Cu toţii ştim că e bine să mâncăm roşii fiindcă sunt sănătoase. Află ce anume conţin şi cum e mai bine să le consumi ca să beneficiezi din plin de calităţile lor.
Roşia este, de fapt, un fruct, dar practic este o legumă cu o mulţime de calităţi nutriţionale. Nu întâmplător italienii o numesc „pomo d’oro” (măr de aur). Sezonul ei începe în luna august şi se termină în octombrie. Mai putem, deci, să profităm de roşii, fiindcă nu putem compara gustul şi savoarea celor din grădină, cu cele obţinute în solar. REŢETE: Roşii umplute cu smântână
Ce conţine roşiile şi ce valoare nutriţională au
Roşia este o sursă importantă de vitamina C (18 mg/100 g), vitamina A sau caroten (0,6 mg/100 g) şi vitamina E (1 mg/100 g). Dar conţinutul în licopen este punctul ei forte. Licopenul este un antioxidant solubil în grăsime. De aceea, specialiştii recomandă să consumăm roşiile gătite în ulei de măsline. Această modalitate de preparare le sporeşte cantitatea de licopen, care este mai uşor asimilat şi creează o barieră împotriva celulelor precanceroase de prostată. Chutney de roşii şi merişor
Ce beneficii au roşiile pentru sănăttae
– Sunt un bun remediu antireumatic. Conţin o substanţă aniinflamatoare, asemănătoare cortizonului, dar fără efectele secundare ale acestuia. – Licopenul împiedică şi îmbătrânirea celulară, fiind în atenţia specialiştilor care caută remedii pentru prevenirea bolilor neoplazice, degenerative şi a maladiei Alzheimer. – Reduc colesterolul rău (LDL). – Conţin 95% apă, ceea ce le recomandă pentru menţinerea siluetei. 100 g au doar 15 kcal.