Care sunt beneficiile mâncatului încet

.

Într-o lume tot mai grăbită, cu un program tot mai încărcat, mulți dintre noi am uitat beneficiile mâncatului încet despre care pomeneau uneori bunicile sau mamele noastre. Nu te grăbi la masă și nu lua masa pe fugă! Noi îți reamintim care sunt beneficiile mâncatului încet și cât de mult te ajută să te menții suplă și sănătoasă.

De câte ori mănânci pe fugă, abia simți gustul alimentelor, oricât de savuroase ar fi ele! Orice nutriționist și orice medic îți va aduce aminte de beneficiile mâncatului încet, nu doar pentru a te delecta cu aromele mâncărurilor, dar mai ales pentru a te menține sănătoasă. Mâncatul încet te ajută să ai o digestie mai bună și să ajungi mai repede la senzația de sațietate. Beneficiile mâncatului încet nu sunt deloc de neglijat în condițiile în care ai tendința să te îngrași sau dacă ai probleme cu stomacul.

Beneficiile mâncatului încet pentru siluetă

Mulți dintre noi avem tendința să luăm micul dejun sau masa de prânz pe fugă, presați între serviciu, obligațiile de acasă și nevoile familiei. De multe ori, poate nici nu mai simțim aroma sau gustul unui preparat delicios, care ne plăcea cândva. Dacă mănânci pe fugă o salată delicioasă cu legume crocante, ouă fierte și un sos de iaurt, peste câteva minute ai și uitat ce gust a avut sau dacă ți-a plăcut cu adevărat. De ce? Pentru că nu îi dai timp creierului tău să se bucure de aromele ingredientelor folosite. Iar gradul tău de satisfacție scade. Mănânci în grabă doar pentru că trebuie să mănânci, dar nu te bucuri de prospețimea și gustul alimentelor. Iar în scurt timp simți iar nevoia să mănânci ceva, niște gustări, niște dulciuri sau… mai rău, preparate fastfood, care îți dau mult mai repede senzația de sațietate.

Mâncatul în grabă te îngrașă

Mai multe studii au arătat că persoanele care iau masa în grabă și termină de mâncat în câteva minute au o tendință mai mare de îngrășare. Cu cât mănânci mai repede, cu atât ai senzația că nu te-ai săturat. De ce? Pentru că stomacul tău nu are timp în câteva minute să digere și să îi transmită creierului un mesaj că este sătul.

Tu mănânci în grabă, te apuci de alte treburi și peste două ore îți este foame dinnou. Te grăbești să înghiți mâncarea, stomacul este ”bombardat” cu nutrienți într-un timp foarte scurt, absoarbe rapid caloriile, grăsimile și zaharurile, dar organismul nu are timp să le transforme în energie și încep să se depună și să se acumuleze kilogramele în plus.

Cu atât mai grav este dacă, la scurt timp după o masă luată pe fugă simți iar nevoia să mănânci. Astfel, ajungi să mănânci de patru, cinci sau chiar de șase ori pe zi. Chiar dacă servești porții mici, caloriile se adună la finalul zilei și cu timpul se adună și kilogramele.

Mâncatul încet te ajută să slăbești

Un studiu realizat în Japonia, citat de healthyfood.com, a urmărit obiceiurile alimentare a 1000 de persoane, de-a lungul unei perioade de cinci ani. La finalul acestei perioade, 11% dintre cei care mestecau mâncarea foarte repede la masă au dezvoltat sindrom metabolic și au început să se îngrașe. Spre deosebire, doar 2,3% dintre persoanele care mâncau încet au avut probleme cu acumularea kilogramelor.

Astfel că unul dintre cele mai importante beneficii ale mâncatului încet este acela că te poți menține suplă, îți poți menține greutata corporală așa cum te simți tu bine în pielea ta. Dacă îți acorzi timp când mănânci, dacă mesteci bine alimentele, stomacul se va simți plin și va transmite creierului senzația de sațietate, iar tu nu vei mai simți nevoia să mănânci mult.

Mănâncă încet și vei mânca porții mai mici decât atunci când mănânci pe grabă o porție mare de mâncare, doar ca să te simți sătulă. Savurează alimentele, iar aroma lor, cu cât o simți mai pregnantă, cu atât îți va da senzația de sațietate.

Bineînțeles, contează foarte mult și ce mănânci, alege alimente sănătoase, legume și fructe, salate și preparate ușoare din paste, orez și carne slabă. Nu te grăbi la masă și ține cont de alimentele cu un procent cât mai scăzut de calorii, mai ales dacă vrei să ții o dietă de slăbit.

Beneficiile mâncatului încet pentru sănătate

Care sunt beneficiile mâncatului încet

În mod evident, mâncatul încet te ajută să îți menții silueta și să combați kilogramele în plus, mai ales dacă mănânci cât mai puține grăsimi, dulciuri și produse de patiserie. Dar mâncatul încet are certe beneficii pentru sănătatea ta, în primul rând pentru stomac, și apoi pentru starea ta de bine!

Vei avea o digestie mai bună

De mici copii, bunicile și mamele ne învață să mestecăm pe îndelete mâncarea, să nu înghițim bucăți mari de alimente nemestecate. Chiar dacă suntem adulți acum, trebuie să ținem cont de acest sfat.

