Alge de mare comestibile – cum se consumă

.

Mulți români apreciază suplimentele pe bază de spirulină, dar puțini sunt cei care se încumetă deocamdată să consume alge de mare comestibile. Gustul lor ușor sărat și răcoritor le recomandă pentru salate și garnituri. Află ce beneficii au cele mai bune alge de mare comestibile și cum pot fi preparate.

Știai că unele alge de mare comestibile sunt comparabile cu oul fiert și conțin toți nutrienții esențiali de care are nevoie organismul? Ele sunt consumate din vremuri străvechi de popoarele insulare și de către cele care trăiesc la malul mării. Îndeosebi în Asia, China și Japonia, algele marine sunt consumate aproape zilnic datorită conținutului ridicat de săruri minerale, antioxidanți și aminoacizi, dar mai ales pentru proprietățile lor curative.

Algele de mare au foarte puține calorii, dar multe fibre care ajută digestia, au săruri minerale esențiale pentru fortificarea sistemului imunitar, a sistemului osos și a celui nervos. Iar antioxidanții specifici pe care îi conțin sunt benefici pentru tiroidă, pentru inimă și pentru creier.

Cele mai bune alge de mare comestibile:

  • au efect laxativ, datorită fibrelor;
  • conțin acizi grași cu efecte de protecție a inimii și totodata ajută la scăderea tensiunii arteriale.
  • îmbunătățesc funcția tiroidei datorită conținutului mare de iod;
  • îmbunătățesc digestia și pot preveni o serie de boli de stomac precum gastrita sau ulcerul;
  • sunt o sursă bună de calciu, mineral important pentru menținerea oaselor puternice.
  • ajută la îmbunătățirea sănătății pielii.

Ce sunt algele și ce valori nutritive au

Cele mai multe alge comestibile provin din mare, deoarece algele care se dezvoltă în apele dulci sunt în mare parte toxice. În schimb, algele din mare pot fi consumate și folosite în diverse preparate alături de pește, fructe de mare, paste, orez sau legume. Nu toate algele sunt comestibile și nu toate se mai pescuiesc astăzi din mediul lor natural. Cele mai multe alge de mare comestibile sunt crescute în ferme specializate, în largul mării, așa cum sunt crescute și midiile, stridiile sau melcii de mare.

Algele seamănă cu iarba sau cu plantele cu frunze lungi, cu toate acestea ele nu au prea multe în comun cu iarba. Algele nu au rădăcini, tulpini sau frunze. Ele sunt organisme marine simple, unicelulare sau multicelulare, cu aspect de filamente și au sisteme de reproducere rudimentare. Se presupune că algele au supraviețuit din cele mai vechi ere ale Pământului, ele sunt organisme fotosintetice capabile să producă oxigen și constituie o sursă valoroasă de hrană pentru mii de specii acvatice, dar și pentru noi.

În perioada modernă, în urma numeroaselor studii realizate asupra algelor marine, s-a constatat că acestea sunt super-alimente, bogate în nutrienți esențiali vieții și mai ales în antioxidanți care pot combate procesele degenerative din organism și inclusiv apariția unor forme de cancer.

Nutrienții valoroși din alge

Din cele peste 10.000 de alge marine cunoscute, doar o mică parte sunt comestibile, iar acestea au culorile verzi, brune și roșii.

Algele marine brune sunt considerate cele mai valoroase din punct de vedere nutritiv. Ele sunt o sursă bogată de vitamine B1, B2, B6, B12 și C, conțin procente importante de fier, calciu, magneziu, crom, zinc, seleniu, iod, dar și substanțe tonice amare, benefice pentru digestie. De asemenea, algele brune au efecte antiinflamatorii, antibacteriene, antireumatice, anti-hipotiroidism, antioxidante și anticoagulante.

