Care este momentul potrivit al zilei să mănânci dulciuri

.

Ți-e foame la serviciu? Mănânci dulciuri și foamea trece rapid. Te simți obosită? Mănânci dulciuri și îți recapeți energia. Cei mai mulți dintre noi consumăm zahăr și tot felul de dulciuri concentrate în orice moment al zilei, iar efectele nocive se văd în timp. Iată ce spun nutriționiștii despre cea mai bună perioadă din zi în care poți să mănânci dulciuri fără să îți afecteze sănătatea și silueta.

Știm cât de greu este să te abții să mănânci dulciuri! Ciocolata, prăjiturile, sucurile acidulate și dulci sunt atât de tentante și nu putem renunța la ele. De cele mai multe ori mănânci dulciuri dimineața devreme, imediat după o cafea, sau după amiaza, când simți că îți scade nivelul de energie. De multe ori suntem tentați de ceva dulce și înainte de culcare și cât de mult greșim! Să nu mai amintim faptul că mâncăm tot felul de preparate care conțin zahăr ascuns și despre care credem că sunt nutritive și sănătoase (spre exemplu unele iaurturi cu fructe)

Zahărul este un aliment tot mai condamnat în ultima vreme, dar mai periculoase decât zahărul sunt așa numitele dulciuri concentrate pe care le consumăm aproape zilnic. Cine se poate abține de la bomboanele de ciocolata sau de la un pahar de cola! Foarte puțini dintre noi au puterea să reziste dulciurilor și să se rezume la 2 – 3 porții mici pe săptămână. Dar trebuie să știm că dulciurile au și părțile lor bune. Trebuie doar să alegem dulciurile cele mai potrivite pentru organismul nostru și pentru sănătate.

Zahărul cu bune și cu rele

Care este momentul potrivit al zilei să mănânci dulciuri

Obținut din sucul de sfeclă sau din trestia de zahăr, acest condiment irezistibil a reușit în decurs de numai câteva sute de ani să se transforme dintr-o ”colonială” de lux într-un adevărat dușman al sănătății. Zahărul este condamnat pe toate fronturile în zilele noastre, când am înțeles mai bine care este rolul lui în organism. El este acuzat de epidemia de obezitate din America și Europa, de afcțiunile coronariene în creștere și de cancere periculoase. Dar, ca să fim sinceri, zahărul nu ar fi reușit niciodată aceste ”performanțe”, dacă nu era combinat cu grăsimile trans și cu aditivii dubioși care se adaugă în alimente. Să ținem cont de faptul că zahărul are și câteva părți bune, iar faptul că mănânci dulciuri nu este un păcat capital.  

Beneficiile mai puțin știute

Bebelușii se nasc cu o preferință specială pentru gustul dulce, iar alimentele dulci se numără printre cele mai populare și îndrăgite la orice vârstă. Zahărul este unul dintre cele mai comune ingrediente din multe produse alimentare, inclusiv în produse în care nu te aștepți să fie zahăr cum ar fi iaurturile sau plăcintele sărate. Zahărul face aluaturile să dospească și are rolul lui în nutriție. Consumat în cantități mici nu are de ce să ne facă rău!

Rol de conservant

Zahărul, numit pe vremuri ”sarea dulce”, are un rol de conservant aproape la fel de bun precum al sării. Nu degeaba pregătim dulcețuri și compoturi cu mult zahăr pentru iarnă, pentru că zahărul le conservă și împiedică apariția mucegaiului.

Rol antibacterian

În mod surprinzător, zahărul poate distruge sau poate inhiba acțiunea unor bacterii și microbi care ajung în alimentele noastre.

Hrană pentru creier

Oricât de blamat ar fi, trebuie să știi că zahărul hrănește creierul. Împreună cu grăsimile naturale și sănătoase din pește, nuci sau ouă, zahărul ajută creierul să se dezvolte și să funcționeze normal.

Furnizează energie celulelor

Zahărul este totodată și o bună sursă de energie pentru toate celulele organismului și contribuie la dezvoltarea mușchilor, susținând totodată toate procesele dintre țesuturi și organe. Este adevărat că este de preferat zahărul natural din fructe sau mierea, decât zahărul din dulciurile concentrate.

Efectele negative

Cu toate beneficiile de mai sus, zahărul rămâne totuși un ingredient controversat. Consumat în cantități prea mari, atacă în timp numeroase organe și țesuturi, lăsând urme greu de vindecat. Consumat în momente nepotrivite ale zilei sau în perioadele în care ne confruntăm cu probleme de sănătate, zahărul nu face decât să le agraveze. Așadar, trebuie să mănânci dulciuri responsabil și să ții cont de efectele negative ale zahărului.

  • Distruge smalțul dinților provocând carii și inflamații ale gingiei
  • Favorizează acumularea kilogramelor
  • Este unul dintre cei mai importanți factori care favorizează obezitatea
  • Crește rezistența la insulină și poate declanșa apariția diabetului
  • Îmbolnăvește ficatul și provoacă boala ficatului gras
  • Risc crescut de cancer de pancreas
  • Risc crescut de boli renale cronice
  • Favorizează hipertensiunea, așa cum alimentația foarte bogată în sare duce la creșterea tensiunii
  • Atacă inima și crește riscul de infarct mai mult decât grăsimile
  • Provoacă deficiențe nutriționale, deoarece înlocuiește alimentația sănătoasă, fructele și legume bogate în vitamine
  • Favorizează guta, boala declanșată de excesul de acid uric în organism
  • Întreține procesele inflamatorii din organism și hrănește infecțiile bacteriene și fungice
  • Deteriorează pielea și favorizează apariția ridurilor mult mai devreme
  • Dă dependență care poate fi greu de controlat și este comparat cu un drog cu acțiune lentă.

Cât zahăr putem consuma pe zi, în funcție de vârstă

Medicii nutriționiști ne recomandă să consumăm cât mai puțin zahăr procesat, adică diverse dulciuri concentrate precum prăjiturile, bomboanele, sucurile de tip cola sau energizantele, produse de patiserie și alimente de tip fast food care ascund o cantitate nebănuită de zahăr. Ideal ar fi să ne limităm la zahărul natural din fructe și la câteva linguri de miere pe săptămână. Dar cine îi poate rezista unei felii de tort sau unor bomboabe delicioase de ciocolată!

Food and Drug Administration recomandă un consum maxim de 50 g de zahăr pe zi (în jur de 4 linguri), dar Organizația Mondială a Sănătății a revizuit această cantitate și recomandă și mai puțin zahăr pe zi, adică jumătate din cantitatea menționată mai sus.

Se pare că 25 de grame de zahăr pe zi (în jur de 5 lingurite) ar fi suficiente pentru un adult sănătos. Copiii nu trebuie să consume mai mult de 12 grame de zaharuri pe zi, adică în jur de 3 lingurițe de zahăr.

Doza recomandată de 25 g pe zi de zahăr nu include zaharurile conținute în fructe dacă sunt consumate întregi. Pentru că acestea conțin fibre alimentare, glucoza și zaharoza din fructe este asimilată treptat și transformată în energie.

Sucurile din fructe nu reprezintă o soluție sănătoasă pentru a înlocui fructele. Fără fibre, zahărul din sucurile naturale din fructe se absoarbe rapid în sânge, stimulează excesiv pancreasul și va avea aproape aceleași efecte adverse precum o prăjitură de ciocolată. Așadar, sucurile din fructe trebuie să fie incluse în acele 25 de grame de zaharuri adăugate. Din această cantitate maximă de zahăr pe zi de 25 de grame sunt excluse și zaharurile din lapte precum lactoza, după cum recomandă OMS.

Când vrei să mănânci dulciuri, ține cont de faptul că:

  • O sticlă de 500 ml de cola conține aproximativ 54 g de zahăr sau 13,4 lingurițe de zahăr.
  • Un baton de ciocolată tipic de 45 g conține aproximativ 6 lingurițe (24 g) de zahăr.
  • Un pahar mediu de vin alb conține aproximativ 7,5 g de zahăr, sau puțin sub 2 lingurițe de zahăr.
  • Un pahar de 100 ml de suc din fructe dulci conține 9,8 g de zahăr sau puțin sub 2,5 lingurițe de zahăr.
  • Un iaurt cu fructe conține aproximativ 16,6 g (la 100 g), sau puțin peste 4 lingurițe de zahăr.

În ce moment al zilei este bine să mănânci dulciuri

Care este momentul potrivit al zilei să mănânci dulciuri

Mulți oameni consideră că, dacă mănânci dulciuri dimineața, organismul le transformă imediat în energie și nu se mai depun kilogramele în plus. Alții consideră că cel mai bine este să consumi dulciuri după amiaza, la o gustare în jurul orelor 15.00 – 16.00. Iar alții preferă să consume ceva dulce, imediat după ce fac sport pentru că li se face foarte foame.

Care este cel mai bun moment al zilei să mănânci dulciuri? Sigur că nu există un răspuns perfect adevărat pentru toate categoriile de consumatori. Un lucru este cert și este susținut cu tărie de medicii nutriționiști. Nu mânca niciodată ceva dulce sau un dulce concentrat pe stomacul gol! Și medicul nutriționist Mihaela Bilic ne recomandă să mâncăm dulciuri întotdeauna imediat după masă sau după o gustare mai consistentă. În acest fel, zahărul este procesat împreună cu proteinele și fibrele din celelalte alimente și nu mai ajunge rapid în sânge, ca atunci când mănânci ciocolată sau prăjituri pe stomacul gol. În acest fel, scade și riscul să ne îngrășăm.

Când este bine să mănânci dulciuri:

  • O porție mică de ceva dulce imediat după micul dejun
  • Un desert sau o porție de dulce imediat după prânz

Ai grijă ca micul dejun să conțină alimente sănătoase, legume, salate, ouă, brânzeturi, măsline… dar niciodată să nu fie compus doar din alimente dulci. După micul dejun, poți servi ceva dulce, de preferat o ciocolată de calitate, miere sau fructe. Organismul va folosi această porție de dulce pentru energie în prima parte a zilei.

Poți să mănânci dulciuri în cantitate moderată și imediat după masa de prânz. Dacă nu ai probleme cu kilogramele, daca nu tii o dieta de slabit și daca nu ai alte probleme de sănătate, poți opta pentru o prăjitură, câteva felii de chec sau de cozonac, două bomboane de ciocolată sau un pahar de suc de fructe. Organismul își va reface stocul de energie pentru restul zilei, iar zahărul consumat după masă nu va trece rapid în sânge.

Evită dulciurile seara, inclusiv fructele foarte dulci. În această parte a zilei, zahărul se acumulează rapid în sânge, produce inflamații la nivel digestiv, te simți mai balonată și vei avea un somn agitat. Zahărul consumat în ultima parte a zilei prezintă cele mai mari riscuri și pentru silueta ta și pentru sănătate!

foto: Pexels.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton