Gutuile sunt fructe aromate, care ne aduc mereu aminte de geamul bunicii, de casa părintească, sau de copilărie. Pe lângă aroma suavă şi gustul bun în mâncăruri surprizinătoare cu carne, gutuile sunt foarte bune pentru organism. Iată de ce e o idee bună să ţii dieta cu gutui toamna asta.Ce nu ştiai despre gutuiCultivarea gutuilor datează din cele mai vechi timpuri. S-au cultivat mai întîi în Grecia şi de aici s-au răs-pândit în întreaga Europă.Gutuile au fost considerate fructele iubirii şi ale fericirii, dar şi fructe magice, datorită credinţei din acele vremuri că acestea alungă farmecele şi deochiul.În timp, medicina naturistă a demonstrat că aceste fructe conţin substanţe care stimulează ficatul şi pancreasul, încetinesc procesele de îmbătrânire şi reduc riscul apariţiei cancerului (vitamina B17 conţinută de gutui favorizează distrugerea tumorilor maligne).Gutuile ajută la întărirea sistemului imunitar, în special atunci când se face o cură cu suc sau fructe proaspete.Din gutui se prepară dulceaţă, compot, peltea şi nectar. Acestea păstrează o mare parte din proprietăţile astringente, fiind astfel un bun remediu în afecţiunile digestive.De ce sunt bune gutuile în cura ta de slăbireGutuile au calorii puţine: 100 de grame de pulpă de gutuie conţin doar 57 de calorii. În plus, gutuile aduc un aport de antioxidanţi apropiat de cel al merelor şi perelor.Bobiţele tari pe care le simţiţi uneori în pulpă, lângă sâmbure conţin substanţe care leagă toxinele din intestin, protejându-te de boli inflamatorii, colon iritabil şi cancer de colon.Gutuile conţin şi multe vitamine şi minerale, unele mai greu de găsit în alimentaţie, cum ar fi cuprul.Citeşte mai departe şi vezi ce reţete delicioase şi preparate dietetice poţi prepara cu gutui, pe pagina următoare!Gutui coapte cu fisticPENTRU 4 PERSOANE - PREPARARE: 45 MINUTE - COACERE: 25 MINUTEPentru umplutură:►►4 gutui► 2 linguri suc de lămâie► 60 g unt► 8 linguri vin roşu► 4 linguri marmeladă de coacăze► 4 linguri zahăr pudră► 100 g fistic mărunţit► Gutuile se curăţă de coajă, se taie jumătăţi şi se scot sâmburii. Se pune la fiert o oală cu 1,5 l de apă şi sucul de lămâie şi se introduc gutuile, timp de 1 minut, în apa fiartă. Se scot gutuile din apă şi se lasă să se usuce.► Se ung 4 castroane mici, termorezistente (sau unul mare) cu unt. În fiecare se pun câte patru jumătăţi de gutuie tăiate la rândul lor în jumătăţi. Restul de patru jumătăţi de gutui se pun deasupra celorlalte, se stropesc cu vin roşu şi se ung cu marmeladă de coacăze.► Se pun castroanele în cuptorul încălzit în prealabil la 200°C şi se lasă 15 minute. Apoi se presară zahărul pudră şi fisticul mărunţit şi se mai lasă 6-8 minute. Se serveşte cald.Cruşon de gutui cu coniac (Punci aromat de gutui)Ingrediente (pentru 5-6 pahare):2 gutui potrivit de mari500 g miere sau zahăr2 linguri zeamă de lămâie4 linguri vin alb sec1 baton de scorţişoară750 ml apă125 ml coniac1. Gutuile se şterg bine cu un şervet curat, să se îndepărteze tot puful de pe ele, se spală şi se taie în jumătăţi. Se curăţă de seminţe, eliminând toată partea tare din jurul seminţelor, apoi se taie felii şi se stropesc cu zeamă de lămâie.2. Batonul de scorţişoară se rupe în bucăţi mici şi se pune într-o oală de 2-3 l. Se adaugă mierea, vinul şi apa, apoi se amestecă uşor şi se pun pe foc. După primul clocot se pun şi feliile de gutui, care se fierb la foc mic, cu oala acoperită, 20-30 minute.3. Se scot feliile de gutui şi se pun în pahare, iar sucul în care au fiert se acoperă şi se lasă deoparte să se răcească. Se adaugă apoi coniacul şi se toarnă în pahare, peste fructe.Cei care iubesc gutuile pot încerca o rapidă rețetă de mancare de gutui!Sursa foto: Shutterstock