Algele de mare verzi sunt o sursa bună de fibre solubile și acizi grași omega-3 și omega-6, ambii benefici pentru sănătatea inimii. Uleiul de pește, renumit pentru acizi grași Omega-3 și Omega-6, are drept surse tocmai algele de mare, deoarece peștii în sine nu produc acești acizi grași, ci beneficiază de ei consumând algele. În plus, polizaharidele sulfatate (SSF) din algele marine verzi au capacitatea de a reduce tensiunea arterială și nivelul colesterolului din sânge, iar dintre acestea cea mai cunoscută și apreciată este spirulina.

Algele sunt și o bună sursă de beta-glucan, un nutrient valoros care se mai găsește în cantități mari în fulgii de ovăz. Beta-glucanul este o fibră solubilă care menține arterele sănătoase și, ca atare, este benefică pentru inimă și sistemul imunitar. 

Beneficii deosebite pentru sănătate

Alge de mare comestibile - cum se consumă

Alge de mare kelp si pudra de spirulina

Mulți specialiști consideră cele mai bune alge de mare comestibile drept alimente complete și complexe. Este adevărat că nu îți țin de foame și se consumă drept garnitură pe lângă alimente mai sățioase, dar sunt foarte hrănitoare datorită compușilor nutritivi menționați mai sus și au totodată numeroase beneficii pentru sănătate.

Susțin sistemul imunitar

Datorită vitaminelor compleze și antioxidanților, algele sunt un sprijin pentru imunitate și susțin dezvoltarea sănătoasă a organismului.

Ajută regenerarea celulară

Unii compuși din alge sprijină regenerarea rapidă a celulelor, fiind de mare ajutor în procesul de vindecare. Ele ajută la refacerea țesuturilor, începând cu pielea, mușchii, oasele, până la tendoane și articulații.

Ajută la sinteza colagenului

Cele mai multe alge, mai ales chlorella și spirulina, conțin substanțe nutritive esențiale pentru sinteza colagenului, proces care face ca pielea să rămână sănătoasă și elastică. În plus, clorofila din chlorella protejează pielea de radiațiile soarelui și poate preveni apariția cancerului de piele.

Pot reduce procesele inflamatorii

Unii dintre compușii algelor au calități antiinflamatorii. Inflamația este cauza multor boli cronie și degenerative, de la bolile de piele, până la bolile care atacă mai multe sisteme și organe.

Pot reduce acțiunea radicalilor liberi

Algele conțin antioxidanți puternici care ajută la combaterea efectelor radicalilor liberi care deteriorează celulele și țesuturile și care pot favoriza apariția unor tipuri de cancer imposibil de tratat.

Cele mai cunoscute alge de mare comestibile

Alge de mare comestibile - cum se consumă

Algele pentru consum sunt adesea împărțite în funcție de culoare. Pigmenții colorați în brun, verde sau roșu indică și un procent mai mare de săruri minerale sau de antioxidanți.

Algele brune 

Nori este una dintre cele mai răspândite alge de mare comestibile și este ușor recunoscută de către amatorii de sushi. Este o algă foarte îndrăgită și consumată frecvent în Japonia.

Kombu, numită și kelp, este o algă bruna, consumată în special în Orient. Este foarte bogată în minerale și vitamine. Kombu este folosită deopotrivă în preparate, în salate sau sosuri, dar și în produse cosmetice naturiste pentru îngrijirea pielii sau pentru susținerea imunității. Tot kombu sau kelp mai este folosită pentru vopsirea părului. 

Wakame este o algă populară în Japonia și Coreea. Ea are un gust și o textură inconfundabile, este folosită în supe și salate.

Laminaria (varec), foarte populară pe coasta Marii Britanii, conține alginați, folosiți ca agent de gelifiere și îngroșare.

Algele roșii 

Pe lângă alegele brune, cele roșii sunt foarte bogate în minerale și fibre. De asemenea, sunt o sursă importantă de proteine care poate înlocui carnea sau ciupercile. Proteinele și fibrele din algele roșii ajută în curele de slăbire și te ajută să combați senzația de foame. De asemenea, antioxidanții din algele roșii pot proteja pielea împotriva razelor UV nocive.

