Dieta flexitariană este o dietă vegetariană flexibilă, mai puțin strictă decât regimul vegetarian și mult mai comodă pentru persoanele care vor să mănânce sănătos și dietetic. Dieta flexitariană poate fi adoptată ușor de către persoanele care nu au ținut niciodată diete și care vor să își mențină silueta!
Dieta flexitariană are multe avantaje pentru cei care o adoptă și poate fi transformată ușor într-un stil de viață sănătos. Numele ei este o combinație a termenilor flexibil și vegetarian. Dieta a început să fie tot mai populară în ultimii 10 ani, fiind o dietă permisivă, care permite consumul moderat de carne și produse animale și încurajează consumul de alimente naturale, mai puțin procesate.
Dieta flexitariană. Regulile de bază
Dieta Flexitariană a devenit populară după publicarea cărţii lui Dawn Jackson Blatner, ”The Flexitarian Diet: The Mostly Vegetarian Way to Lose Weight, Be Healthier, Prevent Disease and Add Years to Your Life”. În cartea sa, Blatner oferă principiile de bază ale acestei diete care are multe avantaje pentru sănătate.
Consum mai mare de alimente crude și naturale: legume, rădăcinoase, semințe și nuci
Consum mai mic de carne, lapte și brânzeturi
Consum mai mic de alimente procesate
Reducerea drastică a zahărului
Consum mai mare de fructe
Consum moderat de produse de panificație din grâu întreg
Cele mai importante beneficii. Cât de sănătoasă este dieta flexitariană
Regimul flexitarian este ușor de transformat într-un stil de viață sănătos. Așa cum îi spune numele, este o dietă flexibilă și oricine vrea să adopte această dietă se poate acomoda treptat cu regulile ei. Este considerată una dintre cele mai bune și echilibrate diete de slăbit.
Este ușor să renunțăm treptat la alimentele procesate și la carne și să le consumăm doar ocazional. Este o dietă bogată în legume, verdețuri, nuci și semințe, la care se adaugă iaurturi și pâine integrală.
Este important să renunți la dulciurile pe bază de zahăr și să încerci să le înlocuiești cu fructe, miere și sirop de arțar.
Iată, pe scurt, cele mai importante beneficii pentru sănătate:
Slăbești treptat și sănătos
Nivelul colesterolului se menține în limite normale
Reglează nivelul zahărului în sânge
Aport mai mare de nutrienți benefici pentru inimă, artere, ficat și stomac
Aport mai mare de fibre
Aport mai mare de grăsimi sănătoase bune pentru creier, piele și mușchi
Ce dezavantaje poate avea dieta flexitariană
Consumul redus de carne poate duce la o deficiență de fier, magneziu și proteine, dar acest lucru poate fi controlat printr-un consum mai mare de nuci, semințe și pește gras precum somonul.
În urma acestei diete poate apărea și un deficit de vitamina B12, esențială pentru formarea globulelor roșii din sânge și pentru funcționarea sistemului nervos. Acest lucru poate fi prevenit prin consumul de cereale integrale, soia și suplimente de vitamine complexe.
Câte calorii sunt recomandate zilnic
Dieta flexitariană permite un consum de 1500 de calorii/zi, impunand 2-3 mese și două gustări. Cele 1500 de calorii pot fi împărțite astfel:
300 de calorii pentru micul dejun,
400 de calorii la masa de prânz,
500 de calorii pentru cină
câte 150 de calorii pentru fiecare gustare.
În general, regimul flexitarian permite un consum zilnic de:
30% grăsimi sănătoase
20% proteine din legume și cereale
50% glucide din fructe și cereale
30 g de fibre.
Alimente recomandate
Boabe bogate în proteine: soia, tofu, tempeh, linte, boabe de fasole;
Legume pentru fibre, vitamine și minerale: varză de Bruxelles, fasole verde, morcovi, conopidă, ardei gras; mazăre, porumb, cartofi dulci;
Fructe: mere, portocale, struguri, fructe de pădure, cireșe;
Cereale integrale: quinoa, hrișcă, ovăz;
Alimente pentru grăsimi sănătoase: migdale, semințe de in, semințe de chia, nuci, caju, unt de arahide, fistic, avocado, măsline, miez de nucă de cocos;
Alternative pentru lactate: lapte de migdale, cocos, soia și cânepă fără zahăr adăugat;
Condimente și ierburi aromatice: busuioc, oregano, cimbru, chimen, turmeric, ghimbir;
Băuturi: apă plată, apă minerală, ceai, cafea.
Produse de origine animală: ouă, carne de pasăre organică, carne de pește, produse lactate organice.
Alimente recomandate pentru gustări: fructe, nuci, cereale integrale, ciocolată fără zahăr
Alimente de evitat
Carnea: de porc, de vită, de oaie; doar în cantități mici, cât mai rar;
Mezelurile: cârnați, salam, șuncă, crenvurști
Alimente semipreparate și procesate industrial
Cerealele cu cacao și cerealele îndulcite
Dulciurile: toate dulciurile din comerț
Brânzeturile grase
Frișca
Smântâna
Untul, permis doar la micul dejun
Peștele la conservă cu ulei
3 variante de meniu flexitarian
Varianta 1
Mic dejun
2 felii de pâine integrală
10 g unt
Nuci
Kiwi
Prânz
Legume la tigaie gătite cu 2 linguri de ulei și orez brun
1 iaurt cu cereale integrale
Cina
Spaghete din făină integrală cu sos de roșii, ierburi aromatice și ulei de măsline