Orice mâncăm, trebuie mestecat foarte bine pentru a rupe legăturile dintre fibrele din legume și carne. Cu cât alimentele sunt mai bine mestecate, cu atât avem o digestie mai ușoară și mai bună. Iar digestia începe chiar din gură cu saliva care conține o serie de enzime pentru dizolvarea nutrienților. Pe măsură ce începem să mâncăm, alimentele bine mestecate ajung în stomac, acesta secretă mai mult acid și continuă descompunerea nutrienților valoroși.

Dacă mănânci pe grabă și înghiți bucăți nemestecate de pâine, de carne sau legume, digestia este îngreunată. Cu cât le mesteci tu mai bine, cu atât stomacul reușește să le descompună mai ușor și să absoarbă toți nutrienții de care ai nevoie.

Vei scăpa de balonarea și flatulența după masă

O digestie ușoară presupune totodată un stomac sănătos, care nu secretă acid în exces. Astfel, vei scăpa și de balonarea cu care se confruntă aproape toți cei care consumă rapid alimentele. Balonarea și flatulența după masă sunt deosebit de neplăcute, mai ales dacă te afli la serviciu sau în comunitate.

Mestecă bine alimentele, să fie cât mai moi și bine umezite cu salivă, iar stomacul va funcționa ca un ceas. Nu te vei balona și nici nu vei avea senzație de disconfort abdominal, cu dureri și crampe după masă.

Te vei hidrata mai bine

Un alt studiu realizat la Universitatea Rhode Island a demonstrat că persoanele care mănâncă încet au și tendința de a se hidrata corect în timpul mesei. Mestecatul încet stimulează salivația și vei simți nevoia să vei mai multă apă între felurile de mâncare, ceea ce ajută digestia.

Persoanele care mănâncă pe fugă, nici nu au timp să bea apă, iar hidratarea corectă este un proces deosebit de important în timpul mesei.

Mănâncă încet, fă mici pauze între alimente și bea apă. Este foarte important ca organismul tău să aibă un aport corect de lichide în timpul mesei, mai ales dacă mănânci alimente bogate în fibre și proteine precum carnea sau pastele. Ideal ar fi să mănânci supă și ciorbă cel puțin o dată pe zi, dar în lipsa lor este bine să consumi mai multă apă la masă.

O bună hidratare ajută stomacul să absoarbă mai bine substanțele nutritive și mai ales vitaminele din legume și fructe.

Organismul va profita la maximum de substanțele nutritive

Beneficiile mâncatului încet se răsfrâng și asupra calităților hrănitoare ale alimentelor. Dacă tu ai răbdare la masă și mesteci bine alimentele, în timpul digestiei stomacul va absorbi complet toate substanțele hrănitoare, mai ales vitaminele liposolubile și proteinele.

Mâncatul rapid obligă stomacul să secrete mai mult suc gastric, digestia se face mai rapid și unele substanțe hrănitoare se pierd în bolul alimentar pe care organismul îl evacuează. Dar, dacă reușești să mănânci mai încet, să lași timp stomacului să digere pe îndelete, absorbția elementelor nutritive va fi completă.

Trucuri simple să înveți să mănânci mai încet

Acordă timpul cuvenit fiecărei mese și nu te grăbi. Chiar dacă ai un program încărcat, respectă pauza pentru masa de prânz. În orice companie se consideră că pauza de prânz poate să dureze între 30 și 60 de minute, timp suficient să mănânci pe îndelete o masă simplă și ușoară. Cu atât mai mult, dacă mănânci acasă, acordă timp mesei și ține cont de beneficiile mâncatului încet.

Fă o pauză mai lungă pentru masă

Dacă ești obișnuită să mănânci în 10 minute, acordă-ți o pauză mai lungă. Dublează timpul! Încearcă să stai relaxată la masă și să mănânci micul dejun în 20 de minute, în loc de 10.

Fă pauză între felurile de mâncare

Ia o pauză de câteva minute între felurile de mâncare. Nu mânca friptura imediat după ciorbă, spre exemplu. Dă-i timp stomacului să înceapă digestia pe îndelete și așteaptă măcar 5 – 10 minute până treci la felul doi.

Bea apă după preparatele mai consistente

Ia o pauză de 5 – 7 minute după un fel de mâncare mai consistent precum o pizza, o friptură, o porție de paste. Bea apă și mai așteaptă câteva minute înainte să treci la desert. Hidratarea corectă în timpul mesei este importantă pentru beneficiile mâncatului încet.

Evită să stai la birou când mănânci

Dacă ești la serviciu, folosește sala de mese sau un alt spațiu adecvat pentru a servi masa de prânz. Evită să stai la birou, cu ochii în calculator în timp ce mănânci în grabă o salată sau un sandviș.

Cu atât mai puțin trebuie să stai acasă cu ochii în televizor, telefon sau calculator. Astfel vei evita să mănânci în grabă, vei evita să mănânci compulsiv și te vei educa să mănânci mai încet, pentru o digestie sănătoasă și o stare de bine după masă.

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton