Este nevoie să mâncăm mai mult în perioada de iarnă? Dar mai dulce? Medicul Şerban Damian explică tot ce trebuie să conţină meniul în perioada rece, pentru a te putea hrăni corespunzător, echilibrat şi pentru a nu te îngrăşa.
O alimentaţie echilibrată de iarnă, conform specialiştilor, trebuie să cuprindă 55% carbohidraţi, 15% proteine şi 30% grăsimi. Însă mare atenţie la calitatea grăsimilor consumate. Este adevărat că au un rol esenţial în funcţionarea bună a organismului, dar trebuie alese cele nesaturate, de bună calitate, care se găsesc în alimente de origine vegetală şi în preparatele din peşte. Dieta rapidă cu portocale: Slăbeşti 2 kg în 4 zile!
O categorie importantă de grăsimi nesaturate o reprezintă Omega 3 şi Omega 6, care nu pot fi produse de organism, dar pe care este bine să le avem în alimentaţie. Alte surse de grăsimi esenţiale sunt uleiurile vegetale (de in, de rapiţă, de floarea-soarelui), margarina, dar şi fructele oleaginoase (nuci, alune, fistic).
Evită lactatele şi carnea grase
Cealaltă categorie de grăsimi este reprezentată de cele saturate, preponderent de origine animală. Grăsimile „rele” şi „trans” au un aport nutriţional scăzut şi cresc nivelul colesterolului „rău” din sânge. Acestea se găsesc în lactate grase (unt, smântână), carne grasă de vită, carne de porc, slănină. Grăsimile „trans” se găsesc în produsele de tip fast food şi de patiserie, dar şi în dulciurile rafinate. Nutriţioniştii recomandă reducerea şi, pe cât posibil, chiar înlocuirea grăsimilor „rele” cu cele benefice organismului.
O dietă echilibrată
Şi fiindcă o alimentaţie echilibrată este foarte importantă pentru sănătate, trebuie să ai grijă ca dieta ta să cuprindă, în aceeaşi măsură, carbohidraţi, proteine, vitamine şi minerale. Surse importante de nutrienţi sunt legumele (mazărea, cartofii, dovleceii, fasolea, lintea) şi fructele (merele, perele, strugurii, dar şi oleaginosele, adică nucile, alunele şi migdalele). De asemenea, cerealele integrale (în special, orz sau ovăz) sunt foarte hrănitoare. Pe cât posibil, fructele şi legumele trebuie consumate în stare crudă sau aproape crudă. În lipsa legumelor proaspete, se pot folosi legume congelate şi zarzavat. Iar zacusca şi murăturile ar putea, de asemenea, să se regăsească în meniu. Dieta cu borş: Vezi cum să slăbeşti sănătos!
Consumă minim 1,5 l apă, indiferent de anotimp
Chiar dacă ne aflăm în anotimpul rece, hidratarea este la fel de importantă ca şi în timpul verii. De aceea, lichidele trebuie neapărat incluse în meniul zilnic. Supele, ceaiurile şi sucurile naturale au un aport însemnat de nutrienţi şi vitamine şi hidratează foarte bine pe timpul iernii. Dar nu uita! Apa trebuie păstrată la temperatura camerei şi nu de la frigider. Astfel, organismul este ferit de deshidratare şi în plus nu consumă energie ca să aducă apa la temperatura corpului.
1. Legumele bogate în proteine – Pot fi fasolea, lintea, cartofii dulci, dovleceii sau mazarea. Iar vitaminele, mineralele şi fibrele pot fi luate din citrice, mere, banane, fructe uscate sau compoturi.
2. Supele – Sunt un remediu excelent împotriva frigului. Apa caldă încălzeşte şi hidratează organismul, legumele asigură vitaminele şi mineralele, iar carnea, proteinele.
3. Iaurt – Probioticele, ce se găsesc în cultura activă a iaurtului, diminuează simptomele virozelor respiratorii cu până la doua zile. Aşadar, consumă-l des pentru că te va ţine departe de răceală.
4. Condimente şi mirodenii – Foloseşte din belşug condimente şi mirodenii, care pot stimula funcţiile organismului şi au diverse proprietăţi curative. Multe dintre ele îmbunătăţesc digestia, combat răceala şi stimulează sistemul nervos.
Dimineaţa, consumaţi alimente bogate în carbohidraţi, iar de-a lungul zilei, fructe şi legume.