Dieta sanatoasa pentru viitoarele mamici

.

Perioada sarcinii este perioada cea mai frumoasa din viata oricarei femei, dar in acelasi timp este si perioada in care trebuie sa acordam o atentie sporita la ceea ce mancam.

Pentru ca alimentatia viitoarei mamici influenteaza cresterea si dezvoltarea copilului, si, nu in ultima instanta, calitatea vietii si speranta lui de viata.Sunt studii care arata ca si ceea ce consumam inainte de conceptie poate influenta mai departe fatul si apoi copilul.

Acest lucru ar trebui sa faca viitoarele mamici si mai constiente si mai doritoare sa se informeze. Sa afle ca de fapt nu este chiar asa cum se zice in popor: „mancam cat doi”, ci corect ar fi sa ne gandim ca mancam pentru doi.

Nevoile fiind mai mari, si aportul trebuie sa fie mai mare, si vorbim mai ales de vitamine si minerale. Cu totii stim ca cele mai multe vitamine si minerale le gasim in fructele si legumele proaspete, iar medicii nutritionisti ne recomanda sa consumam 2-4 portii de fructe pe zi si cat mai multe portii de legume.

De exemplu o femeie gravida trebuie sa consume zilnic 770 µg vitamina A, iar un morcov proaspat contine aproximativ aceasta cantitate.Consumati legume si zarzavaturi de sezon. Puteti folosi si legumele congelate, dar cel mai bine ar fi sa consumati legume si zarzavaturi proaspete sub forma de salate, cu atentie sporita la sosuri.  Sa folositi o varietate mare de legume si zarzavaturi pentru ca ele contin vitamine si minerale diferite.

Iar un sfat ar fi sa preparati cartofii, mazarea sau fasolea boabe fara adaos suplimentar de grasimi si bineinteles fara cartofi prajiti.Bun, dar dincolo de aceste sfaturi generale de ce ne sunt necesare vitaminele? Pentru ca fiecare vitamina are roluri specifice in organism, de exemplu vitamina A are un rol important pentru vedere, in apararea contra infectiilor si in procesele de crestere si dezvoltare.

Vitamina D regleaza circuitul calciului si al fosforului in organism, fiind importanta pentru  cresterea osoasa. O femeie gravida trebuie sa consume zilnic 5 µg de vitamina D, singurasursa fiind pestele gras oceanic.

Vitamina E are functie de antioxidant, protejand membrana celulara de actiunea distructiva a unor compusi numiti radicali liberi.
Vitamina C  participa la apararea antiinfectioasa, la absorbtia fierului si are rol antioxidant.Daca tot am ajuns la radicalii liberi si antioxidanti, oare ce definesc acesti termeni?

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton