Nu mai poţi să deschizi televizorul sau o revistă fără a fi bombardată de noi secrete şi porunci menite să te ajute să slăbeşti rapid. Unele dintre ele devin axiome pe care…
… nimeni nu le mai pune la îndoială.
Să vedem dacă aceste reguli care par bătute în cuie în Biblia dietelor chiar îşi merită locul de cinste.
1. Tot ce mănânci după ora 7 seara devine automat grăsime. Corpul tău este într-adevăr inteligent, dar nu ştie cât e ceasul atunci când mănânci. Este adevărat că, dacă iei ultima masă a zilei cu 2-3 ore înainte de culcare, îţi vei asigura un somn mai liniştit şi o digestie mai uşoară. Nu există un reper temporal magic, după care orice ai mânca devine grăsime. Câte prietene ale tale, care lucrează până seara târziu ai? Nu-i aşa că NU sunt toate supraponderale?
Adevăratul pericol pentu siluetă este consumul necontrolat de alimente hipercalorice seara. Dacă ai ajuns acasă târziu, ia o masă consistentă, în loc să te aşezi la televizor cu un castron de popcorn sau să comanzi o pizza cât roata carului. 2. Trebuie să alegi mereu varianta cu grăsimi puţine sau degresată a oricărui produs. În prezent, avem această opţiune la îndemână, dar deşi aceste produse sunt pe piaţă de vreo 20 de ani şi lumea le consumă, tendinţa generală e de îngrăşare, nu de slăbire. Nu doar grăsimile din alimente sunt vinovate de creşterea în greutate, iar alimentele degresate au, de multe ori, calorii goale, care nu furnizează energie, ci doar se depun prin cele mai neinspirate locuri. Pentru a slăbi nu trebuie să reduci consumul de grăsimi, ci de calorii.
3. Orice calorie pe care o asimilezi trebuie imediat „arsă” prin activitate fizică. Este adevărat că slăbim dacă ardem mai multe calorii decât consumăm, dar unele dintre noi deduc de aici că nu ai voie să mănânci decât dacă scoţi şi sufletul din tine pe aparatele de la sală sau fugind prin tot cartierul. Nimic nu e mai indicat ca fitnessul, dar în exces şi urmând acest model abuziv faţă de corp, te poţi trezi cu tot felul de neplăceri mai greu de corectat: extenuare, afecţiuni produse de suprasolicitarea muşchilor şi tendoanelor… şi, culmea, încetinirea şi îngreunarea pierderii în greutate.
4. Dacă sari peste mese, slăbeşti mai repede. Aparent, este logic că, reducând numărul caloriilor consumate, slăbeşti mai repede. Data viitoare când mănânci însă, vei fi hămesită şi vei compensa pentru perioada în care stomacul tău a stat gol, aşteptând porţia de hrană cu care era obişnuit. Mai rău, dacă mănânci puţin şi rar, corpul tău va trece în stare de hibernare, încetinindu-şi procesele (inclusiv metabolismul) pentru că va percepe înfometarea sistematică drept ameninţare la adresa supravieţuirii.
5. Ca să slăbeşti eficient, optează pentru o alimentaţie săracă în carbohidraţi. Corpul tău foloseşte carbohidraţii în procesul de ardere a grăsimilor, deci soluţia nu e să îi eviţi, ci să optezi cei care provin din alimente cât mai neprelucrate: orez brun, cereale, pâine şi paste integrale, nu pentru cei care provin din dulciuri şi snacks-uri.
6. Renunţă la toate mâncărurile tale preferate, care sigur îngraşă. Chiar şi pentru cele mai ambiţioase dintre noi, stresul de a renunţa la toate mâncărurile preferate este o cale sigură de a zădărnici un efort de a slăbi. Este adevărat că te poţi abţine de la tot ce e bun o perioadă, însă cu cât te abţii mai mult, cu atât creşte riscul ca, atunci când cedezi, să consumi o cantitate imensă de calorii. Secretul este să mănânci tot ce îţi place, dar cu simţ de răspundere şi cu moderaţie. O dietă diversificată este cheia unei sănătăţi de invidiat.
În final, aminteşte-ţi că, atunci când vine vorba de slăbit, se aplică principiul: „Dacă sună prea frumos ca să fie adevărat, atunci sigur nu e.” Ca să slăbeşti şi să te bucuri de un corp suplu, trebuie să dedici multă răbdare şi conştiinciozitate acestui vis, iar astfel să poţi evita riscurile inerente slăbirii rapide: piele flască şi îmbătrânită, riduri premature, boli cronice, oase şubrezite etc.