► Consumul excesiv de produse de patiserie (în cazul lipsei de timp pentru pregătirea corespunzătoare a mesei), pe principiul: dacă nu conţine carne, este foarte potrivit pentru dietă. Produsele de patiserie conţin de obicei cantităţi semnificative de grăsimi nocive (saturate, trans).
► Consumul insuficient de legume de culoare verde închis (broccoli, spanac, bame). Acestea conţin o cantitate semnificativă de Calciu, prin urmare e foarte important consumul adecvat al acestor legume, mai ales pentru cei care ţin o dietă strict vegetariană (fără produse lactate, fără ouă); o soluţie pentru completarea aportului de calciu este şi consumul variantelor de cereale îmbogăţite cu calciu şi alte minerale.
► Privarea de vitamina B12. Dietele din care sunt excluse total proteinele de origine animală sunt de obicei deficitare în vitamina B12. Această vitamină se sintetizează de către bacteriile din tubul digestiv al animalelor (inclusiv al omului), însă se pare că pentru oameni este necesar aportul suplimentar, din alimentaţie. Pentru că această vitamină se găseşte în mod natural doar în alimentele de origine animală, în cazul în care acestea nu sunt incluse în dietă, este necesară suplimentarea cu vitamina B12 de sinteză sau consumul de cereale cu adaos de B12.
ALEGE MENIUL OVO-LACTO-VEGETARIAN!
În principiu, dieta ovo-lacto-vegetariană este cea mai recomandată de către specialistul în nutriţie Rodica Tenu, mai ales în condiţiile în care timpul de care dispunem pentru prepararea mesei este limitat. „Dacă avem la dispoziţie mai multe variante de alimente, va fi mult mai uşor să furnizăm organismului toţi nutrienţii necesari. Şi mai bună, din perspectiva aportului complet şi uşor de nutrienţi, este dieta pesco-lacto-vegetariană, sau pescovegetariană, care include, evident, consumul de peşte”, conchide specialistul.