Dieta pescetariană este recomandată de mulți nutriționiști pentru volumul nutritiv complet și complex. Niciun element esențial pentru sănătatea și vigoarea organismului nu lipsește din dieta pescetariană și orice vegetarian înfocat poate fi de asemenea pescetarian.
Titulatura de ”dieta pescetariană” poate sună pompos, dar în realitate este un regim alimentar bine cunoscut și vechi de când lumea. A fi pescetarian înseamnă să respecți regimul vegetarian la care poți adăuga preparate din pește, icre și fructe de mare. Mulți pescetarieni mai adaugă și ouă de găină sau brânzeturi, dar renunță definitiv la carnea de origine animală.
Dieta pescetariană este, poate, cea mai sănătoasă și complexă dietă, cu beneficii mari pentru sănătate, pentru inimă și creier, inclusiv pentru siluetă. Regimul alimentar zilnic poate fi compus din diverse legume, salate, nuci, semințe și fructe, la care se adaugă icrele, carnea de pește sau fructele de mare. Cu o astfel de dietă, dacă ești tentat să fii pescetarian, vei beneficia de toți nutrienții de care are nevoie organismul, chiar dacă nu consumi ouă sau carne de pasăre ori de porc.
Dieta pescetariană îți oferă toate vitaminele din legume și fructe, acizi grași esențiali din pește și nuci, antioxidanți valoroși din alimentele proaspete și din uleiul de măsline, proteine din ciuperci, pește și icre. Varietatea de rețete și preparate în stil pescetarian este foarte largă și în fiecare zi poți crea mâncăruri delicioase, fără să mai simți nevoia să consumi carne de origine animală.
Dieta vegetariană poate fi lipsită de un aport consistent de proteine, vitamina B12, calciu și magneziu, nutrienți care se găsesc în abundență în produsele lactate, în ouă și în carnea roșie. Pentru a suplimenta lipsa aceste produse, vegetarienii trebuie să consume mai des nuci și ciuperci sau alge de mare comestibile.
Vegetarienii care adoptă dieta pescetariană și adaugă icre, pește și fructe de mare în meniul lor au parte, însă, de un tabel complet de elemente nutritive. Adăugând carnea de pește alături de legume, verdețuri, ciuperci și semințe sau nuci nu mai lipsește niciun element valoros din dieta zilnică.
Dieta pescetariană adaugă un aport important de acizi grași omega-3 și omega-6, proteine ușor de asimilat din carnea de pește și din icre, grăsimi sănătoase și minerale esențiale precum magneziu, fier și calciu. Persoanele care adoptă dieta pescetariană se bucură de un regim alimentar complet și reușesc să țină mai bine sub control greutatea corporală. De asemenea, este o dietă mult mai sănătoasă pentru creier și pentru inimă, menține colesterolul în limite normale și previne apariția unor boli grave precum diabetul, anumite tipuri de cancer, boli autoimune sau boli degenerative precum Alzheimer.
Alimente de bază în dieta pescetariană
Dacă vrei să devii pescetarian, nimic mai simplu! Este o dietă care cuprinde o mulțime de alimente delicioase, variate și bogate în vitamine și minerale. Este o dietă adesea întâlnită în rândul popoarelor mediteraneene, precum grecii sau italienii, care se bucură de o sănătate mult mai puternică și de o viață sănătoasă mai lungă, decât popoarele a căror dietă obișnuită se bazează pe lactate și produse din carne de porc/vită.
Iată și o listă cu alimente de bază pe care le poți alege în dieta pescetariană
Legume proaspete sau congelate
Verdețuri, leguminoase, rădăcinoase gătite la aburi, la cuptor sau la woc;
Cereale integrale pentru gustări și micul dejun (fulgi de ovăz, cereale expandate)
Semințe de in sau de chia
Uleiuri vegetale de măsline, in, sâmburi de struguri
Ciuperci
Maioneză și sosuri din ingrediente vegetale
În funcție de principiile și concepțiile fiecăruia, la dieta pescetariană se pot adăuga lactate și ouă, dar cei mai mulți vegetarieni sau pescetarieni refuză totuși produsele de origine animală și încarcă să ducă un stil de viață cât mai sănătos și prietenos cu mediul.
Ce beneficii are dieta pescetariană pentru sănătate
Așa cum subliniam mai sus, preparatele admise în dieta pescetariană sunt foarte variate și aduc organismului întreaga gamă de nutrienți esențiali, de la vitaminele de bază, săruri minerale, acizi grași esențiali și antioxidanți, până la diverși compuși flavonoizi, izoflavone și antocianine care protejează sistemul imunitar și combat procesele inflamatorii și degenerative din organism.
O dietă vegetariană la care adaugi multe legume și fructe proaspete, carne de pește, nuci și uleiuri sănătoase precum uleiul de măsline are numeroase beneficii pentru sănătate și este recunoscută drept o dietă completă, care asigură o calitate ridicată a vieții.
