Ce este dieta 30-30-30 care a devenit virală pe Tiktok

.

Tot mai mulți internauți laudă dieta 30-30-30 și sunt mulțumiți de rezultatele rapide pe care le-au obținut. Pentru adepții acestui plan de slăbit, dieta 30-30-30 este un nou stil de viață, mai sănătos și benefic. Dar care sunt avantajele și dezavantajele ei?

Dieta 30-30-30 este lăudată pe diverse rețele sociale și promovată de influenceri. Nutriționiștii recunosc și ei că are unele beneficii, mai ales că include mișcare și sport.

Dieta a devenit în scurt timp virală pe internet după ce mai mulți internauți care au încercat au publicat fotografii, mulțumiți de rezultate. Este un adevărat plan de slăbit, un plan care îți schimbă parțial stilul de viață și care te ajută nu doar să scapi de kilogramele nedorite, ci și să capeți mai multă energie și un tonus foarte bun.

Cum a apărut dieta 30-30-30

Dieta a fost concepută de tânărul american Tim Ferris, investitor, antreprenor și podcaster, autor al unei serii de cărți motivante precum ”The 4-Hour Work Week”, ”The 4-Hour Body” sau ”The 4-Hour Chef”. Planul 30-30-30 a fost publicat în cartea ”The 4-Hour Body”, editată în anul 2010.

În pofida faptului că Tim Ferris este foarte apreciat pe rețelele de socializare, planul lui de slăbit a devenit cu adevărat popular abia după ce a fost încercat și lăudat de nutriționistul american Gary Brecka.

În ultimul an, tot mai mulți susținători ai acestei diete au publicat fotografii prin care au demonstrat că au reușit să slăbească rapid cu această metodă și au reușit să își tonifice corpul. Nutriționiștii îi recunosc meritele, dar atrag atenția că dieta 30-30-30 nu se potrivește chiar oricui.

De unde vine numele 30-30-30

Planul de slăbit pare simplu și tocmai de aceea a cucerit atât de mulți adepți care au fost dispuși să îl încerce. Dieta se bazează pe proteine:

  • trebuie să consumi 30 de grame de proteine
  • în primele 30 de minute de când te trezești
  • apoi să faci gimnastică (sau un sport ușor) timp de 30 de minute.

Tim Ferris, cel care a conceput acest plan de slăbit, s-a confruntat în copilărie cu o imunitate precară și cu diverse probleme de sănătate. Încă din adolescență s-a concentrat pe sport și mișcare intensă și a încercat mai multe soluții pentru a-și îmbunătăți sănătatea și starea de bine. Toate sfaturile lui pentru persoanele care vor să slăbească se concentrează pe sport, energie, imunitate și echilibru interior.

Planul lui de slăbit 30-30-30 nu impune alte restricții, nu trebuie să numeri caloriile, nu trebuie să reduci drastic alimentele mai grase sau mai dulci. Dar trebuie să ții cont să consumi cantități mai mici din alimentele bogate în carbohidrați. De asemenea, trebuie să ții cont să consumi alimente care în totalitate să ajungă la 30 de grame de proteine dimineața.

Cum te ajută dieta lui Ferris

Ce este dieta 30-30-30 care a devenit virală pe Tiktok

Mulți nutriționiști sunt de acord că planul de slăbit conceput de Tim Ferris are anumite beneficii care nu pot fi atacate. ”Un mic dejun bogat în proteine este o alegere bună, deoarece este mult mai sățios decât micul dejun tipic pe care îl consumăm mulți dintre noi”, declara Sophie Medlin, dietetician consultant la City Dietitians, citată de healthline.com.

Alimentele bogate în proteine pe care trebuie să le consumăm la micul dejun, conform lui Ferris, ne dau rapid senzația de sațietate și chiar ne țin de foame mai mult timp de-a lungul zilei. Ideea este susținută și de nutriționistul Natalie Burrows, fondator al companiei Integral Wellness. Ea menționează un studiu din anul 2014, publicat în Jurnalul Federației Societăților Americane pentru Biologie Experimentală. Conform acestui studiu, persoanele care au mâncat alimente însumând 30 de grame de proteine la micul dejun nu au mai simțit nevoia să mănânce preparate bogate în calorii la masa de prânz. Natalie Burrows spune că proteinele ajută la o stabilizare a zahărului din sânge. Cu cât ai un mic dejun mai bogat în proteine, cu atât vei avea mese mai echilibrate pe parcursul zilei.

În plus, trebuie menționat faptul că alimentele bogate în proteine accelerează arderile, ceea ce înseamnă că folosești mai multă energie pentru a o metaboliza grăsimile. Natalie Burrows susține că mai multe proteine înseamnă un proces mai rapid de descompunere a carbohidraților și glucidelor. Iar combinația dintre alimente bogate în proteine și mișcarea sau sportul ușor imediat după masa de dimineață ajută la reducerea semnificativă a caloriilor. Ceea ce este un efect benefic pentru persoanele care vor să slăbească.

În ceea ce privește sportul de dimineață, Natalie Burrows mai spune că este una dintre cele mai bune alegeri pentru persoanele care vor să scape de kilogramele în plus. Exercițiile moderate sau un sport ușor, efectuat timp de 30 de minute, după micul dejun, te ajută să pierzi în greutate, să îți tonifici musculatura, să îți consolidezi sistemul osos și să îți tonifici inima. Un sport ușor practicat dimineața are mari beneficii pentru inimă, poate fi comparat cu un fitness cardio, și are mari beneficii pentru un tonus mult mai bun de-a lungul zilei.  

Posibile dezavantaje ale dietei

Dieta 30-30-30 nu a fost studiată îndeajuns pentru a fi recomandată drept o soluție universală pentru toți cei care au probleme cu greutatea. Este greu de spus dacă planul de dimineață 30-30-30 funcționează și dacă poate duce la pierderea în greutate pentru că nu a fost studiată temeinic, sublinia Tara Schmidt, dietetician la Clinica Mayo.

Eficacitatea fiecărui regim de slăbire depinde de fiecare persoană, de metabolismul ei și de stilul ei de viață. Pe de altă parte, nu toată lumea are timp să pregătească un mic dejun bogat în proteine în 30 de minute de la trezire sau să facă sport alte 30 de minute după masa de dimineața. Mulți oameni nu pot mânca atât de devreme. Programul lor de dimineață este prea complicat și grăbit pentru a lua micul dejun rapid.

O altă problemă a acestei diete este faptul că nu oferă alte sfaturi despre restul meselor, ce alimente este bine să mănânci în restul zilei și ce mai poți face pentru a stimula metabolismul. Chiar dacă mănânci alimente bogate în proteine dimineața, iar la prânz comanzi o porție generoasă de fastfood și ești sedentar tot restul zilei, nu înseamnă că vei slăbi. Și nu oricine poate digera ușor o masă bogată în proteine atât de dimineață, atrage atenția dieteticianul Sophie Medlin.

„Datorită ciclului de somn-veghe, majoritatea oamenilor nu este în măsură să mănânce în primele 30 de minute de la trezire, deoarece melatonina, hormonul somnului, este încă prezentă în primele 30-90 de minute de la trezire”, susține Natalie Burrows. Unii oameni au probleme să mănânce atât de devreme, pot avea inclusiv senzație de greață.

În ceea ce privește exercițiile fizice, acestea sunt importante și benefice aproape la orice oră din zi, nu doar dimineața. Sophie Medlin subliniază că fiecare dintre noi, fie că vrem să slăbim sau nu, trebuie să ne creăm un program de exerciții care se potrivește stilului de viață, iar acesta va avea cu siguranță beneficii în timp.

Cum poți ține dieta 30-30-30

Pregătește un mic dejun care să conțină în medie 30 de grame de proteine:

  • 2 – 3 ouă fierte tari, 2 felii de pâine prăjită, o felie subțire de piept de pui la grătar
  • Omletă din 3 ouă, brânză telemea, 2 ciuperci pe grătar
  • 250 ml smoothie de fructe făcut cu pudră de proteine
  • 200 ml iaurt grecesc cu nuci
  • 150 gr brânză de vaci cu ananas, stafide și nuci
  • 1 felie de pâine proteică, unt și 2 ouă fierte tari
  • 200 gr quinoa cu piept de pui fiert și ouă fierte
  • 100 gr de boabe mari de fasole fierte (din conservă) sau icre de fasole sau 50 gr de brânză.

Fă gimnastică sau un sport ușor timp de 30 de minute:

  • Învață câteva exerciții cardio pe care le poți face ușor acasă;
  • Ieși la o plimbare în pas rapid în parcul de lângă bloc;
  • Folosește bicicleta eliptică sau un cross-trainer de apartament;
  • Alergare ușoară pe aleile de lângă casă;
  • Sari coarda
  • Aleargă ușor pe bandă
  • Dansează!

Cum poți îmbunătăți dieta 30-30-30

Așa cum am arătat mai sus, dieta lui Ferris poate avea unele beneficii, dar nu se potrivește oricui, nu este ușor de pus în practică într-un timp atât de scurt de la trezire și nu te ajută cu alte indicații de-a lungul zilei.

Dieta 30-30-30 poate fi un punct de pornire pentru persoanele dinamice, active și foarte matinale. Cei care sunt obișnuiți să se trezească de la ora 6 sau 7 dimineața, să facă mișcare, apoi să ia un mic dejun frugal înainte de a pleca la muncă, nu vor avea o problemă să respecte această dietă.

Dar, dacă ești dispusă să îți schimbi programul de dimineață și să mănânci micul dejun atât de repede după trezire, dieta lui Ferris poate avea și beneficii. În plus, o poți îmbunătăți chiar tu în funcție de ceea ce știi deja că te ajută să slăbești.

Sophie Medlin recomandă să facem exercițiile de dimineața înainte de a mânca. Dacă faci sport după ce mănânci este posibil să îți fie iar foame chiar înainte de prânz.

Natalie Borrows recomandă ca fiecare dintre noi să luăm masa de prânz în funcție de apetitul și metabolismul nostru. Cele 30 de minute nu trebuie să fie o regulă și nici nu ajută în mod deosebit. Micul dejun se poate lua în decurs de o oră sau două de la trezire și trebuie să conțină fibre și proteine, mai multe legume, carne slabă de pasăre sau de pește, icre, ouă, brânzeturi degresate, iaurturi, nuci și fructe.

Evită pe tot parcursul zilei pâinea albă, produsele de patiserie, prăjiturile, alimentele grase și pe cele prăjite. Pentru o dietă echilibrată, carbohidrații trebuie să constituie doar 45% din meniul unei mese, iar restul trebuie să fie proteine, grăsimi sănătoase și fibre.

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton