Dietă: Mituri despre alimentele care îngraşă

.

Vrei să slăbeşti şi ţi-ai propus să renunţi din start la anumite alimente despre care ştii că nu sunt indicate în diete. Nu face pasul, înainte de a afla dacă aceste produse îngraşă cu adevărat sau nu!
În ultima perioadă au apărut o mulţime de mituri în legătură cu unele alimente care sunt considerate a fi dăunătoare pentru siluetă. Din păcate, multe dintre acestea sunt neadevărate, iar persoanele care doresc să slăbească renunţând la ele ajung să-şi priveze organismul de importante resurse benefice pentru sănătatea lor.

PÂINEA este un pericol pentru siluetă?

În niciun caz. Pâinea nu îngraşă, însă depinde foarte mult de combinaţia de alimente cu care este consumată şi bineînţeles şi de cantitate. 100 g de pâine albă are 255 calorii, mai precis 12% din necesarul zilnic de calorii. În schimb, un sendviş cu pâine, căruia i se mai adaugă unt şi caşcaval, devine o adevărată bombă calorică (550 de calorii). Aşadar, pâinea nu trebuie eliminată total din regimul alimentar zilnic, ci doar trebuie consumată cu moderaţie (2 felii pe zi sunt suficiente). Recomandat ar fi să se mănânce pâine doar la masa de dimineaţă şi de prânz.
Mituri despre diete. Testează-ţi cunoştinţele!

CARTOFII au multe calorii?

Nu, cartofii nu conţin multe calorii. Problema o reprezintă modul în care aceştia sunt gătiţi. De obicei, cartofii se prăjesc şi sunt condimentaţi cu diverse sosuri bogate în calorii. Un alt inconvenient al cartofilor este că sunt asimilaţi foarte repede de organism. Aşadar, dacă vei consuma cartofii fierţi (natur) vei beneficia de proprietăţile acestei legume, fără riscul de a acumula câteva kilograme în plus.
Reţetă: cod cu ceapă şi cartofi

Ciocolata duce la îngrăşare?

Nu neapărat. Ciocolata este într-adevăr un aliment cu un conţinut bogat în calorii, mai ales sortimentele cu lapte sau diverse creme. În schimb, ciocolata amă-ruie (care conţine minimum 70% cacao) nu reprezintă un pericol major pentru silueta ta. Aceasta nu este doar mai puţin calorică, ci şi mai sănătoasă pentru organism.

Berea îngraşă?

Nu atât cât s ar crede. Berea fără alcool este băutura care îngraşă cel mai puţin. Dacă nu îţi place şi o preferi pe cea cu alcool, nu este o alternativă chiar atât de rea, depinde doar de cantitatea pe care o consumi (300 ml/zi e suficient). Nu combina niciodată berea cu sucuri carbogazoase, deoarece în această variantă îţi aduce un aport maxim de calorii.

Brânza îngraşă şi duce la celulită?

Depinde de tipul de brânză şi de cantitatea de grăsimi pe care o conţine. De exemplu, brânza de vaci degresată şi telemeaua din comerţ nu au un aport mare de calorii dacă sunt consumate în combinaţie cu legume proaspete. Nu da vina pe brânză dacă ai celulită şi te-ai mai îngrăşat. Obiceiurile nesănătoase, excesul de sodiu, grăsimile saturate şi zaharurile contribuie, de asemenea, la apariţia celulitei.

Sucurile carbogazoase fără zahăr îngraşă mai mult decât cele normale?

Nu. E de preferat să consumi băuturi fără zahăr, în locul celor cu un nivel caloric normal. Există persoane care cred că dacă pe un anumit produs scrie „fără zahăr”, atunci aceasta înseamnă că-l poate consuma în cantităţi nelimitate, însă adevărul este că băuturile light au doar mai puţin zahăr, nu şi mai puţine calorii.

Toate pastele făinoase îngraşă?

Pastele făinoase, ca atare, nu îngraşă. Sosurile şi brânza cu care sunt acestea asezonate sunt cele care dăunează siluetei. O porţie de paste cu legume fierte şi un strop de ulei de măsline, pe lângă faptul că sunt săţioase, nici nu au multe calorii. Dacă totuşi îţi plac foarte mult sosurile, poţi opta să consumi paste făinoase integrale (se găsesc în comerţ), care sunt sărace în calorii şi pe deasupra sunt şi mult mai sănătoase pentru organism.

Bananele îngraşă?

Nu, din contră, bananele sunt alimente care conţin o cantitate foarte mică de grăsimi (iar 100 g de banană are doar 83 de calorii). Aceste fructe sunt bogate în potasiu şi nutrienţi alimentari, de aceea sunt foarte potrivite ca gustări între mesele principale.

Fructele pot îngrăşa?

Nu neapărat. În realitate, este vorba de procesul de digestie al organismului. Imediat după masă, stomacul este ocupat să digere mâncarea consumată, iar fructele nu vor face decât să îngreuneze acest proces digestiv. Aşadar, este de preferat să consumi fructele între mese, dar nu pentru că acestea ar duce la  îngrăşare, ci pentru a putea fi mai uşor digerate de către organism.

Biscuiţii dăunează din cauza făinei?

Doi-trei biscuiţi digestivi consumaţi dimineaţa cu o cană de lapte degresat nu produc niciun dezechilibru siluetei tale. Este bine, de asemenea, ca aceştia să fie consumaţi la micul-dejun şi să nu conţină cremă. Altfel, caloriile se dublează.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton