Dulci și aromate, fructele deshidratate sunt recomandate în orice sezon pentru substanțele lor nutritive valoroase, pentru un aport mai mare de antioxidanți, magneziu și fier. Descoperă beneficiile fructelor uscate și care este diferența dintre fructele deshidratate și fructele liofilizate.
Consumul de fructe deshidratate este benefic pentru inimă, pentru creier, pentru digestie și pentru ficat. Ele aduc un aport major de săruri minerale și antioxidanți. Ideal ar fi să consumăm zilnic cel puțin 3 – 4 porții mici de fructe proaspete, dar nici fructele deshidratate nu trebuie ocolite. Ele pot fi consumate deopotrivă în sezonul cald, dar mai ales în sezonul rece, când fructele proaspete sunt mai scumpe și mai puțin diversificate.
Prunele uscate sunt excelente pentru digestie, caisele uscate ne dau energie și sunt bune pentru tonusul organismului, coacăzele uscate sunt un ajutor esențial pentru inimă. Indiferent ce fructe deshidratate alegi, toate au mari beneficii pentru sănătate și ar trebui consumate în mod regulat. În gama fructelor uscate sau deshidratate intră și fructele liofilizate, adică uscate prin congelare, care păstrează și mai bine nutrienții valoroși, vitaminele și aroma fructelor naturale, decât fructele deshidratate la cald. Află ce beneficii au, cum poți face fructe deshidratate acasă și cum le poți folosi în gustări și dulciuri sănătoase.
Beneficiile consumului de fructe deshidratate
Indiferent de soi, orice fructe deshidratate îți plac mai mult, ele aduc un aport nutritiv important organismului și au certe beneficii pentru sănătate. Fructele uscate sau deshidratate sunt o sursă importantă de antioxidanți și polifenoli care combat procesele degenerative din celule, ele au o concentrație mare de vitamine din seria B, vitamina K sau vitamina A, și săruri minerale esențiale precum magneziu, potasiu, fier, calciu sau sodiu.
De asemenea, sunt o sursă excelentă de betacaroten, acid folic și fibre care stimulează digestia. Polizaharidele din fructele deshidratate cresc nivelul de melatonină şi serotonină, ceea ce duce la reducerea anxietăţii şi a depresiei, îmbunătăţind şi memoria.
stimulează sistemul imunitar datorită antioxidanților puternici și a vitaminelor;
mențin sănătatea inimii și o bună circulație periferică;
ajută la fortifierea oaselor și a articulațiilor;
ajută pielea să se mențină sănătoasă și bine hidratată;
susțin o bună tensiune arterială;
pot preveni apariția unor forme de cancer;
reprezintă o gustare sănătoasă care poate înlocui alte dulciuri și ajută astfel la menținerea unei greutăți corporale optime.
În plus, aceste fructe uscate prin deshidratare, la cald sau la rece:
se găsesc tot timpul anului;
au prețuri accesibile;
se păstrează mai mult timp fără să mucegăiască într-un spațiu rece și bine ventilat;
pot fi folosite în diverse rețete dulci sau sărate, în prăjituri de casă, budinci, cozonaci, plăcinte, dar și în sosuri și garnituri de legume.
Caisele deshidratate
Se numără printre cele mai gustoase și valoroase fructe deshidratate. Ele au un aport mare de vitamine, în special vitamina A, vitaminele B și magneziu. Au efect laxativ și sunt recomandate pentru o digestie ușoară. De asemenea, consumul regulat de caise deshidratate ajută în perioadele de convalescență sau în caz de anemie. Sunt tonice și sunt indicate în astenii, stări depresive, nevroze şi insomnii. Caisele uscate sunt uşor laxative și se consumă ca atare.
