Mihaela Bilic a vorbit în mediul online despre alimentele care țin de foame o perioadă cât mai îndelungată de timp. Celebra nutriționistă a dat câteva exemple concrete despre preparatele care oferă cea mai mare senzație de sațietate.
Cuprins
Cuprins
Care sunt alimentele anti-foame
Mihaela Bilic a explicat pe pagina personală de Facebook, unde oferă adesea sfaturi interesante cu privire la nutriție și sănătate, ce putem introduce în alimentație pentru a ne sătura mai repede, fără a exista riscul acumulării kilogramelor nedorite. Bilic spune că alimentele bogate în fibre dau o senzație de sațoietate de lungă durată.
„Există alimente anti-foame. Vi s-a întâmplat vreodată să aveți o foame de lup și să simțiți că ați putea mânca tot frigiderul? Ca să ne păcălim instinctele trebuie să alegem alimentele cu putere sațiogenă crescută, care ne satură cu puține calorii.
Senzația de sațietate apare la două categorii de nutrienți: fibrele care au volum mare și dau efect de stomac plin și proteinele care sunt greu de digerat/metabolizat. La polul opus sunt alimentele cu volum mic și conținut caloric crescut, precum brânzeturi, mezeluri, alune și migdale, produse de ronțăit dulci sau sărate. Chiar dacă ni se pare că am mâncat puțin, nu ne săturăm și ne îngrășăm” – a transmis Mihaela Bilic pe Facebook.
Mihaela Bilic: „Carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit!”
Apoi, nutriționista a exemplificat alimentele cu sațietate maximă și foarte puține calorii. Este vorba despre ouă, carne, pește și leguminoase.
„Pe primul loc avem oul fiert, produsul cu cea mai mare putere sațiogenă pentru numai 80 cal. Urmează apoi carnea, indiferent de culoare și de animalul de la care provine. Proteinele din carne au calorii negative, țin de foame multe ore iar organismul cheltuiește energie pentru metabolizarea lor. Deci carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit.
Peștele în general și peștele gras în special intră tot la categoria proteine cu efect sațiogen. În plus avem și efectul antiinflamator produs de acizii grași omega 3. Cât despre proteinele de origine vegetală, aveți încredere în leguminoasele de tip fasole boabe, mazăre, linte, năut” – a adăugat Bilic.
Experta în nutriție susține că pastele fierte al dente și cartofii fierți în coajă și țin ei de foame mult timp. Și a mai dat un truc cu privire la cartofi și orez, spunând că aceste alimente trebuie consumate după ce s-au răcit, niciodată fierbinți.
„Din categoria făinoase, pastele fierte al dente și cartofii în coajă sunt produsele care ne satură fără să ne pună în pericol silueta. Nu gătiți pastele până s-au înmuiat de tot, iar cartofii și orezul consumați-le după ce s-au răcit. O parte din amidon nu se mai absoarbe, deci umplem burta eficient cu mai puține calorii. Și pâinea integrală bogată în tărâțe este de preferat variantei albe și pufoase. De data asta conținutul mare de fibre blochează o parte din amidon, indicele glicemic scade iar senzația de sațietate crește.
Deși conține peste 90% apă, supa și ciorba ne satură cu puține calorii. Se numește paradoxul ciorbei și s-a dovedit că stă în stomac de două ori mai mult timp decât un felul doi. Așa că nu ezitați să începeți masa o supă, dacă vreți să umpleți stomacul repede” – a mai precizat nutriționista.
Care sunt gustările care țin de foame
Cât despre deserturi și gustări, cele mai potrivite sunt fructele bogate în pectină, dar și produsele expandate – popcorn, pufuleți.
„Meniul nostru sățios trebuie să conțină și un desert. Fructele bogate în pectină precum merele, perele, gutuile și caisele au avantajul că satură rapid. Pectina este o fibră solubilă care se umflă în contact cu apa, scade absorția de zahăr din intestin și crește senzația de sațietate.
Credeați că am uitat de gustări? Ei bine, avem soluții și pentru asta! Morcovul este leguma ideală când vrem să umplem stomacul cu ceva de ronțăit. Iar dacă preferați gustul sărat, porumbul expandat cu aer este prietenul vostru, adică popcorn și pufuleți. Fericiți și cu burta plină… chiar se poate!” – a încheiat Mihaela Bilic.
Foto – Facebook
Ultima modificare mai 21, 2024 11:00 am