Ouăle sunt alimente complete, nutritive și sățioase. Ele sunt recomandate zilnic în meniul nostru. Dar câte ouă poți mânca pe zi, în ce parte a zilei și sub ce formă? Cum poți mânca ouă fără să te îngrași? La toate aceste întrebări avem răspunsurile în articol.
Ouăle pot fi consumate zilnic fără teamă! Un adult sănătos poate consuma până la trei ouă pe zi, iar un copil poate consuma unul, cel mult două ouă pe zi, în funcție de vârstă. Adevărata întrebare nu este câte ouă poți mânca pe zi, deoarece sunt alimente foarte hrănitoare, de care avem nevoie la orice vârstă, ci sub ce formă le poți consuma pentru a fi mai sănătoase. Există o diferență între ouăle fierte, ouăle poșate și ouăle prăjite sau cele transformate în maioneză.
Oul – calități nutritive
Totul este hrănitor și prețios la un ou. Sursă elementară a vieții, ouăle se numără printre cele mai vechi alimente și cele mai sănătoase din dieta umană.
Coaja oului conține carbonat de calciu și proteine și nu de puține ori o folosim pentru hrana animalelor și chiar pentru hrana legumelor sau a florilor. Albușul de ouconține aproximativ 88% apă și 11% proteine, iar gălbenușul este bogat în grăsimi bune și proteine și conține antioxidanți și folați esențiali pentru dezvoltarea organismului și pentru o stare de sănătate optimă.
Un ou de găină conține aproximativ 70 kcal, ceea ce face să fie un produs relativ slab caloric. Nu conține aproape deloc carbohidrați, dar conține un procent ridicat de proteine pe care organismul le asimilează în totalitate.
Nutrienții esențiali pe care îi conține un ou mare fiert:
Pe cât sunt de hrănitoare, pe atât sunt de versatile. Ouăle pot fi gătite în fel și chip, ba chiar le consumăm și crude în maioneză, spre exemplu.
Ouăle prăjite sau omleta reprezintă alegerea cea mai frecventă la micul dejun, urmate de ouăle fierte.
Ouăle sunt totodată ingrediente de bază în foarte multe preparate pe care le consumăm zilnic, de la produsele de patiserie, la pastele făinoase, diverse aluaturi de casă (checuri, cozonaci, plăcinte), până la șnițele, chifteluțe sau gordon bleu, de la budinci și prăjituri dulci, la pizza și preparatele fastfood.
Chiar dacă mănânci un singur ou fiert la micul dejun, spre exemplu, de-a lungul zilei cu siguranță consumi diverse preparate care conțin ouă. Astfel că fiecare dintre noi consumă cel puțin 2 – 4 ouă pe zi din diverse alte alimente.
Maioneza de casă, făcută din gălbenușuri și mult ulei este delicioasă și este folosită adesea la salate. Dar nu este varianta cea mai sănătoasă pentru a consuma ouă. Maioneza din gălbenușuri se recomandă să fie consumată ocazional.
Ce diferență este între oul fiert și oul prăjit
Oul fiert tare este considerat cel mai hrănitor și cel mai sățios. Într-adevăr îți ține bine de foame. Dar mulți dintre noi preferăm ouăle prăjite, deoarece sunt mai gustoase. Iar ouăle cu gălbenușul moale sunt și mai savuroase.
Oul prăjit este o alternativă mai puțin sigură pentru sănătate. El conține în plus 2 grame de grăsimi saturate, în comparație cu oul fiert tare, deoarece absoarbe o mică parte din uleiul prăjit. Așadar, un ou prăjit nu este chiar atât de periculos cum ar crede unii. Trebuie doar să nu abuzezi. Un ou prăjit servit de 3 – 5 ori pe săptămână nu îți pune în pericol sănătatea. În schimb, dacă mănânci des câte 3 sau 4 ouă ochiuri, nivelul de colesterol rău crește din cauza uleiului în care prăjești ouăle.
De asemenea, ouăle prăjite combinate cu brânză grasă, cârnați sau carne sunt și ele un potențial pericol pentru inimă și ficat. Un singur ou prăjit consumat cu o salată de roșii sau cu o salată de verdețuri de primăvară nu este un pericol chiar atât de mare pentru sănătate. Ouăle sunt sănătoase, dar depinde cum le gătești și în ce combinații le consumi.
Câte ouă poți consuma pe zi
Un adult sănătos poate consuma unul, două sau chiar trei ouă pe zi, fie fierte, fie sub formă de omletă gătită cu foarte puțin ulei. Un copil poate consuma un ou fiert pe zi sau un ou poșat, dar și o jumătate de omletă făcută din trei ouă.
Nu există limite clar stabilite în privința consumului de ouă. Așa cum subliniam mai sus, ouăle sunt ingrediente principale în multe alimente pe care le consumăm zi de zi. În realitate, consumul de ouă este mult mai mare decât unul sau două ouă pe zi.
În ce parte a zilei este mai bine să mănânci ouă?
Mitul conform căruia nu este bine să mănânci ouă seara pentru că sunt grele pentru ficat a fost spulberat de multă vreme. Dar sunt oameni care se feresc să consume ouă seara.
Cea mai bună parte a zilei pentru a servi ouă rămâne dimineața, cel mult până la orele 14.00. Iar dacă te întrebi câte ouă poți mânca în cursul dimineții la o singură porție, răspunsul este între unul și trei ouă.
Un ou fiert adăugat la o salată de crudități și măsline este binevenit și seara. Dar evită să consumi ouă prăjite sau maioneză seara târziu. În cursul zilei și dimineața, mai ales, oul este digerat rapid și constituie o sursă bună de proteine și energie pentru organism.
Ce beneficii ai dacă mănânci ouă zi de zi
Fie că alegi ouă fierte, ouă poșate sau omletă, ouăle reprezintă una dintre cele mai sănătoase surse de proteine. Multă vreme, consumul de ouă a fost restricționat din cauza grăsimilor și a colesterolului din gălbenușuri. Dar ultimele studii demonstrează că tot ce are oul mai bun, inclusiv colesterolul, reprezintă nutrienți ușor de digerat, pe care organismul îi transformă în energie.
Oul este foarte hrănitor și are doar 75 de calorii la o porție de 7 grame de proteine. Așa cum am arătat mai sus, ouăle mai conține fier, magneziu, potasiu, vitaminele din grupa B, vitamina A și numai 5 grame de grăsimi. Dar cât de bine este să le consumi zilnic? Îți vei răspunde singură, urmărind sfaturile de mai jos.
Ouăle te ajută să slăbești
Ouăle, în special cele fierte și omleta, îți oferă o senzație de sațietate. Consumate la micul dejun sau la masa de prânz, ele alungă foamea câteva ore bune, în care nu vei mai simți nevoia să ronțăi nimic. Astfel că multe diete de slăbit conțin ouă fierte și este bine să le consumi zilnic pentru a ține în frâu pofta de gustări între mese. În plus, dacă sunt consumate la micul dejun, ouăle ajută metabolismul și ajută corpul să capete energie.
Ajută imunitatea
Consumă ouă fierte sau poșate ori de câte ori ai probleme de sănătate. Gălbenușul de ou este bogat în vitamina D și antioxidanți care luptă împotriva procesele inflamatorii din organism. Ouăle sunt foarte bune când ai gripă, când ești răcită, când te simți slăbită după o perioadă dificilă.
Ajută creierul
Ouăle sunt alimente complexe, care hrănesc creierul. Grăsimile din ouă sunt grăsimi benefice pentru creier. Consumă ouă zilnic, iar mintea ta va rămâne ageră, vei avea un spirit ascuțit și un creier performant. Vitamina B12, vitamina B6, colina și folații din ouă sunt nutrienți importanți pentru memorie și pentru acuitatea gândirii, dar și pentru o stare de spirit foarte bună.
Sursă de colesterol bun
Multă vreme s-a crezut că ouăle trebuie consumate cu măsură deoarece conțin colesterol. Dar ele au un aport mai mare de colesterol bun sau HDL, colesterol transportat de proteinele de densitate mare, care sunt folosite de organism pentru a susține sănătatea celulelor.
Mențin pielea frumoasă
Ouăle sunt o sursă excelentă de seleniu, iar acest mineral ajută pielea să se mențină frumoasă, mai netedă, fără pete și fără imperfecțiuni. În plus, proteinele din ou ajută la menținerea unui nivel optim de colagen în piele pentru o perioadă mai lungă. De altfel, ouă fierte nu trebuie să lipsească din meniul zilnic al femeilor aflate la menopauză.
Susțin sistemul osos
Vitamina D din ouă ajută la fixarea calciului, iar fosforul și calciul din ouă ajută la menținerea unui nivel optim de calciu în oase. Un ou sau două pe zi ajută oasele să rămână puternice.
Mențin inima sănătoasă
Așa cum au demonstrat mai multe studii, colesterolul din ouăle fierte nu este deloc un factor de risc pentru circulație și inimă. Din contră, ouăle mențin inima sănătoasă și aduc un aport de energie benefică întregului organism.
Păstrează acuitatea vederii
Consumă ouă zilnic deoarece zeaxantina și luteina din gălbenușuri ajută ochii și mențin acuitatea vizuală. Cu cât menții o dietă bogată în ouă în a doua parte a vieții, cu atât reușești să întârzii sau chiar să previi anumite probleme de vedere specifice bătrâneții precum miopia avansată sau cataracta.
Pot reduce nivelul de stres și anxietate
Ouăle sunt o sursă bună de lizină, un aminoacid care are un rol important pentru tonusul organismului și o stare de confort echilibrată. Aportul de lizină va alunga stările de anxietate și te ajută să faci mai bine față stresului de zi cu zi. Pe lângă lizină, un rol important în acest sens îl are și zincul, mineral al stării de bine care se asimilează complet din ouă.
Pot reduce procesul inflamator
Ouăle conțin un procent ridicat de antioxidanți, ceea ce reduce procesele inflamatorii din organism și ajută la o mai bună recuperare după diverse probleme medicale, după viroze și gripe, boli de stomac sau infecții renale.
Întăresc unghiile și firele de păr
Datorită biotinei, care stimulează producția de cheratină, ouăle ajută firele de păr și unghiile să se mențină puternice și flexibile. La aceasta se adaugă proteinele de calitate, zincul și calciul din ouă.