Coacăzele deshidratate
Coacăzele conţin de trei-patru ori mai multă vitamina C decât lămâile, care se păstrează în fructele deshidratate, dacă au fost uscate la rece. Ele au un efect tonic general. Cresc rezistența organismului la infecții, datorită stimulării producției de globule roșii. Au efect bun asupra copiilor, stimulează creșterea oaselor și luarea în greutate. Sunt indicate și în alimentaţia vârstnicilor, ca adjuvante în afecțiunile gerontologice. Se recomandă şi în perioada de convalescenţă. Efectul tonic se manifestă şi asupra sistemului nervos, constituind un remediu adjuvant în surmenajul intelectual și astenie.
Coacăzele uscate pot preveni accidentul vascular, degenerarea acuității vederii, reumatismul și durerile articulare. Sunt de ajutor în caz de răceală, gripă, stări febrile și răguşeală. Pe lângă consumul lor ca atare – proaspete sau uscate, se poate face infuzie din fructe uscate (una-două linguriţe la o cană cu apă), care se recomandă în viroze și răceli.
Smochinele deshidratate
Se numără printre cele mai vechi fructe de pe pământ și totodată printre cele mai hrănitoare. Smochinele uscate au numeroase indicații medicale: sunt utile în bronşite, laringite, traheite, pneumonii pentru că au un efect emolient şi expectorant. Au o acţiune utilă şi în alte tipuri de cataruri (arsuri), de pildă în cel intestinal şi urinar. Au, de asemenea, proprietăţi laxative şi diuretice.
Curmalele uscate
Curmalele sunt și ele deosebit de hrănitoare și ne dau energie în perioadele de oboseală accentuată, efort fizic prelungit sau în convalescență. În plus, sunt antitusive și emoliente, excelente în caz de răceală și tuse, pentru că favorizează expectorația. Curmalele sunt tonice pentru creier și pentru mușchi. Sunt recomandate în perioada de creştere, în sarcină şi după bolile infecţioase. Dau rezultate bune în tratarea anemiei, asteniei fizice şi intelectuale.
Stafidele
Principalele beneficii pentru sănătate ale stafidelor sunt combaterea constipației, anemiei, febrei și a disfucțiilor sexuale. Ajută și la creșterea sănătoasă în greutate, dacă ești prea slabă și ai nevoie de putere. Au un impact pozitiv asupra sănătății ochilor, oaselor și a dinților. În plus, zahărul din stafide este o sursă importantă de energie pentru corp și stimulează tonusul organismului.
Prunele uscate
Se știe din bătrâni că prunele uscate sunt foarte bune în caz de constipație. Sunt foarte bune laxative, dacă suferi de constipație cronică sau dacă ai hemoroizi. Trebuie înmuiate în apă de cu seara și se consumă dimineața pe stomacul gol pentru a avea efect imediat. Prunele uscate sunt recomandate și în litiaze sau în colici renale, împreună cu smochinele deshidratate.
Ce înseamnă fructe deshidratate versus fructe liofilizate
Fructele liofilizate sunt de asemenea fructe uscate sau deshidratate, dar prin congelare în loc de aer cald. Liofilizarea este unul dintre cele mai bune procese de conservare a fructelor, prin care se păstrează cea mai mare parte a vitaminelor, fenolilor și antioxidanților benefici.
Fructele liofilizate sunt fructe uscate prin congelare. În timpul acestui proces, fructele tăiate bucăți sunt congelate rapid la temperaturi extrem de scăzute, apoi sunt deshidratate pentru a rămâne uscate, astfel încât durata lor de viață este extinsă la o perioadă de peste 10 ani.
Conform specialiștilor, liofilizarea în vid păstrează cel mai bine nutrienții valoroși din fructe sau din legume. Acest proces poate fi folosit pentru a conserva deopotrivă fructe și legume, dar și bucăți de carne, brânză sau preparate cu aluat.
Prin comparație cu deshidratarea fructelor cu aer cald, liofilizarea păstrează mult mai bine textura, gustul și compușii valoroși din fructe. Ele păstrează totodată și culoarea lor naturală. Spre exemplu, în cazul fructelor de cătină, prin liofilizare se păstrează 93% mai multe carotenoide, cu 34% mai multă vitamina C și cu 11% mai multe substanțe fenolice comparativ cu uscarea la aer cald.
