Adepţii dietelor moderne încă se ceartă pe supremaţie. Fără calorii sau fără grăsimi: Care dietă e mai bună? Află dacă ţi se potriveşte o dietă săracă în grăsimi sau dacă tot ce trebuie să faci ca să slăbeşti este să reduci carbohidraţii din alimentaţie. Grăsimile te slăbesc?Un studiu recent al Universităţii Tulane a arătat că problema dietelor a fost pusă greşit timp de zeci dacă nu sute de ani.În ciuda deceniilor de reducere a grăsimilor şi miilor de specialişti care te avetizau că grăsimile din mâncare sunt duşmaul tău, studiul de la Tulane arată că dacă mănânci mai multe grăsimi poţi să-ţi reduci atât greutatea, cât şi riscul de boli cardiovasculare asociate.Asta nu înseamnă că trebuie să te arunci fericită pe burgeri, cartofi prăjiţi şi brânzeturi untoase.Studiul trebuie analizat cu atenţie, deoarece cercetătorii au omis anumite aspecte. Nu toate grăsimile sunt la fel.Ce înseamnă „dietă low-fat" (puţine grăsimi)?Ceea ce numesc ei dietă săracă în grăsimi înseamnă ca 30% din caloriile consumate zilnic să vină din alimente grase, cu nu mai mult de 7% calorii venind din grăsimi saturate.O persoană care citeşte aceste rânduri poate să înţeleagă că poate mânca de trei ori pe zi la fast food şi tot s epoate încadra în ceea ce cercetătorii numesc „dietă săracă în grăsimi".Problema cu studiul este că cercetătorii au analizat dietele americanilor obezi, care consumă ZILNIC câţiva burgeri, cartofi prăjiţi şi sucuri carbogazoase. Apoi au redus cantităţile şi au arătat că oamenii au pierdut kilograme.Doar pentru că reduci o cantitate uriaşă de grăsimi la o cantitate mare de grăsimi şi începi să pierzi kilograme, nu înseamnă că mănânci sănătos, sau că grăsimile consumate sunt bune.Potrivit unor alte studii, o dietă săracă în grăsimi, la care iei în calcul şi caloriile, carbohidraţii şi cantitatea de fibre şi proteine toate în raport unele cu altele şi asociate cu exerciţii fizice oferă rezultate spectaculoase, care durează mai mult. Conţinutul de fibre, foarte importantUn alt indicator că studiul a avut greşeli este faptul că nu au luat foarte bine în calcul cantitatea de fibre vegetale ingerate pe parcursul testelor.Fibrele vegetale, obţinute din fructe şi legume au un rol important nu numai în pierderea kilogramelor în plus, dar şi în prevenirea unor boli cronice grave, cum ar fi anumite tipuri de cancer, boli cardiovasculare, etc.Sfaturile nutriţioniştilor, vitale în slăbireDacă vrei să slăbeşti ca să fii sănătos, ai nevoie de sfaturile unui nutriţionist, deoarece nu numai cantitatea de carbohidraţi sau grăsimi consumate este importantă.O alimentaţie sănătoasă, care să ajute organismul tău să ajungă la o greutate normală se obţine mai ales din consumarea unor alimente sănătoase, neprocesate şi fără chimicale.Una este să mănânci un burger de 200 de calorii şi alta este să mănânci 200 de calorii în legume şi fructe de la ţară.Concluzia: Care dietă este mai bună pentru tine?În urma acestor dezbateri şi studii, concluzia este clară: nicio dietă care promite mâncare multă şi de proastă calitate, zero mişcare şi slăbire instant nu are cum să fie sănătoasă.Singura cale corectă de a slăbi este aceea de a consuma alimente cât mai naturale, neprocesate, echilibrând cantitatea zilnică de proteine, carbohidraţi, grăsimi bune şi fibre esenţiale şi făcând puţină mişcare.Sursa foto femeie alege dietă: Shutterstock