Susține imunitatea și rezistența organismului
Se știe că grăsimile de origine animală și un consum ridicat de carne de origine animale, de alimente prăjite sau extra procesate nu fac decât să atace și să slăbească imunitatea organismului. Dar ingredientele naturale, gătite sănătos, din dieta pescetariană ajută sistemul imunitar de-a lungul timpului și mențin corpul mult mai puternic, rezistent și flexibil.
Sărurile minerale și vitaminele din leguminoase, din fructe și din carnea de pește sunt esențiale pentru sistemul muscular și osos. Cu această dietă, oasele tale vor rămâne puternice vreme îndelungată, iar osteoporoza nu se va instala decât într-o perioadă foarte înaintată a vieții. Riscul de reumatism și de boli articulare este și el mult mai scăzut.
Te ajută să menții o greutate corporală optimă
Dieta pescetariană este excelentă pentru siluetă, dacă ții sub control cantitățile de pâine, paste și orez. Este o dietă excelentă pentru a menține un număr de kilograme potrivit cu statura ta și mai ales pentru a combate depunerile de grăsime pe abdomen sau coapse.
Majoritatea alimentelor sănătoase din această dietă aduce un aport mai mare de proteine de origine vegetală și un aport foarte mic de grăsimi, astfel că dieta pescetariană te ajută să te menții la o greutate ideală după ce slăbești.
Protejează sănătatea inimii și a arterelor
Grăsimile sănătoase din pește, din uleiul de măsline și din nuci sunt esențiale pentru inimă și pentru sănătatea arterelor. O astfel de dietă, care cuprinde multe legume proaspete și pește previne acumularea de colesterol pe pereții vaselor și totodată boli coronariene foarte grave precum ischemia sau atacul de cord la vârste premature.
Susține agerimea minții și a simțurilor
Cu dieta pescetariană, întregul organism este mult mai sănătos, iar acizii grași esențiali din pește și din uleiurile vegetale ajută creierul să funcționeze optim. Un consum regulat de pește scade riscul de boli degenerative precum Alzheimer sau riscul de depresie. În plus, flavonoidele din legume și fructe ajută creierul să fie mult mai activ și mențin ascuțite simțurile esențiale, inclusiv simțul echilibrului și al percepției înconjurătoare, atât de importante odată cu înaintarea în vârstă.
Combate procesele inflamatorii și infecțiile
Bogată în alimente naturale, consumate adesea în stare crudă, așa cum sunt legumele, fructele și nucile sau unele cereale, dieta pescetariană aduce un aport important de nutrienți cu proprietăți antioxidante care pot combate inflamațiile și infecțiile. Cu un astfel de regim alimentar, riscul de a te îmbolnăvi prea des de gripe, viroze sau infecții digestive este mult mai mic. Vei face mult mai bine față epidemiilor de gripă și, chiar dacă iei virusul, simptomele vor fi mult mai ușor de suportat și perioada de recuperare, mult mai scurtă.
Aport de proteine și fibre vegetale
Legumele, pastele, aluaturile cu făină din cereale integrale aduc toate un aport de fibre benefice, care ajută digestia și combat inflamațiile sau bolile de la nivelul tractului digestiv. Cu o astfel de dietă, riscul să suferi de gastrită, de reflux gastric și, chiar mai grav, de ulcer, va fi aproape nul, dacă ai grijă cum și ce gătești.
De asemenea, proteinele din legume și din carnea de pește sunt valoroase pentru stomac, pentru o digestie sănătoasă… să nu uităm că stomacul este supranumit ”al doilea creier”, iar sănătatea lui influențează sănătatea întregului organism.
Specii de pești valoroși din punct de vedere nutritiv
Cei mai gustoși și valoroși din punct de vedere al consumului sunt peștii cu carnea grasă precum somonul, codul, crapul sau macroul. Delicioși și foarte sănătoși sunt și peștii cu carnea albă precum șalăul, știuca sau bibanul.
Carnea de pește are certe calități nutritive superioare cărnurilor de pasăre sau de porc. Trebuie doar să știi să alegi un pește proaspăt și bun și mai ales un pește adus din zone ferite de poluarea masivă care afectează în ultima vreme regiuni întregi din mare și ocean.
Românii sunt mari amatori de păstrăv, crap și hamsii, mai ales în sezonul cald. Peștii care provin din ferme piscicole acreditate sunt cei mai recomandați pentru consum. Dar nu trebuie să eviți nici conservele de pește, care păstrează cea mai mare parte ca calităților nutritive.
Cum se recomandă prepararea peștelui
Dacă ții o dietă pescetariană și vrei să mănânci cât mai sănătos, evită peștele prăjit. La temperaturi ridicate, în uleiul încins din cratiță, se pierd multe elemente nutritive esențiale din carnea de pește.
Este recomandat să pregătești peștele cât mai simplu, spre exemplu la cuptor, alături de legume. Sau îl poți prepara la grătar, mai ales dacă este un pește gras, dar evită să arzi carnea la flacăra deschisă.
Una dintre cele mai sănătoase metode de preparare este la aburi, carnea de pește păstrând asftel toți nutrienții valoroși, proteinele și acizi grași esențiali pentru imunitatea și sănătatea organismului.