Ce beneficii au fructele liofilizate
Prin liofilizare se pierd foarte puține vitamine și antioxidanți din fructe. Liofilizarea este unul dintre cele mai noi procese de conservare, mult mai rentabilă decât deshidratarea. Iată și beneficiile ei:
Fructele își păstrează culoarea naturală și procentul ridicat de antioxidanți;
Fructele își păstrează gustul natural: chiar dacă sunt uscate și ușoare, pe măsură ce se înmoaie în suc, lapte sau iaurt, ele își recapătă gustul specific;
Pot fi consumate ca atare, uscate, deoarece reprezintă o gustare foarte sănătoasă, fără adaos de zahăr;
Pot fi transportate ușor în călătorie, la serviciu sau la sala de sport; reprezintă o sursă importantă de energie pentru organism când depui efort fizic;
Pot fi păstrate într-un dulap, într-o zonă mai rece și uscată, câteva luni de zile;
Pot fi folosite în diverse creme de prăjituri și preparate dulci;
Au un termen de valabilitate îndelungat, unele dintre ele sunt garantate până la 15-20 de ani;
Sunt o alternativă sănătoasă la dulciurile cu zahăr, atunci când ții dietă sau când vrei să mănânci mai sănătos și să slăbești.
Cum poți face acasă fructe deshidratate
Unele fructe pot fi uscate și acasă, în cuptorul pe gaz sau în cel electric. Congelarea este o metodă foarte bună pentru a păstra fructe timp îndelungat, mai ales fructele de vară precum zmeura, căpșunele, vișinele sau fructele de pădure. Dar, prin deshidratare, poți păstra diverse fructe cu pulpa mai tare precum merele, prunele, caisele, afinele, cătina etc.
Fructele pot fi uscate ușor la cuptor, în condiții igienice și sigure. Alege fructe sănătoase, fără pete sau lovituri. Spală-le bine, șterge-le cu prosoape de hârtie și taie-le pe jumătate sau felii grosuțe.
Acoperă grătarul aragazului cu hârtie de copt și pune bucățile de fructe la distanță una de alta. Pune grătarul cu fructe în partea de sus a cuptorului, aprinde focul la nivel minim și lasă ușa cuptorului ușor întredeschisă pentru a ieși aburul. Verifică fructele după aproximativ o oră și scoate feliile mai subțiri care s-au deshidratat complet, care nu mai au deloc zeamă. Continuă să coci celelalte bucăți până când obții fructe uscate complet.
Lasă fructele uscate în cuptor să se usuce bine pe grătare de lemn, peste noapte. A doua zi ambalează-le în funcție de soi în pungi din hârtie sau în cutii curate de carton. Mai pot fi ținute și în borcane de sticlă sau în pungi vidate, dacă ai un aparat special pentru vidare. Păstrează fructele uscate într-o cămară rece și bine aerisită timp de câteva luni.
Cum poți folosi fructe deshidratate în bucătărie
Toate fructele uscate reprezintă o gustare sănătoasă, chiar dacă au o concentrație mai mare de zaharuri decât fructele proaspete. Zahărul din fructe este ușor de transformat în energie.
Fructele uscate sunt crocante și aromate, dulci și gustoase. Le poți adăuga în blaturile sau cremele fructelor de prăjituri pentru a spori aroma acestor deserturi.
În bucătărie, mai poți folosi fructe deshidratate la:
gustările de dimineață pe bază de iaurt, la cereale cu lapte;
smoothie din lapte și fructe;
înghețată de casă;
creme pentru prăjituri: dacă sunt mărunțite la robot;
tiramisu de casă cu fructe;
brioșe cu sau fără cremă la interior;
combinate cu semințe de chia sau cușcuș înmuiate în lapte;
în orezul cu lapte;
în biscuiți crocanți, checuri și cozonaci;
tot felul de tarte și plăcinte cu fructe;
în sosuri dulci sau picante de roșii pentru fripturile de pasăre;