altele decat untul de cacao) | Seamana cu ciocolata naturala, insa poate lasa un gust gras, de ceara |
Aztecii credeau ca sarpele cu pene a adus arborele de cacao din Paradis pentru a le da oamenilor putere si intelepciune. Maiasii au fost primii care au descoperit ciocolata si i-au atribuit puteri miraculoase. Ea era folosita in ritualuri religioase, precum si in tratamentul unor afectiuni foarte raspandite: febra, tusea si durerile din timpul sarcinii. Licoarea magica maiasa era mult diferita de ciocolata fierbinte de astazi: ei nu o indulceau (nici nu cunosteau zaharul), ci o foloseau ca si condiment exotic.
Cu cat interdictia este mai mare, cu atat tentatia creste si in loc de 2-3 bucatele de pofta, ajungi sa termini o ciocolata intreaga! Apar remuscarile si pana la aparitia tulburarilor de comportament alimentar, nu mai este decat un pas. Ceea ce nu se stie este ca, spre deosebire de celelalte dulciuri concentrate, ciocolata contine o serie de elemente, semnalate din ce in ce mai frecvent in presa de specialitate pentru efectele benefice asupra sanatatii.