Alga dulse este specifică Atlanticului de Nord și este consumată în mod special în formă crudă, naturală datorită proprietăților ei nutritive și curative. Este o algă bogată în fibre, proteine, calciu și potasiu. Dulse poate contribui la reducerea tensiunii arteriale, dar și la îmbunătățirea vederii și la menținerea unei tiroide sănătoase.

Irish moss este o algă roșie abundentă pe coasta Oceanului Atlantic din Europa, Marea Britanie și America de Nord. în mare parte, aceasta algă roșie este compusă din caragenan, o substanță asemănătoare gelatinei. Caragenanul poate fi întâlnit în multe preparate precum înghețata, formulele de lapte praf, budinci, sosuri sau supe.

Algele verzi

Chlorella este o algă verde de apă dulce care contine o cantitate mare de clorofilă, proteine (aproximativ 58%), toate vitaminele complexului B, vitaminele C și E și toate mineralele esențiale, printre care procente considerabile de zinc și fier. Chlorella stimulează sistemul imunitar, detoxifică organismul, îmbunătățește digestia, accelerează vindecarea, ajută la prevenirea bolilor degenerative, oferă protecție împotriva radiațiilor. 

Spirulina, numită impropriu alga verde-albastră, este de fapt compusă din mai multe specii de cianobacterii. Pe langa vitamine, minerale și carotenoizi cu acțiune antioxidantă și antiinflamatoare, spirulina este bogata în aminoacizi, fiind comparabilă cu oul de găină. Spirulina poate scădea nivelul colesterolului din sânge, ajută inima și stimulează sistemul de apărare a organismului. Ea îmbunătățește rezistența și forța musculară și conține proteine valoroase care ajută la eliminarea depozitelor de grăsime în favoarea masei musculare.

Cum se consumă algele marine

Poți include diverse alge de mare comestibile în dieta ta zilnică, fie în salate, sosuri sau supe, fie sub formă de pudră în diverse produse nutritive și farmaceutice.

Algele pot fi cumpărate deshidratate, congelate sau sub formă de pulbere, așa cum se comercializează adesea spirulina.

Algele deshidratate trebuie rehidratate în apă pentru consum. Ulterior pot fi fierte între 5 și 10 minute și combinate cu diverse legume crocante sau cu bucățele de carne de pește. Algele pot fi prăjite câteva minute în ulei pentru a deveni crocante, pot fi adăugate la supele cremă, la sosuri sau în diverse garnituri de legume la cuptor.

Ele pot fi combinate cu orez și cu paste sau pot fi gătite într-o supă miso. Spre exemplu, algele dulse se consumă în salate, pe când algele kombu sunt mult mai potrivite fierte în sosuri și supe.

Dacă le prepari termic, ai grijă să nu le fierbi prea mult sau să le prăjești prea mult, deoarece la temperaturi mari timp îndelungat își pierd din proprietăți. Algele se gătesc rapid, în câteva minute pentru a-și păstra aroma sărată și calitățile nutritive!

Contraindicații

Indiferent de specie, orice tip de alge de mare comestibile are beneficii mari pentru organism. Algele comestibile nu au în sine contraindicații, din contră… este bine să le consumăm frecvent sub cele mai bune forme pentru a beneficia de compușii lor valoroși. Problema este sursa algelor, deoarece apele oceanelor tind să fie tot mai poluate cu metale grele, petrol și substanțe toxice provenite din industrie și din agricultura intensivă.

Dacă algele provin din ferme certificate bio ai o garanție în plus că nu sunt contaminate cu metale și poluanți toxici. De aceea, este bine să verifici sursa algelor pe care le cumperi și să alegi produse din culturi ecologice.

Un alt aspect care trebuie reținut este faptul că algele brune sunt bogate în iod și nu sunt recomandate persoanelor care au anumite probleme cu tiroida. Ele trebuie să consulte medicul, înainte de a consuma aceste alge.

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton