Dupa o zi intreaga de alergatura, cand ajungi, in sfarsit, acasa nu-ti doresti decat sa te odihnesti!
Alunga oboseala!
Dupa o zi intreaga de alergatura, cand ajungi, in sfarsit, acasa nu-ti doresti decat sa te odihnesti!
Varza rosie, la mare cinste
Cercetatorii americani au descoperit un lucru foarte interesant: acela ca varza rosie contine 36 de antocianine, opt dintre ele nemaifiind detectate pana acum in varza. Antocianinele apartin familiei flavonoizilor (nutrienti din plante) si sunt, de fapt, pigmenti naturali continuti in fructele si legumele viu colorate (varza rosie, struguri rosii, ridichi, coacaze etc.), conferindu-le acestora culoarea rosie, albastra sau violeta. Studiile au demonstrat deja importanta antocianinelor in protectia organismului de mai multe forme de cancer, in imbunatatirea functiilor cerebrale si in mentinerea sanatatii inimii. De asemenea, deloc de neglijat este si efectul antioxidant al antocianinelor.
Stevia are zero calorii
Stevia este una dintre cele mai prietenoase vegetale de prin pietele noastre. Ea contine o serie de zaharuri (glicozide) care nu pot fi digerate de intestinul nostru, dar care dau un gust dulceag placut. Vorbim de calorii zero tocmai pentru ca glucidele nu pot fi absorbite. In plus, stevia abunda in oligoelemente: fosfor, magneziu, zinc, calciu, fibre si vitaminele A si C. Toate aceste ingrediente fac ca stevia sa ajute la combaterea oboselii fizice si mentale, a obezitatii, precum si la scaderea tensiunii arteriale.
Despre migdale
Migdalele dulci sunt fructe uscate ce au multe calorii: 575 la 100 grame. De aceea, piureul de migdale este un aliment foarte energizant si ar fi bine sa nu fie consumat in cantitati exagerate. Pe langa calorii, migdalele sunt foarte bogate si in grasimi de buna calitate – acizi grasi mononesaturati, care le confera acestora proprietati protectoare cardiovasculare. Uleiul de migdale este foarte pretuit in dermatologie si cosmetica pentru proprietatile sale hidratante. In plus, migdalele reprezinta si o sursa importanta de vitamine si minerale: vitamina E, B2, acid folic, fier, cupru, fosfor, zinc, magneziu etc. si, nu in ultimul rand, contin si multe proteine vegetale, aproximativ 20 grame la 100 de grame.
Alunga oboseala!
Dupa o zi intreaga de alergatura, cand ajungi, in sfarsit, acasa nu-ti doresti decat sa te odihnesti! Si cum sa faci asta, cum sa cresti putin nivelul de energie care scade parca de la zi la zi? Daca vorbim de exercitii fizice, multe femei considera ca, la nivelul de oboseala acumulat, daca ar mai face si gimnastica, aceasta le-ar epuiza. Ei bine, s-a demonstrat stiintific, de catre o echipa de cercetatori din Georgia, ca exercitiul fizic de intensitate mica sau moderata, efectuat regulat, ne creste cantitatea de energie cu pana la 20% si reduce oboseala cu 65%. Iar lipsa miscarii, sedentarismul, nu face altceva decat sa accentueze senzatia de oboseala. Tot ce trebuie sa facem este sa ne miscam (mers pe jos, bicicleta, inot sau orice alte exercitii care ne fac placere) -macar de trei ori pe saptamana, timp de 20 minute.
Telina – un tonic al organismului
Credinta populara conform careia telina combate frigiditatea si impotenta este intru totul adevarata, spun nutritionistii. Insa efectele acestei legume extrem de sanatoase nu se opresc aici. Consumata fie cruda (cel mai indicat, sub forma de salata ori suc proaspat de telina), fie gatita, telina ajuta la controlarea tensiunii arteriale, are efect diuretic si antiinflamator. In plus, are efect detoxifiant asupra organismului, regleaza disfunctiile hormonale si are proprietati cicatrizante. Iar pentru ca este foarte saraca in calorii (7 calorii/100 g), este un aliment ideal in regimurile de slabit si tratamentul obezitatii.
Sunt fructele proaspete mai bune ca cele congelate?
Acesta este un mit larg raspandit. Dar oare e adevarat? Nu! Fructele congelate nu sunt cu nimic mai prejos ca cele proaspete, ba chiar as spune: dimpotriva! Daca sunt cumparate de la un producator cunoscut, poti fi sigura ca fructele (acum) congelate au fost culese dupa ce s-au copt perfect! Puse direct in congelator, ele isi vor conserva integral toti factorii nutritivi. Fructele pe care tu le cumperi proaspete, au fost culese cu putin inainte de a fi complet coapte tocmai pentru a nu se deprecia pe raft. Un alt amanunt care conteaza: cu cat un fruct proaspat va petrece mai mult timp pe raftul frigiderului tau, cu atat mai mult el isi va pierde din nutrientii de valoare.
Cartofi prajiti mai sanatosi?
Acrilamida este o substanta chimica care se formeaza atunci cand alimentele bogate in amidon (precum cartofii) sunt preparate la temperaturi mari prin coacere, prajire, frigere etc. Lumea medicala este din ce in ce mai ingrijorata de efectele nocive pe care le poate avea acrilamida (continuta intr-o multitudine de alimente) asupra sanatatii si de faptul ca poate cauza cancer la animale. Insa o echipa de cercetatori britanici a descoperit ceva foarte interesant: scufundarea cartofilor proaspat curatati in apa, inainte de prajire, scade cantitatea de acrilamida formata in timpul prepararii termice si, consecutiv, a riscurilor ridicate de aceasta. Daca doar ii clatim cu apa, acrilamida scade cu 23%, daca ii tinem in apa 30 de minute – scade cu 38%, iar daca ii tinem doua ore in apa – scade cu pana la 48%. Aceste procente sunt valabile numai daca prajim cartofii pana capata o culoare aurie, nu si daca ii tinem in tigaie pana devin maro-inchis.
Acidul folic si sarcina
Acidul folic este o vitamina din grupul B care este necesara tuturor, dar mai ales femeilor de varsta fertila. Luat inainte de conceptie si in primele luni de sarcina, el scade cu pana la 50-70% riscul de aparitie la fat a defectelor genetice de tub neural (spina bifida, encefalocel etc.). Doza zilnica recomandata este de 400 micrograme pe zi pentru persoanele de peste 14 ani, in sarcina doza recomandata fiind de 600 micrograme si 500 de micrograme pentru femeile care alapteaza. Intrucat doar jumatate dintre sarcini sunt planificate, iar aceste defecte de tub neural apar in primul trimestru de sarcina, medicii recomanda ca fiecare femeie de varsta fertila care ar putea ramane insarcinata sa se asigure ca are un aport zilnic suficient de acid folic.
de dr. Bogdan Grigorescu; foto: Š arhiva Edipresse