Ce trebuie sa stim despre sanatatea unghiilor

.

Majoritatea oamenilor privesc unghiile ca pe o carte de vizita: cat sunt de ingrijit taiate, cat de bine se potriveste oja cu hainele si asa mai departe. Insa poti afla mult mai multe lucruri: doar privind pielea si unghiile, poti spune foarte multe despre sanatatea unei persoane.

Ce trebuie sa stim despre sanatatea unghiilor

Majoritatea oamenilor privesc unghiile ca pe o carte de vizita: cat sunt de ingrijit taiate, cat de bine se potriveste oja cu hainele si asa mai departe. Insa poti afla mult mai multe lucruri: doar privind pielea si unghiile, poti spune foarte multe despre sanatatea unei persoane.

Ca si pielea, unghiile sunt o oglinda a sanatatii noastre. Daca totul este in regula, unghiile sunt netede, stralucitoare, usor bombate si poarta o culoare sanatoasa. Exista o serie de semne care ar trebui sa iti atraga atentia. Exista altele care nu semnifica boala: cand eram mici ne numaram unul altuia petele albe de pe unghii.
Sa ai cele mai multe pete era o mare rusine ce te ambitiona sa ceri dimineata cate doua pahare de lapte, iar peste zi sa mananci cat mai multe lactate. Nici striatiile longitudinale (in lungul unghiei) nu semnifica nimic patologic. semne de alarma!

Daca unghiile tale nu mai sunt netede, stralucitoare si usor bombate, mergi la medic, deoarece ai o problema.

Daca la o privire atenta identifici unul dintre urmatoarele semne, nu le ascunde cu un strat gros de oja, ci mergi la un dermatolog pentru a lamuri cauza:
  • Modificari de culoare: zone albe (infectii cu ciuperci, etc.), verzi (vindecare dupa traumatisme locale, infectii bacteriene: Pseudomonas, etc.), rosii (mici hemoragii ce pot semnifica de la traumatisme minore pana la o infectie a valvelor inimii, etc.).
  • Modificari ale formei unghiei (unghii incarnate, papiloame – negi, etc.)
  • Modificari ale curburii: daca devin concave (marginile se ridica) putem suspecta anemie, daca devin convexe proeminente medicul se poate gandi la o afectiune care limiteaza oxigenarea corecta a sangelui (boli pulmonare, boli cardiace, etc.)
  • Aparitia unor „valuri” transversale (de-a latul unghiei) – dupa boli severe, dupa traumatisme ale unghiei, in malnutritie.
  • Ingrosarea unghiei cu eventuala ei desprindere din „patul” sau: infectii fungice, psorazis, etc.
Cele mai frecvente probleme!
Unghiile au o pozitie foarte expusa: la extremitatea extremitatilor! De foarte multe ori ele sunt supuse autoabuzului: ?mancatul? unghiilor, al pielitelor, curatarea excesiva a pielitelor la manichiura si pedichiura, etc. Iata care sunt cele mai frecvente probleme:


Unghiile friabile
Sau cele care se exfoliaza usor apar din cauza modificarii compozitiei unghiei: celulele keratinizate (ce confera rezistenta) sunt unite unele cu altele printr-un „lipici” biologic format din apa si lipide complexe. Cand unghia se deshidrateaza, lipiciul isi pierde calitatea si unghiile devin friabile si exfoliate.
Zecile de chimicale pe care le folosim in gospodarie duc la dizolvarea lipidelor din unghii precum si la deshidratarea lor. Cum pot fi tratate unghiile friabile? Pune-ti manusi de cauciuc atunci cand faci treaba in casa, iar dupa ce te speli pe maini, foloseste crema hidratanta si pe suprafata unghiilor si maseaza-le usor marginile.


Unghiile incarnate
Apar mai ales la picioare datorita taierii incorecte a unghiilor si purtarii unei incaltaminte inconfortabile ce preseaza degetele. Unghiile se taie corect cu unghiera in linie putin curba astfel incat sa nu depaseasca varful degetului si nu se rotunjeste la colturi. Cand apar, unghiile incarnate trebuie examinate de medic care va dispune cel mai bun tratament (variaza de la simpla toaleta locala la o mica interventie chirurgicala).


Infectiile fungice – onicomicozele
Sunt cele mai frecvente infectii ale unghiilor (aproximativ 50 % din total), depasind cu mult infectiile bacteriene sau de alta natura. Onicomicozele debuteaza printr-un punct alb-galbui la varful unghiei (de la mana, sau de la picior) ce apoi se extinde.
Unghia pare ca se ingroasa, isi schimba culoarea (galbena, verde, maro sau neagra in functie de ceea ce se acumuleaza dedesubt), devine fiabila, ba chiar se poate desprinde din patul unghial.
Imediat ce realizezi ca ai aceasta problema, trebuie sa mergi la dermatolog, deoarece se extinde: cuprinde din ce in ce mai mult din unghia afectata, cuprinde mai multe unghii (maini, picioare) ba chiar o poti raspandi si in familie.
Exista o serie de tratamente moderne (pastile orale, unguente locale, lacuri de unghii antifungice) care asociate unor masuri stricte de protejare, asigura vindecarea.


Dr. Bogdan Grigorescu; foto – arhiva Edipresse

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton