Cartofii au de luptat cu prejudecăţile. Fie sunt priviţi drept mâncarea săracilor, fie se consideră că îngraşă, când de fapt…
Cartofii sunt lipsiţi de grăsimi, fiind, în schimb, foarte hrănitori. Au fost descoperiţi odată cu primii paşi în Lumea Nouă, respectiv America. Aduşi imediat în Europa, au fost cultivaţi, la început, ca plante decorative rare. Abia în secolul al XVIII-lea s-a început cultivarea lor pentru hrana oamenilor. Cartofii proaspăt recoltaţi conţin 78% apă, 18% amidon, 2,2% proteine, 1% substanţe minerale şi doar 0,1% grăsimi. Au, de asemenea, un conţinut ridicat de vitamine, dintre care fac parte vitamina C, vitamina A şi câteva vitamine din familia B-urilor. Vitamina C este importantă pentru sănătatea articulaţiilor şi a oaselor, iar potasiul pe care îl conţin ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare deoarece reduce presiunea arterială. Un cartof oferă 21% din necesarul zilnic de potasiu al organismului, îmbunătăţind şi rezistenţa oaselor.
Trebuie preparaţi corect
Fierberea cartofilor în coajă previne pierderea vitaminelor şi a mineralelor şi îi face o excelentă sursă de fibre. Este recomandat să nu se consume cartofi de culoare verzuie, încolţiţi sau zdrobiţi, deoarece aceştia conţin un nivel ridicat de solanină. Solanina este o substanţă toxică, depozitată de obicei în frunzele, florile, dar şi în coaja tuberculilor de cartofi. Fierţi sau copţi, aceştia sunt mai sănătoşi decât dacă sunt prăjiţi. În ciuda mitului existent, cartofii nu se fac vinovaţi de creşterea în greutate. Aceasta se datorează mai degrabă faptului că sunt gătiţi, adesea, în multă grăsime, iar combinaţia dintre grăsime şi calorii cauzează creşterea în greutate. Fierţi cu sare, cartofii ajută în cazul infecţiilor stomacale şi intestinale, iar glutenul pe care îl conţin previne bolile de natură cancerigenă.
În întreaga lume se recoltează, anual, 300 de milioane de tone de cartofi. Pentru mulţi, acesta este alimentul de bază. Cei mai mari producători de cartofi sunt China, Rusia, India, Polonia, SUA şi Ucraina